Zgrałyśmy się terminarzami prac ogrodniczych Też tydzień temu przewalałam kompost, wyciągałam dalie i fotografowałam ostatnie kwiatki. Dzisiaj też przypomniałam sobie o schowaniu agapantów.
Byle do wiosny
Sylwia i przyszło - rdesty załatwione a trawy sobie stoją - ja nie wiążę traw na razie niech radośnie powiewają.
Kasja - mam już trochę dość bo czuję już oddech świąt i mam chęć myśleć już o dekoracjach ogrodu no ale jest jeszcze stale coś do zrobienia
nagietek jest nieugięty -
Ciężkie prace za Tobą, przewalanie kompostowych stosów bardzo obciąża kręgosłup, powinnam i ja ale zostawiam to, bez żadnych ruchów, do następnej jesieni, niech sam się przerabia. Za to podgoniłam inne prace, też potrzebne, taka pogoda zobowiązuje a wiosną będzie mniejsze tempo, no powiedzmy, juz widzę ileż gałęzi świerkowych czeka na wycięcie. Słowem jest jak ma być.
Kolorowo jeszcze u Ciebie, fajnie.
Łucja Migawki z ogródka
Łucja - ja chciałam przewalić kompost bo pod spodem tak 1/3 był dobry do wywalenia do skrzyń a bardzo to chciałam teraz zrobić no i naszykować wolne miejsce na nowe wsady
Napełniłam ile mogłam skrzynie kompostem, posypałam dolomitem, podlałam i przysypałam trawą z ostatniego koszenia która zawierała sporo liści a na koniec polałam emami - ciekawa jestem ile ziemia siądzie do wiosny - ale to nic jak przyjdzie marzec mam gdzie sadzić cebulki i siać rzodkiewki, sałatki, marchew pietruszkę i takie tam
Och Radziu nie popadaj w rutynę - nie mam teraz aparatu - będzie pisane a fotek mało
widziałam u Ciebie że już o świętach myślisz - udzieliło mi się
Mój ciemiernik zwany różą Bożego Narodzenia przypomina że czas wrzucić inny bieg.
Dziś sprawdzałam ma 5 kwiatków a ten największy pięknie rozwinięty - staram się teraz często go odwiedzać.
Zamawiając cebulki tulipanów w listopadzie zamówiłam też Hippeastrum Jewel - biały pełny - w ramach przygotowań do świąt podlewam go i doglądam - idzie idzie ciekawa jestem ile czasu potrzeba na wyrośnięcie kwiatu.
Z trawnika u mnie wykopałyśmy siewki knautii w pięknym, bordowym kolorze, będą Cię cieszyć kwiaty w przyszłym roku.
Naparstnice rozsiały się porządnie, na rabacie.
Niesamowity mamy listopad, nie pamiętam żeby nie było mrozu do tej pory, więc kwiaty jeszcze świecą kolorem.
jeszcze mam skrzyneczkę z moimi siewami - łubiny i ostrogowce chyba też tak zrobię
ponieważ jestem mocno zaziębiona i kaszląca - a jutro miałam mieć dzień na ostre działanie w ogrodzie
będzie tylko spacerek więc zrobię sobie wianki z winobluszczu dla ozdoby ogrodu