Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

WilczaGora 16:41, 02 lis 2013

Jolu,

werbenki juz od 2 dni w donicy
podcięłam dziś tak o 1/3 żeby im trudy podróży i zmiany "adresu meldunkowego" zminimalizować
wyglądają na całkiem zadowolone...
jeszcze raz dziękuję,
Ewa
Joku 19:58, 02 lis 2013

Niech w dobrej kondycji doczekają wiosny
monteverde 20:54, 02 lis 2013

Jolu to przypomnij się na pewno, bo ja zapomnę pozdrawiam
Joku 21:41, 02 lis 2013

Dobrze Aniu, dziękuję że pamiętasz. Pozdrawiam wieczorową porą.

Bardzo ładne zdjęcie.
monteverde 21:59, 02 lis 2013

Tess 04:53, 04 lis 2013

bogumila_bienko napisał(a)
Moja przycięta siedzi w piwnicy...też miałam trochę takich późnych wschodów.

To werbenę można przez zimę trzymać w zimnym pomieszczeniu?
I co, podlewać co jakiś czas? W ciemnej może być, czy z oknem?

edytuję, bo po doczytaniu kolejne pytania się cisną:
na oknie w kuchni też można przechować?
Skrócić o 1/3 czy do 1/3?

Oj, jak dobrze, że w porę do Ciebie zajrzaam W takim trudzie udało mi się wyhodować moje pierwsze w życiu werbenki, i nasion się nie doczekałam, to może uda mi się przechować.

Zazdroszczę, że sezon już zakończyłaś. Ja z tych, co nadal sadzą

Buziole
Joku 19:00, 04 lis 2013

Tereniu, jestem na etapie eksperymentu z przetrzymywaniem werbeny przez zimę. Postanowiłam tak zrobić, bo siew nasion marnie mi wychodzi. Zazwyczaj siewki padają bo spóźniam się z podlewaniem. Tak samo z marnym efektem wykiełkowały nasiona, które przeleżały zimę w ziemi w ogrodzie.
Pisałam już gdzieś wcześniej że dobrze przetrzymał zimę spory krzaczek werbeny w nieogrzewanej piwnicy, jaką miałam w poprzednim mieszkaniu. Trzymałam ją w pobliżu niewielkiego okna, podlewałam dość rzadko (co 1 - 2 tygodnie), sprawdzając wcześniej wilgotność ziemi w doniczce. Tak mi poradziła jedna z osób na forum. Wiosną pędy były cienkie i wybujałe więc całość przycięłam i jak się ociepliło posadziłam do ziemi w ogrodzie.
Teraz piwnicy nie mam, więc postanowiłam zrobić tak jak opisałam kilka postów wcześniej. Pokój jest mniej ogrzewany, ale temperatura pewnie jest niewiele niższa niż w całym domu. Moim zdaniem dostęp światła powinien być (w kuchni chyba będzie za ciepło ?), podlewać raczej skromnie bo to roślina która nie lubi mieć za mokro. Moim werbenkom uszczknęłam czubki bo rośliny są niewielkie (maks. 10 cm). Ale to tak raczej "na czuja" niż według jakichś zasad
No i będę obserwować co się będzie działo dalej .
Uff, ale się rozpisałam. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem, jeżeli oczywiście będę znała odpowiedź.
Jeszcze jedno: nie jestem specjalistką w hodowli werbeny patagońskiej, mam jedynie niewielkie z nią doświadczenia więc proszę traktować to co piszę z dystansem.
Tess 20:37, 05 lis 2013

Joluś, pięknie dziękuję za tak treściwe wyjaśnienia
Przeniosę swoją werbenę do pomieszczenia i spróbuję przezimować.
Pięknie mi rośnie, ale kiepsko dotąd kwitła - bo strasznie późno wzeszła.
Buziak
Gabriela 20:45, 05 lis 2013

Jolu, dobrze robisz, werbena zawsze przez zimę wyciąga się w doniczce, bo ona jest przecież światłolubna. Trzeba skracać te wiotkie pędy, a w marcu uciąć sadzonki, bardzo dobrze się ukorzeniają i dużo wcześniej kwitną niż te z siewu. Teraz bardziej trzymam w donicy na sadzonkowanie wiosenne właśnie, bo taka wydelikacona roślina po zimie, dość długo się zbiera jak się ją wsadzi znowu do ziemi.
Joku 22:21, 05 lis 2013

Super informacja. To kombinujemy na wiosnę z sadzonkowaniem