Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

barbara_kraj... 23:32, 23 lis 2016

Teraz takie zimy mamy, że te 'ekologiczne' oraz naturalne okrycia w szafach wiszą, o nakryciach głowy nie wspomnę. Ocieplane kurtki wystarczają i długaśne szale do okutania szyi.
zbigniew_gazda 09:31, 24 lis 2016

W tamtym roku kupiłem buty zimowe z kożuszkiem i do dziś nieużywane. Sorry ale taki mamy klimat he he he. Pozdrowienia Jolu.
Flower1 19:26, 27 lis 2016

Cześć Jolu,u nas też dzisiaj biało. Piękne fiołki!
Joku 20:25, 28 lis 2016

Niestety, zima zagląda do nas powoli. Na razie jeszcze nieśmiało. Ale kto wie, może i jakieś zaspy wyprodukuje. Nie tęsknię za śniegiem, zaspami bo dużo jeżdżę. W tym co 3 tygodnie wybieram się przymusowo w tereny gdzie zima potrafi dać się we znaki.
Płaszcz bardzo wygodny, miękki i ciepły. Nawiązując do wpisu Zbyszka przyznaję się do posiadania butów, które służą mi kolejną zimę dzięki oszczędnemu ich używaniu w zimach poprzednich .

Ostatnio zwróciłam uwagę na cypryśnika, który pięknie się rozrósł i zagęścił. Dostałam go od znajomych ( znajoma też lubi rośliny), rósł u nich na tarasie w dużej donicy, ale w końcu zrobił się za duży. Na pewno nie mógł narzekać na brak pielęgnacji, jednak był łysy i chuderlawy.

Teraz wygląda o wiele okazalej (pokażę różnicę jak naładuje się bateria od aparatu). Nie chcę żeby urósł bardzo duży i rozłożysty więc podcinam mu końce gałązek.
GorAna 18:45, 29 lis 2016

Świetne przypomnienie, jak to wyglądało na początku
hanka_andrus 19:37, 29 lis 2016

Niesamowicie szybko Twój ogródek wydoroślał!
Joku 20:39, 29 lis 2016

Ogród wydoroślał, a cypryśnik przytył. Jednak nie bardzo lubię go fotografować bo sporo się naszukałam zdjęć. Znalazłam kilka robionych w różnych sezonach (zdjęcia takie sobie, musiałam wykadrować ujęcia). A pokazuję jego historię z myślą że czasem warto poczekać trochę żeby z marnej rośliny doczekać się czegoś bardziej okazałego.

Przy okazji naoglądałam się pięknych kolorowych obrazków z lata.
Tamaryszek 13:25, 02 gru 2016

Duża zmiana, drzewko zmężniało. Ale schowanek mają stworzonka w tej drewnianej ścianie.
Pszczelarnia 15:18, 02 gru 2016

Warto dać czas roślinie. Ja tak daję jednej hortensji przesadzając z kąta w kąt, żeby jej dogodzić (wymaga więcej wilgotności niż inne).

Jakoś tak jest, że omija się bezwiednie niektóre obszary do zdjęć. Ja nawet nie zdaję sobie sprawy z tego, czasami. Czasami zaś jestem świadoma. Albo robię zdjęcie i dopiero widzę, że poprawki na rabacie aż się proszą.

Stawiam na naturalne materiały (też) w ubraniach - dają ciepło stałe i odczuwalne. Jak mam wełniany sweter to podkoszulek i koszulek nie potrzebuję. Jak puch dobry, to kurtka może być bardzo cienka w dotyku ale grzeje dobrze.
Joku 20:37, 02 gru 2016

Ptasząt u nas sporo. Teraz głównie sikorki szaleją. Dokarmia je sąsiadka. Ja mam mało czasu więc póki co nie dokarmiam. Chociaż zaczęłam myśleć o jakimś karmniku. Niestety, w sąsiedztwie są koty więc karmnik jakoś trzeba by przed nimi zabezpieczyć.

Ewa, nie "gryzą" ciebie wełniane swetry? Dawno temu babcia robiła dla nas na drutach różne rzeczy z wełny. Założone na gołą skórę niemiłosiernie "szczypały". Pamiętam to do dziś.