Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla Agusi

Ogród dla Agusi

akanta 18:07, 06 cze 2014

agatanowa napisał(a)

Aniu, a tych mszyc mrówki z powrotem na różę nie wniosą?

Metoda z pędzelkiem niezwykła, bo ja mówiąc uczciwie, brzydzę się trochę ich dotykać, zwłaszcza tych czarnych tłustych. Ja bziukałam bioczosem i to skutkuje, ale oczywiście trzeba powtarzać co 2 tyg.

A z mrówkami to walczę bezlitośnie mrówkofonem.Bo one choroby grzybowe nanoszą.Z bziukaniem czymkolwiek mam problem bo moja sunia tak jest zainteresowana tym co ja robię ,kręci się właśnie tam gdzie ma iść oprysk.Wolę więc pędzelek.W fazie pąka mszyc jest najwięcej więc woda działa a potem jest ich już mniej więc otrząsanie wystarczy.Nigdy nie widziałam aby mówki nanosiły mszyce.Jak spadają na trawę szybko giną pozbawione ciągłego ssania.
akanta 19:18, 06 cze 2014

Rosa x centifolia

Souvenir de la Malmaision

Lancome /bardzo intensywny ciemny róż/
akanta 19:52, 06 cze 2014

R.Sympatie/pnaca/

La France pn. /wiotka ,niezbyt gęsta,kwiat się przewiesza zapach cudownie słodki/

I nn ,mocno rozkwitnięta

agatanowa 22:53, 06 cze 2014

akanta napisał(a)

A z mrówkami to walczę bezlitośnie mrówkofonem.Bo one choroby grzybowe nanoszą.Z bziukaniem czymkolwiek mam problem bo moja sunia tak jest zainteresowana tym co ja robię ,kręci się właśnie tam gdzie ma iść oprysk.Wolę więc pędzelek.W fazie pąka mszyc jest najwięcej więc woda działa a potem jest ich już mniej więc otrząsanie wystarczy.Nigdy nie widziałam aby mówki nanosiły mszyce.Jak spadają na trawę szybko giną pozbawione ciągłego ssania.

a ja gdzies wyczytałam,że jeśli w ogrodzie są mrówki, to na pewno będą mszyce; mrówki traktują mszyce, jak swoje stada do wypasu i nawet zimą przetrzymują je w swoich korytarzach, aby potem rozłożyć na roślinach i doić spadź; dlaczego nie miałyby zatem wnosic tych, które przeżyły upadek z rośliny
ile w tym prawdy nie wiem, muszę poszukać szczegółowego info, bo może bajki bajam i plotki roznoszę
staram się nie używać chemii, na mszyce ponoć jest wiele sposobów: bioczos, biochikol, poprzez opryski sodą, octem, gnojówką z pokrzywy, a kaisog stosuje z powodzeniem mleko rozwodnione - pewnie pieskowi nic wtedy nie grozi
agatanowa 22:55, 06 cze 2014

pięknie róże już Ci kwitną
dajana 23:17, 06 cze 2014

Twoje róże już w pełnym rozkwicie a moje dopiero rozwijają pąki Miałam do tej pory jeden w pełni rozwinięty kwiat, ale mi zeżarły chrząszcze.Odpisałam ci u siebie więc nie będe się powtarzała

Ja też czytałam że tam gdzie jest dużo mrówek są i mszyce bo własnie one je roznoszą i przechowują na zimę w swoich kopcach Dokładnie tak jak pisze Agata .Niestety mrówek mam w tym mroku ogromnie dużo wszystkich maści od czarnych małych, po duże i rude które bardzo gryzą Mieszkam otoczona lasem więc zawsze mrówki u mnie będą jednak w tym roku jest ich ogromnie dużo .Zaobserwowałam dzisiaj mrówki na jabłuszku rajskim chodziły po mszycach ale ich nie zbierały Jutro podejrzę ich drogę i cel Miłego wieczoru Aniu
akanta 23:06, 08 cze 2014

Upał i lazurowe niebo ...a ja dziś totalnie odpoczywam w cieniu.

I przemykam ,bo nie lubię tak mocnego słońca ..jak żaba.

bartek_luberda 23:09, 08 cze 2014

Piękne widoki
Jag_58 23:11, 08 cze 2014

Aniu należy odpoczywać szczególnie w taki upał no i w końcu jest niedziela pozdrawiam wieczorowa porą
akanta 23:15, 08 cze 2014