Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi po zimie

Ogródek Hanusi po zimie

AgaNet 17:21, 10 gru 2012

Ewelinka231281 napisał(a)

Zupa krem z porów
++++++++++++++++
4 dorodne pory [tylko białe części]
2 kromki białego chleba,lub 2 czerstwe pszenne bułki,
2 litry rosołu naturalnego/ lub z kostki-zgroza/,
szklanka śmietany kremówki ,sól,pieprz,
filiżanka utartego parmezanu lub innego utartego sera,
duża łyżka masła.

Przekrojone wzdłuż białe części pora kroimy w półplasterki,cebulę siekamy i razem dusimy na maśle ,często mieszając,nie dopuszczamy do zrumienienia.W połowie duszenia dodajemy pokruszony chleb,lub bułki.PO 3 minutach dodajemy wszystko do ciepłego rosołu i gotujemy ,aż pory będą miękkie.a chleb się rozgotuje- około 15-20 minut.Zupę przecedzamy przez sito i gdy trzeba, doprawiamy do smaku,
Gorąca łączymy z ubitą śmietaną,nalewamy do bulionówek,posypujemy utartym serem,podajemy z paluszkami z ciasta francuskiego/najlepiej/, groszkiem ptysiowym /lub jakiekolwiek inne białe pieczywo,np grzanka z bagietki/

Skopiowane, zapisane i wydrukowane Paluszki z ciasta francuskiego ... chociaż pisane po polsku.... za trudne i za skomplikowane, groszek ptysiowy chyba też...... ....... ale reszta do zrobienia No to moje pory ..przyjdzie na nie pora.... Dzięki wielkie

Też skopiowałam, na moje pory też przyjdzie pora, też wielce dziękuję i pozdrawiam

I ja też przepis skopiowałam i postaram się zrobić Bardzo lubię zupy- krem
Bogdzia 18:24, 10 gru 2012

To przykre że się źle czujesz ale jak tyle sniegu u was spado to i ciśnienie się zmieniało, może sie ustabilizuje i poczujesz sie lepiej i tego Ci życze.jakies wielkie litery się pojawiły ,nie wiem dlaczego.
hanka_andrus 18:34, 10 gru 2012

Wielkie litery,ale jak fajnie się czyta....Bożenko,już bóle ustąpiły, teraz potrzebna mobilizacja...... nie na wojnę,ale do działań muszę się zmusić.Ty widzę już masz pierogi załatwione, ja tylko obiad .....
a teraz ..... lenistwo na całego.Może i dobrze, ile można pracować.....
Podglądam Wasze działania,może i mnie natchnie na coś?

Pozdrawiam.
hanka_andrus 18:39, 10 gru 2012

Agatko ze Szkocji, cieszę się,że przepis może się nadać.
Pory można zapiekać pod beszamelem.Przepisy są w necie ,
hanka_andrus 18:43, 10 gru 2012

Witam również Elizę,Zbyszka i Ewelinkę..... u mnie zima nie odpuszcza,a wg prognoz trwać będzie do świąt......samiście chcieli takiej, to jest,ale ja tylko widoki z okna lubię, codzienne spacery niekoniecznie, a sanny .......już dawno u nas w okolicy sań nie widziałam......
zbigniew_gazda 18:47, 10 gru 2012

Haniu a czy Mikołaj kupił sanki ?
Bogdzia 18:48, 10 gru 2012

hanka_andrus napisał(a)
Wielkie litery,ale jak fajnie się czyta....Bożenko,już bóle ustąpiły, teraz potrzebna mobilizacja...... nie na wojnę,ale do działań muszę się zmusić.Ty widzę już masz pierogi załatwione, ja tylko obiad .....
a teraz ..... lenistwo na całego.Może i dobrze, ile można pracować.....
Podglądam Wasze działania,może i mnie natchnie na coś?

Pozdrawiam.

W naszym wieku lenistwo (odpoczynek) jest niemniej potrzebne jak działanie więc sobie nie żałuj szczególnie jak masz gorsze dni.
anna_studio 18:52, 10 gru 2012

Uśmiech zostawiam...
Przepis zabieram...
Mala_Mi 18:57, 10 gru 2012

Proszę, proszę.. z mojego nieudacznictwa kuchennego inni też skorzystają
Hanuś..... mam szczere chęci się poprawić
Martek 18:57, 10 gru 2012

Wcale się nie gniewam na wielkie litery chyba czas do okulisty
Haniu zdrowia ci życzę niech złe samopoczucie szybko ucieka .
Czekam na ozdobione pierniczki też muszę je wykonać .
Nie ma coś Jagi ona miała taki patent na własne lukry kolorowe ...