Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

yolka 20:46, 22 mar 2016

Joku napisał(a)
Mira dziękuję. Przepis pozwoliłam sobie skopiować od Reni (Rench):

Sódka jest polecana przez Królewskie Towarzystwo Róż w Anglii do zwalczania czarnej plamistości liści .

Roztwór z sody oczyszczonej tzw sódka

Do 1 litra wody dodajemy 1/4 - 1/5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej.
Najlepiej rozpuścić w 1/2 szkl wody o temp. powyżej 20° C i wlać do opryskiwacza.
Do tego 1/2 łyżeczki jakiegoś oleju jadalnego, dobrze wstrząsamy.
Nie należy pryskać w ciągu słonecznego dnia ponieważ krople oleju mogą podziałać jak soczewki i spowodować poparzenie roślin.
Częstotliwość używania sodki to 2x w odstępie 2 tygodni.
Większa ilość sodki może spowodować brązowienie młodych listków, trzeba robić delikatny roztwór.

Mikstura na uwiąd wiciokrzewów

10 ząbków czosnku
8 tabletek nadmanganianu potasu (parę groszy w aptece)
8 l wody
czosnek zmiażdżyć i do wody, dodać tabletki i zostawić na 2-3 godziny
podlać,
zastosować wiosną i drugi raz w sierpniu

A ja ten przepis znam jako miksturę na uwiąd powojników, więc teraz nie wiem czy nie zaszkodziłam swoim powojnikom, bo już jest po podlaniu
laurowisnia 21:31, 22 mar 2016

No zieleni się, groszek i coś jeszcze.
A bratki też w tym dziwnym kolorze kupiłam.
Joku 21:54, 22 mar 2016

Jola, myślę że nie zaszkodzi a raczej pomoże.

Agatko, zgadza się. Masz sokole oko. Wykiełkowały groszki i wieczornik.
hanka_andrus 22:01, 22 mar 2016

Widzę nowe roślinki rwą się do życia! Wieczornika nie mam. Mam za to dziewięćsiła!
Tamaryszek 19:51, 23 mar 2016

Witaj! I ja sobie spisałam przepis na mikstury, na powojniki przyda się na pewno, dzięki. Moje bratki (pomarańczowe, białe i bordowe) też posadzone.
Czy na rabacie bratki "odradzają" Ci się w następnym sezonie?
Flower1 20:30, 23 mar 2016

Joku napisał(a)
Zakupiłam bratki w dwóch kolorach, tzn. ciemnoniebieskie i różowo - liliowe (? nie wiem jak ten kolor określić). Już posadzone, tym razem na rabatach. Zdjęć nie zrobiłam bo czasu zabrakło. Ale zrobię, bo piątek mam wolny. I mam nadzieję że pogoda dopisze.
Póki co pochwalę się moimi wysiewami . Skoro wszyscy (no, prawie wszyscy) sieją więc nie mogę być gorsza

Jolu ja tez sie skusilam na wysiewy ,to sie chyba udziela u mnie patyczki hortensjowe ,groszek pachnacy rozowy i fioletowy ,bazylia i koperek .Jak wykiełkuje pokaze u Ciebie pieknie wszystko wschodzi co za skarby hodujesz??
Joku 20:44, 23 mar 2016

hanka_andrus napisał(a)
Widzę nowe roślinki rwą się do życia! Wieczornika nie mam. Mam za to dziewięćsiła!

Wieczornikiem mogę się podzielić jeżeli będzie nadal tak dzielnie się spisywał jak do tej pory.
Joku 20:51, 23 mar 2016

Tamaryszek napisał(a)
Witaj! I ja sobie spisałam przepis na mikstury, na powojniki przyda się na pewno, dzięki. Moje bratki (pomarańczowe, białe i bordowe) też posadzone.
Czy na rabacie bratki "odradzają" Ci się w następnym sezonie?

Tak, bratki "odradzają się" na rabatach, ale jakieś mikre są. Powinnam przesadzać je w lepsze miejsce żeby "dojrzały", ale jakoś brakowało mi chęci i czasu. Dotychczas zazwyczaj sadziłam w donicach, zobaczę jak będzie przy posadzeniu na rabacie. Mam nadzieję na liczne potomstwo
A to młode pokolenie z ubiegłego roku

Joku 20:55, 23 mar 2016

Magda, chyba byłyśmy w tym samym sklepie bo też posiałam groszki niebieskie (fioletowe) i różowe. Wykiełkowały bardzo szybko.
Posiałam jeszcze wieczornik biały (nasiona od Forumki), bordowe goździki, fenkuł i łubin. Aha i ostatnio agastache Black Ader.
hanka_andrus 21:15, 23 mar 2016

Ja chyba jesienią zbyt dobrze wypieliłam młode pokolenie bratków, albo wymarzły zostały te co się przed moim "sokolim wzrokiem" się schowały pod kocimiętką. Będzie trzeba dokupić, bo jak to ogród bez bratków?
Nie u mnie!
Pracujesz do ostatka, czy masz co wolnego przed świętami?