Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 17:47, 27 mar 2023

Vita, bo posadziłam do świeżej ziemi dlatego pałeczki za jakiś czas. Stara szkoła jestem , może teraz robi się inaczej?
GW o 15 w ten poniedziałek czy przyszły? Na Domo?

Ryska, chyba za szybko przekwitł albo za mało się przyglądałam . W tym roku go nieco podlewaj żeby się dobrze ukorzenił.
vita 17:53, 27 mar 2023

Ja też stara szkoła, ale kiedy nawozić na wiosnę? Już? Na Domo, w przyszły poniedziałek o 16.50.
Joku 19:25, 27 mar 2023

Już, ja nawożę nawet pod koniec lutego. Głównie z tego powodu że wtedy nie ma jeszcze pracy w ogrodzie i mam więcej czasu. Wkładam pałeczki nawozowe, raz na 2 -3 miesiące. Tak dla mnie prościej. O podlewaniu płynnym nawozem co tydzień lub dwa na pewno bym zapomniała.
Dziękuję za namiary na GW. Na razie w sobotę lecą odcinki specjalne z zeszłego roku, godz. 21.55 . A na HDclump oglądam odcinki aktualne, ale tylko obrazki bo angielskiego nie znam . Strasznie dużo czasu to zajmuje.
Dorota321 20:52, 27 mar 2023

Żonkile śliczne też je bardzo lubię i mam ich sporo. Zawsze kojarzą mi się z moją babcią nieżyjącą już 20 lat, bo od niej je dostałam.
Mgduska 21:18, 27 mar 2023

O, podoba mi się ten pięciornik. Nie wiem, czy to nie szalony pomysł, ale zamierzam obsadzić takimi niskimi roślinkami cały podjazd. Mam tam ażurowe płyty, w których została posiana trawa (wrrrr). Wygląda to okropnie. Ja w ogóle nie lubię trawy, a takie brzydkie, nieregularne kępki to już całkiem tragedia. W dodatku wymaga to koszenia... Betonowy podjazd koszę!
Chcę więc posadzić macierzanki i karmnik ościsty, być może na części sprawdziłby się i ten pięciornik. Miałam kiedyś podobny, ale kwitł na różowo i zachowywał się jak chwast, co dobrze rokuje w tak trudnym miejscu
Kordina 22:16, 27 mar 2023

Mnie też ten Jolowy pięciornik zainteresował, zapisałam sobie, ale żonkile w takiej ilości są super, czekam i przebieram łapkami grzebiuszki z niecierpliwością w oczekiwaniu na swoje
Joku 22:32, 27 mar 2023

Dorota, te drobne narcyzy są fajne ale najbardziej lubię odmianę Thalia (niemal biała). Niestety, nie chce u mnie być dłużej niż jeden sezon. Te babcine też u mnie były jednorazowe, również były w moim rodzinnym ogródku. I różnokolorowe pierwiosnki.

Magda, z mojego doświadczenia odradzam karmnik. Jest za drobny i niski, łatwo w niego wsiewają się różne chwasty które bardzo trudno usunąć. Poza tym on sam uwielbia się rozsiewać. Miałam go w poprzednim ogrodzie, niechcący przeniosłam do obecnego i walczę z nim do dzisiaj (10 lat). Podobny podjazd mieliśmy w poprzednim miejscu zamieszkania. Też był obsiany trawą, która nie bardzo chciała rosnąć. I efekt był taki sobie.

Bożena, ilość narcyzów to złudzenie optyczne . To tylko taka większa kępka .
Kordina 23:11, 27 mar 2023

Wiem, wiem, ale za to jaka fajna kępka
GorAna 21:17, 28 mar 2023

Żonkilki, jak słoneczka
To chyba jakaś bardzo wczesna odmiana, bo moje dopiero wystawiają dzioby
basia3012 21:51, 28 mar 2023

Jolu, wiosna. Mimo tego śniegu i wiatru to wiosna u Ciebie pełna gębą. Ranniki i cyklameny wypatrzyłam. No i ciemierniki oczywiście. Ciemierniki to znam a te pozostałe to u innych widuję. I narcyzy też już piękne i duże. Lubię je. Tylko gdzie są te odmiany kwitnące latami?
Pozdrawiam Jolu.