Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla Agusi

Ogród dla Agusi

Jag_58 22:31, 16 maj 2014

akanta napisał(a)
Co z tą pogodą .Znowu grzmi i pada .Będę się jutro ślizgać po mojej glinie i trawie ale niech tam muszę choś na chwilę wpaść popodziwiać jak roślinki pędzą ipocieszyć oko.Bo trudno do wtorku doczekać ...do tej zapowiadanej poprawy. Dziś lecę na spanko a jutro z rana znowu bazarek pod zamkiem,ciekawostki ,no i pokarm dla piesków co tydzień zapasy robię.Więc do jutra dziewczęta drogie !

dobranoc Aniu
akanta 13:12, 17 maj 2014

Anita1978 napisał(a)
A te dzwonki to wysiewa sie bezpośrednio do gruntu??? Chyba głupie to pytanie ale nie wiem.... I kiedy?

Anitko teraz już same się wysiewają ale po raz pierwszy wysiałam w maju do doniczek.Jakoś tak wyliczyłam aby się nie załapały młode listki na przymrozki zostawiłam na dworze.Przez lato tak sobie rosły w półcieniu a jesienią posadziłam do gruntu.One kwitną na drugi rok więc już w czerwcu drugiego roku zakwitły.Jak przekwitną to przełamuję kwiatostan ku ziemi blisko rośliny aby się zbyt daleko nie rozsiały w moim przypadku w trawę.Dwulatki kwitną a młode w tym czasie dorastają tak że w następnych latach już jest efekt stałego kwitnienia.Stary pęd przeżywa jeszcze kilka lat podobie jak u naparstnicy.Oczywiście można siać do gruntu zruszonego nieco i nie przykrywać ziemią.Jest taka zasada ,ze im większe nasionko tym głębiej się go sieje,a te są jak mak.
akanta 13:16, 17 maj 2014

Byłam dziś na bazarku ,roślin było niewiele i ludzi też bo lało więc nawet nie sprawdzałam co mają.Ale wczoraj dokupiłam jeszcze dwa ładnie rozkrzewione penstemony /tylko zapomniałam zapytać jaki kolor kwiatu/.Teraz mam cztery z purpurowymi listkami,wcześniej kupione będą miały biały kwiat /oczywiście ukochane dzwoneczki/ a te dokupione ....zagadka.Przejaśnia się wreszcie i ciepło więc jest nadzieja ,że tak zostanie choć na kilka dni bo mam napęd na dosadzenie fioletowych irysów .Przekwitają już po tym deszczu w miejskim ogródku więc je pospiesznie przeniosę póki upału nie ma do błotka za miasto.
Anita1978 16:21, 17 maj 2014

To może spróbuję posiać te dzwonki do gruntu? Jakoś zabawa z siewkami to nie dla mnie....a powiedz mi jeszcze czy w różach porażonych bruzdownicą tylko te zwiędłe czubki obcinałaś? Bo nie wiem ile ciachnąć....
akanta 16:30, 17 maj 2014

Anita1978 napisał(a)
To może spróbuję posiać te dzwonki do gruntu? Jakoś zabawa z siewkami to nie dla mnie....a powiedz mi jeszcze czy w różach porażonych bruzdownicą tylko te zwiędłe czubki obcinałaś? Bo nie wiem ile ciachnąć....
.

Tak Anitko ,to trudno wytłumaczyć ale tak na wyczucie to ten bardziej miękki przyrost.Ewentualnie można poprawić bo róża z pewnością wypuści boczny odrost we właściwym sobie miejscu.Podobnie jak się dzieje po kwitnieniu ,pod przekwitłym kwiatem jeszcze coś z boku wybija ,prawda? No i zawsze można dociąć.Z miękkiego raczej nigdy bocznego nie wypuści .Odnośnie dzwonków to pewnie ,jak się ma kawałeczek czystego gruntu to można i na docelowe miejsce...jak wygodniej.

Ivvvona 21:55, 17 maj 2014

Przychodzę z rewizytą i dziękuję za odwiedziny u mnie Pooglądałam Twoje kolekcje host, żurawek, róż i innych piękności. Masz cudowny ogród, zresztą bywałam tu dawniej jeszcze przed zalogowaniem i zwócił moją uwagę tym swobodnym, trochę dzikim wyglądem. Bardzo mi się taki styl podoba, zwłaszcza gra cieni pod drzewami i to przenikanie roślin, jakby same się tam zasiały. Mój jest dużo mniejszy to i styl całkiem inny. Chciałabym mieć jeszcze wiele roślin ale już miejsca brakuje. Zaznaczam wątek i zostawiam pozdrowienia
Jag_58 19:41, 18 maj 2014

Aniu ,myślałaś że nie mam traw ,przeglądając zdjęcia znalazłam zdjęcie z 2008r z trawą pampasową ,niestety w chyba w następnym roku ,albo 2010 zimą zmarzła ale te wiechy mam do dzisiaj w domu w wazonie wstawiam zdjęcie u siebie ,pozdrawiam Cię bardzo serdecznie
Jag_58 19:44, 18 maj 2014

akanta 21:36, 18 maj 2014

Ivvvona napisał(a)
Przychodzę z rewizytą i dziękuję za odwiedziny u mnie Pooglądałam Twoje kolekcje host, żurawek, róż i innych piękności. Masz cudowny ogród, zresztą bywałam tu dawniej jeszcze przed zalogowaniem i zwócił moją uwagę tym swobodnym, trochę dzikim wyglądem. Bardzo mi się taki styl podoba, zwłaszcza gra cieni pod drzewami i to przenikanie roślin, jakby same się tam zasiały. Mój jest dużo mniejszy to i styl całkiem inny. Chciałabym mieć jeszcze wiele roślin ale już miejsca brakuje. Zaznaczam wątek i zostawiam pozdrowienia

Dziekuję Iwonko.Zapraszam na następny spacer.I u mnie co nieco się zmienia.
akanta 21:47, 18 maj 2014

Dziś pogoda była piękna w porownaniu do dni poprzednich.Zakwitł głóg ,deszcz i ciężar kwiecia przygiął gałęzie do ziemi.W dzisiejszym słońcu różne owady pospiesznie na nim pracowały .Już z pewnej odległości wraz z zapachem słychać było brzęczący koncert.