Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Basilikum 15:57, 27 lip 2026

Ale super odwiedziny mialas

Macham lapka w przelocie
Joku 16:00, 27 lip 2026

Niewiele wiem o ostróżkach. Dawno temu miałam ale przetrwała chyba tylko jeden albo 2 sezony. Przy okazji odwiedzin u Rumianki albo jej u mnie dostałam nasiona ostróżek. Wysiałam, ładnie wzeszły ale niemal wszystkie zjadły ślimaki. Została jedna która próbuję uratować przed nimi, jeszcze nie kwitła.
Eliska na działce nie ma internetu, do domu w mieście zagląda w sezonie chyba dość rzadko. Musisz poczekać aż się tam pojawi i zajrzy na forum.

Roślin podarowanych przez koleżanki z forum mam sporo, w ubiegłym tygodniu dotarła do mnie przesyłka od Basi (Basieksp) ze sporą porcją żabiścieku do mojego mini oczka w wanience. Wygląda na to że rośliny się zaaklimatyzowały i wdzięcznie uzupełniają całość. Póki co nie mam problemu z glonami, woda jest przejrzysta. Zaczęła mi się podobać ta zabawa .

Żabiściek to okrągłe liście pływające po powierzchni wody, zdjęcie zrobiłam zaraz po umieszczeniu ich w wodzie. Teraz wszystkie liście odwróciły się górną powierzchnią ku niebu . Lubię zerkać przechodząc obok i podglądać z okna mieszkania.
Joku 16:17, 27 lip 2026

Ooo Iza , ja też macham , pozdrawiam Bawarię .
ewsyg 20:57, 27 lip 2026

Jolu, u mnie w mieście też są ładne rabaty kwiatowe.
Oczka wodne, to taki ogrodowy telewizor.
ryska 21:48, 27 lip 2026

Jak ładnie Mirka opisała Twój ogród. Po prostu masz pięknie.
Wanna z roślinami i wodą dopełniła go i stał się jeszcze ciekawszy.
Sopockie i gdyńskie nasadzenia zachwycają. Moje miasto też ukwiecone, wręcz tonie w różach.
Przyjemne to jest dla oka
Joku 21:13, 28 lip 2026

Ewo, Renatko wydaje mi się że to ogólnopolski szał ukwiecania miast, miasteczek i wsi co bardzo mnie cieszy i zapewne wiele osób, nie tylko pasjonatów ogrodnictwa.
Ewa777 22:15, 28 lip 2026

Twoje oczko wodne coraz bardziej się zagęszcza. Fajne wycieczki robisz ogladając ogrodzy i nasadzenia miejskie. W Gdańsku też jest duzo pieknie skonponowanych skwerów. Na mnie najwieksze wrażenie robią klomby pełne róż
Kordina 23:56, 29 lip 2026

basia3012 napisał(a)
Jolu, mam pytanie do Ciebie, czy możesz mi polecić jakąś ostróżkę, która jest wieloletnia. Miałam już kilka razy ostróżki ale zawsze mi ginęły, chyba marzły w zimę.
Prosiłam Eliskę z Ogrodu z koniczynką o to samo co Ciebie, ale ona chyba mało zagląda na forum. Na razie nie odpisała mi.

Basiu ja odpowiem u mnie bardzo dobrze rozrasta się i przetrwała zimę elegancko odmiana Ostróżka Black Knight, natomiast te:
- Ostróżka Sky Blue
- Ostróżka Astolat obie choć piękne b były tylko w roku zakupu...
Widzę Jolu, że byłaś w ogrodzie Kasi B dzięki za relację
Eupraksja 06:41, 30 lip 2026

Jolu, chciałam dopytać o wiciokrzew, gdzieś pisałaś, że ma zasłaniać betonową ścianę chyba? Dałaś mu jakąś podporę, żeby zechciał się po niej piąć?
Joku 18:28, 30 lip 2026

Bożenko, dziękuję za podpowiedź w kwestii ostróżek .

Ewo (Eupraksja) tak, u mnie zasłania betonowy płot na końcu ogrodu (do spółki z bluszczem i kilkoma powojnikami z których dał radę tylko jeden. Za podporę służą metalowe przęsła ogrodzeniowe które sama zamocowałam w tzw. babski sposób czyli przymocowałam plastikowymi taśmami (tzw. trytki ) żeby nie odchylały się od płotu. Sposób w całości mało wyszukany ale jak się zadba o w miarę staranne wykonanie to nie drażni oczu. Zresztą rusztowanie z czasem jest coraz mniej widoczne, u mnie po ponad 10. latach nie widać go zupełnie. Wiciokrzew sam się nie potrafi przyczepić, trzeba mu na początku trochę pomóc przeplatając gałązki pomiędzy drutami.
Zrobiłam zdjęcie w innym miejscu gdzie drut jeszcze jest widoczny bo posadzona trzmielina jeszcze go nie zasłoniła