Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

_Martini_ 08:56, 03 kwi 2018

U niektórych krokusy się kończą, a u innych dopiero zaczynają. Twoje pewnie wieloletnie, że rosną w takich ładnych kępkach.
_Martini_ 08:59, 03 kwi 2018

Mirko, jakie masz fiołki? Pokaż proszę zdjęcie. Jak one wyglądają przez cały rok? Zastanawiam się nad nimi.
vita 09:35, 03 kwi 2018

mira napisał(a)

Tak te jasne. Zdjęcia z 30.03. Ten rok nie był u mnie dobry dla krokusów. Ta powracająca zima skróciła ich kwitnienie. Mam jeszcze takie w cieniu i teraz startują.

Czy wybierasz się / wybieracie się / na lilaki?

Szkoda krokusów, wiem że je uwielbiasz . Narobiła nam ta powracająca zima! Ja mam wiele strat jeszcze do końca niewidocznych. Zajrzałam do kilku roślin...a tam próchno! Nie wiem czy rabarbar dłoniasty zdoła się odbudować, a taki już był potężny. Trudno.
Czytam, że siejesz pietruszkę? Masz już na tyle obeschniętą ziemię, czy siejesz w skrzyni? O wyprawie na lilaki rozmawiałam tylko z Ewunią, ma jakiś szalony logistycznie pomysł Najkorzystniej byłoby gdybym zgarnęła po drodze Vivę i Filomenę. Z obiema mam już doświadczenia podróżnicze i bardzo pozytywne. Trochę daleko jednak. Zobaczymy jak to wyjdzie, bardzo chciałabym
Wendy79 09:43, 03 kwi 2018

paniprzyroda napisał(a)
Mireczko, próbowałaś robić sadzonki z młodych pędów dalii? Kurczę, porosły niektóre duże i mam ochotę je ciachnąć

Dwa lata temu robiłam. Wycinasz/wyłamujesz, tak, żeby kawałeczek takiej jakby piętki został i do ziemi. Robiłam namiocik z folii. Przyjęły się niemal wszystkie, chociaż ja nie mam ręki do takich sadzonek.
Pszczelarnia 11:11, 03 kwi 2018

vita napisał(a)

Szkoda krokusów, wiem że je uwielbiasz . Narobiła nam ta powracająca zima! Ja mam wiele strat jeszcze do końca niewidocznych. Zajrzałam do kilku roślin...a tam próchno! Nie wiem czy rabarbar dłoniasty zdoła się odbudować, a taki już był potężny. Trudno.
Czytam, że siejesz pietruszkę? Masz już na tyle obeschniętą ziemię, czy siejesz w skrzyni? O wyprawie na lilaki rozmawiałam tylko z Ewunią, ma jakiś szalony logistycznie pomysł Najkorzystniej byłoby gdybym zgarnęła po drodze Vivę i Filomenę. Z obiema mam już doświadczenia podróżnicze i bardzo pozytywne. Trochę daleko jednak. Zobaczymy jak to wyjdzie, bardzo chciałabym

I to jest dobry plan, Twój i mój! Szalone pomysły są najfajniejsze.

Mira, powiem Ci, że muszę siać jeszcze raz tytonie i lwie paszcze, coś z ziemią nie tak było, za ciężka (powinnam dodać jednak perlit, piasku też nie dałam, bo na szybko wszystko). Nic się nie ruszyło. A tytoń kiełkuje do 14 dni. A przecież nie pierwszy raz sieję tytoń.

Tłukę w swoją głowę naukę: "przygotuj podłoże do siewu starannie".

Gruszka_na_w... 20:05, 03 kwi 2018

Mira, masz racje z tą różnicą kwitnienia krokusów w zależności od miejsca sadzenia. Te w cieniu dopiero startują.
Przyjemnych prac. Mam nadzieję, że pikowanie nie nadszarpnęło twej cierpliwości.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sierika 20:17, 03 kwi 2018

O tak, podłoże do siewu to podstawa, ja lubię siac w torfie odkwaszonym, wszystko startuje lekko, zadnej zgorzeli siewek i potem w gruncie też nie ma problemu z ukorzenianiem sadzonek. Ale szkół jest więcej...
kasiek 20:40, 03 kwi 2018

No i mamy obłoczki krokusików - pięknie
Urszulla 21:01, 03 kwi 2018

Dziś był szalony dzień.
Urszulla 00:43, 04 kwi 2018

Dzięki za fotkę. Moje chyba chore. Najwyżej wysieję jeszcze raz.