Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

hanka_andrus 21:38, 02 gru 2016

Też jakoś wełnianych okryć nie lubię. Chyba z uwagi na mole.
marzena 22:25, 02 gru 2016

No, metamorfoza spora, ale dla mnie przede wszystkim w otoczeniu cyprysika, szalenie szybko jednak rośliny nam przyrastają w ogrodach !
hanka_andrus 18:28, 05 gru 2016

Jolu, dziękuję za odwiedziny. Ostatecznie zamknęłam sezon, Długo trwało w tym roku to zamykanie, a to z uwagi na deszczowy październik. I tak wszystkiego nie zrobiłam, tak jak chciałam, trudno, nikt mi głowy nie urwie. Wiosnę wieszczą szybką, to wtedy nadrobię, a dnie weselsze już będą!
Chociaż gdyby po przysłowiach sądzić to: miesiąc październy, marca obraz wierny-- wolałabym, żeby taki wierny nie był!
mar_za 23:36, 06 gru 2016

Dopiero teraz Jolu wypatrzyłam ciekawie podwyższone rabaty.
AgataBC 10:29, 16 gru 2016

Witam się w końcu u Ciebie Najpierw obejrzałam wizytówkę, potem po części aktualny wątek i stwierdzam ogrodniczkę z dużym doświadczeniem. Baaardzo mi się podoba jak podzieliłaś ogród. Ślicznie wygląda całość jak i każda roślinka.
Poza tym przeglądając strony kilka razy natknęłam się na ogród Kasi B. więc tym bardziej bliskie mi się zrobiły Twoje klimaty. Co poniedziałek słucham audycji w Radiu Gdańsk. Tej z ogrodniczką jak i tej audycji ptasiej.
Fajnie, że masz tak blisko takie fajne miejsca.
Ja nie specjalnie rozmowna w wątkach jestem, ale masz we mnie stałego podglądacza
Pozdrawiam cieplutko
AgataBC 10:53, 16 gru 2016

Ps. W sprawie kotów i ptaków - my zawsze mieliśmy jedne i drugie w ogrodzie. Nie zauważam jakiejś zatrważającej malejącej liczebności ptaszków. Koty przynajmniej z perspektywy mojej czyli wsi - bardziej interesują się myszami, tym co jest bardziej dostępne. Jeśli mamy w ogrodzie drzewa i krzewy to ptaszki będą miały się gdzie schować, wtedy chętnie przebywają w ogrodzie. A karmnik można zawiesić na najcieńszej gałązce lub na czymś innym do czego kot nie będzie miał dostępu. Bardziej w związku z wrogami ptaków- obawiałabym się u nas powszechnie obecnych krogulca, jastrzębi i innych drapieżnych ptaków oraz samochodów, pod które też często te maleństwa wpadają. Nie można tak na wszystko panikować bo by człowiek zwariował Ptaki, z uwagi na monokultury w lasach, zanikanie naturalnych łąk z np. krowami, brak miedz-obsadzanych różnorodnie jak dawniej- w ostatnich latach szczególnie na wsiach potrzebują pomocy, te w miastach mają więcej dostępu do pokarmu, lepsze warunki (bo parki, cmentarze ze starodrzewem, duże ilości odpadków) i stąd ostatnio więcej ptaków jest tam niż poza miastami.
To, że masz dużo ptaszków świadczy o tym, że czują się bezpiecznie
hanka_andrus 11:13, 16 gru 2016

Hop, hop! Jolciu, wszystko ok? Dawno Ciebie nie widziałam! Świąteczne całuski wysyłam, bo potem mogę nie zdążyć! Do szybkiego zobaczenia się na wiosennych grządkach!
Joku 12:33, 26 gru 2016

Święta już niemal za nami, teraz pozostaje oczekiwanie na Sylwestra i Nowy Rok. Bardzo mnie cieszy możliwość spotykania się z ludźmi zafascynowanymi ogrodami tak jak ja. Haniu, Marzena, Marzena (Mar_za), Agata i wszyscy skrytoczytacze dziękuję!
Tak się składa że ostatnio wolę po cichu wędrować po waszych ogrodach niż udzielać się we własnym wątku. Tak to już jest w martwym ogrodowo sezonie. Najbardziej cieszy mnie teraz właśnie sporo wolnych chwil na takie wędrówki.
Śniegu w święta u nas nie ma (co mnie akurat bardzo cieszy), ale dzisiaj jest spore wietrzysko. W domu ciepło, przytulnie, błyszczy mało tradycyjna jak zwykle choinka.

Joku 12:39, 26 gru 2016

Ponieważ większość moich bliskich i znajomych zna mojego ogrodowego fioła, to zdarza mi się dostawać stosowne do tego prezenty. Tym razem trafił mi się taki:

eda 23:51, 26 gru 2016

Jolcia prezent na czasie ciekawy i temat wiadomo trafiony i choinka super delikatnie bez szału ze smakiem czegóż więcej ...tylko szczęścia zdrowia i miłości życzę na mijające święta i na zbliżający się wielkimi krokami 2017 rok buziaki