Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Basieksp 19:29, 01 sie 2026

Ale właśnie, to że tego koloru jest tam niewiele, bardzo mi się podoba
vita 12:07, 02 sie 2026

Ewa777 napisał(a)

Cytuję dwie fotki Ewy Świetnie wyszło Ci to zestawienie, zbiegła się pora kwitnienia, miękko przenikają kolory, no i zapach, ten floksowy nie do przecenienia, uwielbiam ich zapach
Kibicuję wanienkowym nasadzeniom i gratuluję pomysłu, coś nowego a nie niosącego mega roboty w ogrodzie Mnie na krótko wzięły rośliny alpejskie ach! Jednak tylko na krótko.

Joku 21:30, 02 sie 2026

A dlaczego na krótko? Znudziły się już? Zapach floksów też lubię. A wanienka faktycznie niemal bezobsługowa. Póki co nie mam problemów z glonami. Wystarczy stanąć albo usiąść i gapić się. Problem pojawi się jesienią gdy będę musiała zabezpieczyć skarby na zimę . Ale jakiś pomysł się kluje w głowie.
Basieksp 23:01, 02 sie 2026

Ale jakiś pomysł się kluje w głowie.

Akwarium, czy coś większego? Tak sobie myślałam, że będziesz bardzo zadowolona z tej wanienki Też lubię się gapić, na to co w wodzie, jakoś to tak fajnie relaksuje. Pamiętam jak nie miałam oczka, to w kaście z deszczówką, w takim kącie, zadomowiły się żaby. Włożyłam im tam taką dużą gałąź i je podglądałam

A tak poza tym, gdyby ten żabiściek nie przezimował w wanience i chciałabyś go na drugi rok, to śmiało, naprawdę mam go dużo, już go powoli ograniczam
Joku 15:18, 03 sie 2026

Myślę o jakimś wiadrze, plastikowym pojemniku wkopanym w ziemię bo balii nie chciałabym usyfić. Mam niewielki skrawek ziemi co najwyżej obsadzany jakimiś jednorocznymi roślinami w celu zimowania właśnie tam moich doniczkowców więc wiadro mam nadzieję się zmieści.
Oby tylko zima była bez syberyjskich mrozów. Gdyby nie udało się przezimować żabiścieku to będę się uśmiechać do ciebie .
GorAna 08:55, 04 sie 2026

Joku napisał(a)

Roślin podarowanych przez koleżanki z forum mam sporo, w ubiegłym tygodniu dotarła do mnie przesyłka od Basi (Basieksp) ze sporą porcją żabiścieku do mojego mini oczka w wanience. Wygląda na to że rośliny się zaaklimatyzowały i wdzięcznie uzupełniają całość. Póki co nie mam problemu z glonami, woda jest przejrzysta. Zaczęła mi się podobać ta zabawa .

[img size=471x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/266/2667775/original.jpg[/img]

Żabiściek to okrągłe liście pływające po powierzchni wody, zdjęcie zrobiłam zaraz po umieszczeniu ich w wodzie. Teraz wszystkie liście odwróciły się górną powierzchnią ku niebu . Lubię zerkać przechodząc obok i podglądać z okna mieszkania.

Świetne to mnie oczko z roślinnością ☺️
Ja w swojej studni nie mogę nic sadzić, bo moje psy uwielbiają się tak chłodzić☺️
Jolu róża o którą pytałaś u mnie to Cendy Rokoko.
Pozdrawiam serdecznie ☺️
Dorota321 21:17, 04 sie 2026

Jolu masz pięknie obsadzoną ścieżkę, wygląda to bardzo elegancko. Wpadł mi też w oko ukwiecony clematis i piękne kępy floksów, też je mam i bardzo je lubię za zapach i kolor.
m_gocha 23:19, 09 sie 2026

Joku napisał(a)
Póki co nie mam problemu z glonami, woda jest przejrzysta. Zaczęła mi się podobać ta zabawa .

Dawno mnie nie było i staram się nadrabiać zaległości
Super mini oczko wodne
Mam dwie stare balie ocynkowane (stan praktycznie idealny) i w jednej planowałam właśnie takie oczko ale obawiam się, źe z czasem zacznie rdzewieć w środku. Zastanawiam się czy jest jakiś impregnat który zabezpieczył by przed korozjà.
Stosowałaś coś Jolu?
A co z nadmiernym nagrzewaniem się wody? Jednak to metal a wody niedużo
Joku 12:06, 10 sie 2026

No faktycznie, dawno nie widziana Gosia, cieszę się że do mnie zajrzałaś. Stan mojej balii też był idealny, ale mi nie zależy żeby taki pozostał. Jak zrobią się dziury to będzie służyła jako donica. Niczym jej nie zabezpieczałam. Przed nadmiernym nagrzewaniem wody chronią rośliny w doniczkach różnej wielkości stojące głównie od strony pd - wsch oraz już rozrośnięte rośliny wodne. Póki co metoda się sprawdza, nie miałam jeszcze problemu z glonami.
Stan aktualny bajorka

Mała doniczka stojąca z boku to "wodopój" dla kotów .
Joku 17:47, 10 sie 2026

Przeoczyłam wpisy Ani i Doroty więc uzupełniam

Aniu, obejrzałam dokładniej Candy Rococo, zdziwiłam się że kwiaty ma nieduże. Przyglądam się różom bo planuję uzupełnić pozimowe straty.
Co do taplania się zwierzaków w wodzie to u mnie tylko koty a one raczej wody nie lubią. Myślałam że będą sobie chłeptać, bo lubią sobie popić wody ale ta balia im nie podeszła . Dlatego obok jest mały pojemnik ale najbardziej im pasuje konewka .

Dorotko, też lubię floksy i ich zapach. Zauważyłam że nie wszystkie pachną intensywnie. Ścieżkę bardzo lubię, chociaż niewiele na rabatach kwitnących roślin. A przepraszam, po jednej stronie są róże i floksy.