Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla Agusi

Ogród dla Agusi

akanta 21:58, 15 maj 2014

Jagódko miałam kilka ..no skromnie powiedziane przestoju z dosadzaniem w ogrodzie.Przez ten czas ogród trochę się zestarzał warunki świetlne mniej więcej się ustabilizowały więc mogę już bardziej pewnie realizować dalsze plany nasadzeń bez ewentualnych zmian w przyszłości.
alinak 23:43, 15 maj 2014

Aniu podglądnęłam wiosenne liściaki u ciebie .astibloides miałam i zginął jak to internetowe sadzonki wielkości guziczka do spodni....tarczownica u mnie jakaś mała rośnie ..zastanawiam się dlaczego skoro na fotce na all. była olbrzymem ...stopowiec mam zamiar zakupić ale już te internetowe zakupy pomalutku mnie meczą , bo zanim zobaczę efekty to mijają wieki ...uwielbiam te olbrzymy do cienia ...piękna ta wiosna u ciebie ...
akanta 09:02, 16 maj 2014

Alinko astlboides i tarczownicę posadziłam pod lasem ,ziemia tam bardzo zwięzła gliniasta stale wilgotna ,pada tam wsch.i zach. słońce ale też w większości przez korony drzew.Były zakupione wraz z hostami też przez net.wczesną wiosną /same kłącza/.Wysadziłam do doniczek i rosły w lepszej ziemi w domu aż do wysadzenia i tak trafiły prosto do gruntu.Tarczownicy nie pokazuję bo dopiero odrasta po przesadzeniu i w dodatku przy wczesnym odchwaszczaniu odłamałam jej kwiat i uszkodziłam.Ale wypuściła liście i mam nadzieję że będą coraz większe.Mam jakieś takie zdjęcie.Ja też stawiam na olbrzymy bo ciągle dosadzama to wszystko gdzieś ginie na tej przestrzeni.Kocham zwłaszcza cieniste ogrody a tam królują liście.Pozdrawiam Alinko.

akanta 09:28, 16 maj 2014

Szkoda,że nie można edytować starych postów.Nie mogę podawać więc nazw odmian nowozakupionych roślin a zwłaszcza żurawek i traw.Niestety sprzedawcy je mylą wprowadzajac w błąd i potem samemu trzeba prowadzić dochodzenie.Tak też tą " trawkę " kupiłam jako carex ale po dochodzeniu okazuje się ,że to nie ona a millium effusum Aureum bo w odróżnieniu od carexa ma miękkie wywinięte liście bardziej podobne do Hakone.

akanta 18:08, 16 maj 2014

Kupiłam dziś przetacznik ząbkowany austriata Knallblau .Ma już szyszeczki wyglądem liści przypomina ten dziki ale jak sprawdzam w necie kwiaty ma piękne,tylko ciekawa jestem czy foruje się w kępkę,czy tak lużniej i pokłada się.Może ktoś podpowie z doświadczenia.
Jag_58 18:34, 16 maj 2014

akanta napisał(a)
Kupiłam dziś przetacznik ząbkowany austriata Knallblau .Ma już szyszeczki wyglądem liści przypomina ten dziki ale jak sprawdzam w necie kwiaty ma piękne,tylko ciekawa jestem czy foruje się w kępkę,czy tak lużniej i pokłada się.Może ktoś podpowie z doświadczenia.

Aniu a fotka gdzie ?? nie znam tego przetacznika ,mam tylko kłosowego ,goryczkowego i pagórkowatego muszę sprawdzić w internecie
akanta 19:12, 16 maj 2014

A to będzie pewnie ten pagórkowaty myślę ,że to taka potoczna nazwa.Bo kwiat taki sam ,jedynie nie mogłam się przyjrzeć liściom bo były słabo widoczne.Jeśli możesz pokazać swojego to ułatwi rozpoznanie.Za chwilę wkleję zdjęcie zakupionego.Tak wygląda teraz

Tak ma zakwitnąć

Jag_58 19:15, 16 maj 2014

Aniu wkleję jutro bo u nas niestety się rozpadało ale dobrze bo u nas trochę sucho ,wiatr wiał i wysuszał
Jag_58 19:20, 16 maj 2014

Aniu jak patrzyłam w internecie to jednak to są inne gatunki bo jest i pagórkowy i ząbkowany
akanta 19:28, 16 maj 2014

Jag_58 napisał(a)
Aniu jak patrzyłam w internecie to jednak to są inne gatunki bo jest i pagórkowy i ząbkowany

Ach tak? ...to jednak inny ,to może nie będzie się tak wykładał jak ten pokazywany w necie pagórkowaty.Choć w jednym miejscu wyczytałam że oba są ząbkowane/nazwa od liści/ ale w końcu czymś się muszą różnić.Może te ząbkowane mają też odmiany.