Haniu, ten ma ok. 5 lat, ma ok. 3 m wysokości, ale ja przycinam mu gałęzie, nie chcę wielkiego, wydaje mi się, że rośnie dość mocno, a mam nieduży ogródek
widziałam takiego w Lesznie w takiej prywatnej małej szkółce,ale się zastanawiałam bo myślałam że rośnie bardzo powoli,chciałam posadzić go przy wjeżdzie na tylnej działce,gdyż budowa powoli zmierza ku końcowi .....chyba się zdecyduję ,a ty gdzie kupiłaś?
Potwierdzam, że nie rośnie powoli. Mojego dostałam od znajomych w postaci malutkiej sadzonki w doniczce, która b. śmiesznie wyglądała - w niedużej doniczce dwa wielkie płasko rozłożone liście, bo rozmnożyli ten dąb z własnego żołędzia i przywieźli nam w prezencie, razem z jakąś inną jeszcze rośliną.
Ten dąb rośnie "krzaczasto", wytwarza wiele pni, ja już dwa wycięłam, dwa zostawiałam, może niepotrzebnie, ale myślę że jak są blisko siebie kiedyś się po prostu zrosną.
Żołędzie są duże i ładne, w zeszłym roku moje drzewko miało ich mnóstwo i chyba wysiliło się na owoce, bo w tym roku jest zdecydowanie mniej gęste. W tym roku odpoczywało i żołędzi jest dosłownie kilka na gałęziach.