Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

ewsyg 20:30, 12 lip 2026

Jolu, fajne są takie wycieczki i dla mnie bardzo pouczające.
Planujemy w tą sobotę wybrać się do Danusi do Przypek.
Rumianka 12:33, 13 lip 2026

Jolu serdecznie dziękuję za przemiłą gościnę w Twoim bajecznym ogrodzie. Czas spędzony na oglądaniu unikatowych roślin na Twoich nietuzinkowych rabatach zaliczam do ekskluzywnego okresu, a pogaduchy swoją drogą, tym bardziej, że obie z Mirką wszystkie nazwy macie w malutkim paluszku, czego mi brakuje, ale mam nadzieję, że podszkolę się. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdróweczki zostawiam.
mirkaka 14:30, 13 lip 2026

Wczoraj byłam w ogrodzie Joli, nie wiem co mnie zaćmiło że nie zrobiłam żadnego zdjęcia Najpierw pospacerowałyśmy, Jola opowiadała mnie i Elisce o swoich roślinkach Potem pogaduszki w miłym towarzystwie
Jola ma niebywały talent w sadzeniu różnych wypełniaczy, u niej nie ma ani jednego miejsca gdzie widać gołą ziemie, ma cierpliwość do roślin które same się sieją, rozchodzą, znajdują dla siebie miejsce. Podziwiam Cię Jolu że nie boisz się takich roślin, no może trochę się boisz tych co są silnie inwazyjne U niej Hakonka posadzona w dywanie z pragni syberyjskiej wygląda wyśmienicie, a serduszka , to chyba ona, kwitnąca na żółto, znalazła sobie takie dziwne miejsca, że sam człowiek nie wpadł by na to żeby ją tam posadzić, a wygląda to wspaniale Tak samo dzwonek chyba Poszarskiego sam się pnie i kwitnie w najdziwniejszych zakamarkach. Bratki, fiołki, itd
Scieżynki , oprócz tej głównej są wąziutkie, opanowane przez rośliny żeby jak najwięcej się zmieściło, bo ogród nie za duży a Jola apetyt na różne rarytasy ma ogromny
No i nie chciała ode mnie floksa żarówki żeby rozweselił trochę przedogródek
Oj będziesz jeszcze żałować że go nie chciałaś haha
Dziękuję za bardzo fajny dzień
Basieksp 17:58, 13 lip 2026

Szkoda, że nie mogłam być, no trudno, może innym razem No i szkoda, że nie ma zdjęć, no trudno, może następnym razem Tak sobie myślałam, że u Joli same wyszukane roślinne rarytaski Czesto, podpatrywałam tu jakieś, fajne, ciekawe rośliny Takie, śmiało można powiedzieć kolekcjonerskie, np. cyklameny. Zawsze je podziwiam, tym bardziej, że ja mam od kilku lat taką małą, biedną kępkę cyklamenów, nic nie przerastają. Pozdrawiam serdecznie
sylwia_slomc... 22:13, 13 lip 2026

Dzięki, że podzieliłaś Się foteczkami z ogrodu Kasi B. Piękne zestawienia. Jak za białym nie przepadam to te floksy w masie zieleni super.
Ewa777 14:55, 14 lip 2026

Ja też żałuję, ze nie byłam w odwiedzinach u Joli i ze nie ma zdjęć koleżanek. Ogród z Twoich zdjęć Jolu, wygląda przepięknie.
Joku 18:23, 14 lip 2026

Ewa (ewsyg) lubię wycieczki ogrodowe. W Przypkach nie byłam juz kilka lat, pewnie wszystko się rozrosło. Rób zdjęcia i pokaż.

Elisko, cała przyjemność po mojej stronie . Bardzo miło się z wami rozmawiało, jak zwykle zresztą. Podziwiam dostany od ciebie rozchodnik, póki co wstawiłam do doniczki żeby móc się na niego często gapić przechodząc z tarasu do ogrodu.

Mirka no cóż, jak się dysponuje taką niewielka powierzchnią ogrodu to trzeba kombinować żeby zmieścić zbiór roślin zgromadzony w ciągu 30 lat w dwóch ogrodach i na jednym balkonie . Małych roslin, bylin się nie boję poza takimi które tworzą duże zbite kępy jak np. irysy syberyjskie, astry jesienne. Gorsza sprawa z drzewami, krzewami. Tu już mam coraz większego stracha ze względu na galopujący pesel i problemy z kręgosłupem i stawami. Pewnie trzeba będzie się wspomóc jakąś siłą najemną. M do wpuszczenia w mój gąszcz raczej się nie nadaje chociaż się człeczyna stara .
Ta roślina o której piszesz to serduszka, sama ją tam posadziłam. Sugerowałam się serduszką z domu rodzinnego która rosła w podobnych warunkach przez wiele lat.

Basiu, ja jestem z pokolenia "kolekcjonerów", tak u wielu się zaczynała pasja ogrodnicza. Do takiego poziomu jak np. Vita nie doszłam ale mam spore osiągnięcia . Cyklamenom daj czas, podsyp im ciut dolomitu od czasu do czasu. Moim najbardziej dokuczają własne koty. Gdyby nie one to już na pewno miałabym spore okazy.

Sylwia, białe floksy u Kasi faktycznie robiły wrażenie, olbrzymie kępy.

Ewa, tak wyszło głównie z powodu zawirowań pogodowych i mojego strachu że w ogrodzie już nie będzie się czym pochwalić. Ale to chyba nie ostatni sezon, tworzymy już zżytą grupę ogrodowiskową, będzie niejedna okazja i pasujące większości chętnych terminy.

Strasznie od pewnego czasu się rozpisuję . Staram się streszczać ale jakoś kiepsko mi to wychodzi .
hankaandrus_44 20:09, 14 lip 2026

Jolu, nie ograniczaj się w pisaniu. Świetnie się czyta Twoje strofki o ogrodach, i nie tylko.
Ja jestem Twoją dozgonną fanką.

Ogród, w którym byłaś, i ten który jest teraz, zawsze był do podziwiania. Teraz też zaglądam i patrzę w którym kierunku podążasz.

Szerokich dróg w piękne miejsca.
ajka 00:13, 15 lip 2026

Fajnie, że mogłyście się spotkać, ja u siebie czuję się jak na jakimś wygwizdajowie Piękny rozchodnik. Co to za odmiana?
Joku 20:00, 15 lip 2026

Haniu, dziękuję. Dzisiaj wyciągnęłam eMa na spacer po Sopocie w celu podziwiania kolorowych rabat z kwiatami. Muszę pochwalić, miasto bardzo się stara, są ludzie do dbania o zieleń. Zresztą nasze miasta, wsie i miasteczka z roku na rok stają się coraz piękniejsze.

Aniu, nie znam nazwy rozchodnika, niestety. Ofiarodawczyni tez pewnie nie.

A to dwie przykładowe sopockie rabaty.