Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 20:53, 23 lis 2017

Dorana napisał(a)
Ależ pięknie w Twoim ogrodzie

Bardzo Ci dziękuję za ten miły wpis - mam nadzieję że opinię czerpałaś na bazie letnich widoków a nie tej szarości. Robi się teraz surowo a ja właśnie zrobiłam listę prac na rabatach w nowym sezonie - muszę przemyśleć raz jeszcze - rewolucji nie będzie bo podziałałam jesiennie ale zawsze coś

właśnie wymyśliłam że muszę zrobić zamianę - wykopać brunerę i dać ja do bruner zamiast zawilca a zawilca wsadzić za brunerę

hehe to bardzo łatwa zamiana zwykle to jest to bardziej skomplikowane - podglądałam Cię - widziałam cuuuudną kupę irysów.
mira 20:58, 23 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Uprasza się o pokazanie schodów. Może tych donic poszukamy razem?

Wiesz, posadzę jeszcze teraz ze 3 drzewa (jak ktoś ze szkółkarzy będzie chciał mi coś wysłać, równowaga musi być - wycięłam nie powiem ile.

I niedługo zamiast liftingować ogród sama udam się na lifting do gabinetu fizjoterapii

Ewa na razie nie mam aparatu bo pożyczyłam w słusznej sprawie.
Donic możemy szukać razem - moje schody wielkie bo choć dwa to mam taki spory przed wejściem jakby tarasik. Jest co stawiać.
Myślałam nawet jechać na Gardenię ale teraz jest w lutym i chyba wtedy nie mogę.

A wiesz jakie drzewa chcesz kupić ?

Z tym liftingiem nie ma co żartować - zresztą wiesz to. Kupić można i zadołować - to chyba lepsze niż zakupy wiosną.
mira 21:00, 23 lis 2017

anabuko1 napisał(a)
Jeszcze sporo pięknych kwitnien i kolorów u ciebie obejrzalam z przyjemnocia .
U mnie już tyle ich nie ma.

Wiesz co foki są stare sprzed 14-tu dni to naprawdę się dynamicznie zmienia

ale 12 listopada jeszcze były marne ale były

mira 21:01, 23 lis 2017

tulucy napisał(a)
Ja liftinguję swój kręgosłup już od 3 tygodni

No pięknie - czyli dobrze że zima da oddech
mira 21:04, 23 lis 2017

AgnieszkaW napisał(a)
Miro, dałam u mnie te fotki donic z sukulentami, o które pytałaś.

Już lecę oglądać.

Ja kupiłam sobie ostatnio kilka doniczek na domowe parapety w tym dwie bromelie z czerwonym piórem - strasznie egzotycznie to wygląda a z ogrodu jak świecie czerwone widać.
m_gocha 21:15, 23 lis 2017

Jak to Mira, nie było u Ciebie mrozu jeszcze?
U mnie już w październiku przymroziło do -2, a w ubiegłym tygodniu przez trzy dni po -5 było. W poniedziałek sypnęło mocno śniegiem.
Najgorszy jest ten deficyt słońca. Szaro, buro, mgliście Witaminą D3 trzeba się suplementować

U mnie ciemiernik jeszcze śpi, a u Ciebie już pokazuje na co go stać

Ja też ostatnio kompost przerzuciłam (właściwie większość eM ), część dojrzałego powędrowała pod poziomki i truskawki a reszta do innego pojemnika czeka na wiosnę. W kompostowniku multum pięknych dżdżowniczek się uwijało. Jak tak się tym widokiem zachwycałam to eM na mnie popatrzył jak na wariata (a już nie zacytuję co powiedział jak niuchałam czy kompost już dobrze pachnie
Ale do tematu wracając - tak się zastanawiam (i trochę martwię) czy te dżdżownice przeżyją bo eM pod moją nieobecność wrzucił trochę obornika, (który udało się kupić a który został z warzywnika) na ten przerzucony kompost. Niestety obornik taki świeży nie przekompostowany.
Co o tym myślicie?
mira 21:16, 23 lis 2017

Zauważyłam że forum ogrodowo się wycisza a górę biorą już wszelkie inne zakupy i dekoracje. To chyba normalne że już powoli temat świąt będzie wiodącym. Najpiękniejsze są chwile oczekiwania jakby nie było.

Mam pytanie kto ma taką chryzantemę - musiałam to ukorzenić i mi zakwitła .

Robił ktoś gołąbki z jarmużu ?

Teraz czas dla ptaków choć jeszcze mają przecież sporo jedzenia wkoło
chyba dziobią co? bo sama się jeżówka tak nie sypie

też myślę o dekoracjach - to pozostałość po kalinie jaką wycięłam

na koniec życzę Wam słoneczka nadal nawet wieczorową porą

sierika 21:17, 23 lis 2017

Z popieczarkową dam radę, duzo tego ale lekka jest, nie to co ładowanie ziemi. Najgorzej, że z każdą taczką trzeba zrobic 100m, ostatnio miałam pomocników, obiecali sami, że teraz tez pomogą...ale jak terminy sie zgrają?
Oby tylko pan przywiózł. Wiosną jest frajda gdy z każdego kąta wyrastają pieczarki.
Ja każdej jesieni chowam agapanty do ciemnego garażu, nieogrzewany. Zaczynam podlewanie bliżej wiosny ale wtedy szybko ekspediuję je do zimnego ganku ze światłem dziennym.
mira 21:21, 23 lis 2017

m_gocha napisał(a)
Jak to Mira, nie było u Ciebie mrozu jeszcze?
U mnie już w październiku przymroziło do -2, a w ubiegłym tygodniu przez trzy dni po -5 było. W poniedziałek sypnęło mocno śniegiem.
Najgorszy jest ten deficyt słońca. Szaro, buro, mgliście Witaminą D3 trzeba się suplementować

U mnie ciemiernik jeszcze śpi, a u Ciebie już pokazuje na co go stać

Ja też ostatnio kompost przerzuciłam (właściwie większość eM ), część dojrzałego powędrowała pod poziomki i truskawki a reszta do innego pojemnika czeka na wiosnę. W kompostowniku multum pięknych dżdżowniczek się uwijało. Jak tak się tym widokiem zachwycałam to eM na mnie popatrzył jak na wariata (a już nie zacytuję co powiedział jak niuchałam czy kompost już dobrze pachnie
Ale do tematu wracając - tak się zastanawiam (i trochę martwię) czy te dżdżownice przeżyją bo eM pod moją nieobecność wrzucił trochę obornika, (który udało się kupić a który został z warzywnika) na ten przerzucony kompost. Niestety obornik taki świeży nie przekompostowany.
Co o tym myślicie?

Były przymrozki tak -2 fotki z 12 listopada, sama się dziwię że sporo jakoś przetrwało ale stale coś już się wykrusza - dziś słonko było ale pewnie jak wracasz z pracy to już ne ma.

Pewności nie mam ale myślę że przeżyją, prawdę powiedziawszy nie wiem jaki jest cykl życia dżdżownicy. Jak w kompoście są dżdżownice to i będą tak myślę. U mnie też ujawnia się sporo dżdżownic i też patrzę na nie z uwielbieniem .
sierika 21:28, 23 lis 2017

Jak bedzie im źle to zejdą niżej.