Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Gruszka_na_w... 12:42, 05 sty 2026

Nieźle Was zasypało. Taka ilość śniegu z jednej strony cieszy, bo wygląda bajkowo, ale z drugiej strony martwi, bo trzeba odśnieżać.
Dobrze, że ze zdrowiem już u was lepiej. Zostawiam noworoczne uściski i życzenia wszystkiego dobrego i w życiu, i w ogrodzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Joku 17:05, 05 sty 2026

Dziękuję, Haniu. Zima nam nie odpuszcza, jeszcze co nieco dosypało. Dzisiaj trzeba było odśnieżyć podwórko, bramę, zasypane samochody. Namachałam się łopatą ze 2 godziny. Nie zmęczyłam się zbytnio, a to oznacza ze wracam do formy.
ryska 18:25, 06 sty 2026

Jolu wszystkiego dobrego w nowym roku. Niech choróbska omijają Cię szerokim łukiem.
Rośliny się cieszą z tej śnieżnej pierzynki
Joku 18:45, 06 sty 2026

Reniu, dziękuję. Ze śniegowej pierzynki rośliny się cieszą, ja też. Tym bardziej że wg Norwegów teraz przez 10 dni ma mrozić.
Magara 23:24, 06 sty 2026

Jola, zaglądam i jestem w miarę na bieżąco
Sprawdza się u Ciebie norweska prognoza??? Też z aplikacji YR korzystasz???
hankaandrus_44 11:24, 07 sty 2026

Joku napisał(a)
Reniu, dziękuję. Ze śniegowej pierzynki rośliny się cieszą, ja też. Tym bardziej że wg Norwegów teraz przez 10 dni ma mrozić.

Też się tym pocieszam, U nas wielkich mrozów chyba nie będzie, ale rękawiczki czas wyciągać z szuflady, Jezioro Jamno przykrył lód, ludzie na nim, aż strach się bać. Podczas ostatniej sztormowej pogody, to nawet cofka do jeziora była. Mimo, że jakieś sztormowe zapory są zamontowane. Z przyroda nie wygrasz, co chce to zrobi, po swojemu.

Wam życzę zdrowotności na ten zimowy czas, i razem czekamy do marca. A to już niedługo. Tylko jak to przetrzymać? Trzeba na duchu się podtrzymywać, bo będzie lepiej. To wg prognoz krajowych wieszczek i wieszczów.

Słońca wyglądam, a na balkonie tylko gołębie się szarogęszą. Zawsze je odstraszałam, ale tej zimy dałam spokój, balkon posprzątam, jak się ociepli.
Joku 20:27, 07 sty 2026

Magaro, doceniam , dziękuje za poświęcony czas i uwagę . Norweska prognoza to yr.no, więc chyba ta sama którą wymieniłaś. Ustawiłam sobie na 10 dni, głównie po to żeby śledzić "tendencje" pogodowe . I one mniej więcej mi się sprawdzają. Wiadomo, latem i wiosną wyczekuje się deszczu a zimą kiedy wreszcie te okropne śniegi i mrozy pójdą precz . Prognozy krótkoterminowe na 1 -2 dni wychodzą im tak średnio. Te śledzę na icm.meteo, są dość trafne chociaż zdarza się że w prognozie słońce od rana do wieczora, a w realu deszcz i zawierucha.

Haniu, gdzie te zimy które pamiętamy z lat np. 80tych, 90tych? Zaspy wtedy też były prawdziwe a nie takie na niby jak obecnie. Ja za tamtymi czasami nie tęsknię, nie lubię mrozu, kilkudniowego zmarzniętego śniegu. Nawet na ogród nie chce mi się wtedy patrzeć.
Zdrówko wraca do normy, najgorsze jest siedzenie w chałupie, zupełnie nie wiem co ze sobą zrobić. Wczoraj żeby trochę przerwać nudę wybraliśmy się w twoim kierunku sprawdzić czy na prawdę oddali do użytku kawał nowej "szóstki" czy tylko bajerują. Jednak nie bajerowali, trasa jest, fajnie się jedzie.
hankaandrus_44 22:11, 07 sty 2026

Ja jechałam już w sierpniu, były objazdy, ale to z przebudową, przecież normalny ruch był, no może trochę wolniej się jechało.

Większych opadów nie przewiduję. Będzie dobrze. Ale ubierać się trzeba. A Morsy już w Łazach i Mielnie działają.
Magara 22:42, 07 sty 2026

Jola, do mnie dziś mentalnie dotarło dlaczego żadne prognozy się u mnie do końca nie sprawdzają
Wszędzie, w przeglądarkach pogodowych, wpisuję nazwę naszej wsi i (tak mi się wydaje) prognozy są przygotowywane dla jakiegoś punktu, pewnie centrum???
Ale ja przecież w trochę innych warunkach jestem. Poza centrum wsi. Niżej, gdzie mniejsze zagęszczenie domostw = mniejsze zagęszczenie źródeł ciepła - ergo - u mnie zimniej musi być i jest
hankaandrus_44 09:34, 08 sty 2026

Ponieważ mój ogród jest ode mnie odległy o 10 km, więc i od morza też jest odległy. I zabudowań wkoło w użytkowaniu, też nie ma. I jak jadę do ogrodu w zimie, to tam zawsze jest inna temperatura, albo nawet i opady, Też mogą być inne. Po takich sztormach, jak ostatnio były koło mnie, mus jechać do ogrodu, sprawdzić czy nie ma jakichś uszkodzeń.
Ale jest mróz i mi się nie chce.

Szybkiej zimy, byle już nie mroźnej, bo nie lubię.