Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

vita 13:08, 08 gru 2025

Joku napisał(a)
Przy obecnej wielkości hortki jeszcze jest. T. zimą raczej mało czasu spędza w garażu, zwłaszcza jak jest mróz . Nie znam prognoz ale ostatnio grudzień i styczeń bywały w miarę łagodne, właściwa zima zaczynała się w lutym i nie wiedziała kiedy się skończyć . Może i w tym roku tak będzie.
Paprocie warte zachodu , zdradzisz coś więcej?
Ostrokrzew ma się dobrze, w tym roku będzie mało czerwonych owocków. Zauważyłam że on ma wysyp co 2 lata. Zaczynam myśleć co z nim zrobić, tzn. ciąć od góry czy nie ciąć. Boję się że jakiś potwór z niego wyrośnie.

Też obawiam się, że tegoroczna zima zapanuje u nas na początku wiosny.
Ostrokrzew masz piękny, może szkoda go radykalnie ciąć? Nie szkoda Ci będzie czerwonych kuleczek, nawet jak co dwa lata się pojawiają?
Paprocie- nazbierało mi się trochę, głównie w doniczkach, musiałam znaleźć im miejsce, zgrupowałam, może być ciekawy zakątek Byle do wiosny
Joku 19:45, 08 gru 2025

Ja na razie czekam żeby dzień zaczął się wydłużać. W moich rejonach ciągle mokro, ponuro, słońce pokazuje się na krótko. Depresyjna pogoda.
Ostrokrzewu radykalnie ciąć nie będę. Jedynie się zastanawiam czy puścić go do góry czy mu swobodę od góry ograniczyć. Tnie się niezbyt przyjemnie bo liście są sztywne i kolczaste. Na razie lekko przycinam go po obwodzie i to mu raczej nie szkodzi. Ilości owoców też chyba nie.
Ciekawa jestem jakie paprocie zgromadziłaś.

Mam dzisiaj kumpelkę , sprawdza czy nie robię błędów ortograficznych .

ewsyg 19:52, 08 gru 2025

Jaki śliczny kotek.
Basieksp 00:03, 09 gru 2025

Ale ona jest śliczna Ma bardzo ładne ubarwienie
mirkaka 15:53, 09 gru 2025

Joku napisał(a)
Ja na razie czekam żeby dzień zaczął się wydłużać. W moich rejonach ciągle mokro, ponuro, słońce pokazuje się na krótko. Depresyjna pogoda.
Ostrokrzewu radykalnie ciąć nie będę. Jedynie się zastanawiam czy puścić go do góry czy mu swobodę od góry ograniczyć. Tnie się niezbyt przyjemnie bo liście są sztywne i kolczaste. Na razie lekko przycinam go po obwodzie i to mu raczej nie szkodzi. Ilości owoców też chyba nie.
Ciekawa jestem jakie paprocie zgromadziłaś.

Mam dzisiaj kumpelkę , sprawdza czy nie robię błędów ortograficznych .

Piękna tricolorka , pewnie niedotykalska
Jola, ja dziś popracowałam w ogrodzie, było cudownie, ciepło i bez wiatru
Moje ostrokrzewy tnę na niwaki ale to wiesz, słabo przez to owocują, szkoda ale tak silnie rosły że wóz albo przewóz
GorAna 16:01, 09 gru 2025

W listopadzie posadziłam u siebie ostrokrzew z zamiarem posiadania czerwonych jagódek w stroikach☺️

Będę się uczyć od Ciebie jak z nim postępować☺️
Masz super puchatą obserwatorkę☺️
hankaandrus_44 19:17, 09 gru 2025

Ostrokrzewy są dwupienne. i jeżeli masz żeńską odmianę, będą owoce tylko jak męski egzemplarz będzie w pobliżu. Męskie nie wydają owoców.

Kupiłam sadzonkę mikro w Lidlu, 10 lat temu. 8 lat zastanawiał się, czy rosnąć i niewiele przyrastał. Ten sezon był dla niego łaskawy- wyrósł jeszcze raz tyle, co przez 8 lat.
A u sąsiada widziałam sadzonkę wysoką na 3 metry- to była odmiana szara nie zielona. mojego w takiej wysokości już pewnie nie zobaczę.

Kotek grzeje łapki. Piękny jest. Pozdrawiam Ciebie, a kotka pogłaskaj.
Joku 19:29, 09 gru 2025

Dziewczyny, obserwatorka urodziwa ale humorzasta bardzo. I najcwańsza ze wszystkich naszych zwierzaków. Przez plamy na pyszczku wygląda jakby cały czas była strasznie wściekła . Od czasu do czasu wręcz naprasza się o głaskanie.

Mirka, pamiętam o twoim rozprawieniu się z ostrokrzewem i to daje mi iskierkę nadziei że w razie potrzeby dobry sekator załatwi sprawę. Co do owocowania to zauważyłam że pojawiły się siewki więc wolę żeby owoców było mniej niż więcej.

Aniu, mój ostrokrzew przez kilka pierwszych lat rósł sobie właściwie bez nadzoru, jedynie nawozem sypnęłam na wiosnę przy okazji nawożenia całości ogrodu. Brak cięcia trochę go "zdefasonował". Moim zdaniem to mało wymagający krzew. Zwłaszcza przy obecnych łagodnych zimach. Kiedyś uchodził przemarzającego zima przy większych mrozach.
Joku 19:36, 09 gru 2025

Haniu, mam "chłopaka i dziewczynę", rosną obok siebie. "Chłopak" ledwie daje radę przytłoczony przez sąsiadów ale jakoś się trzyma i kwitnie chyba co roku. Ten duży okaz to forma żeńska. Skoro twój się już zadomowił to pewnie teraz będzie rósł. On ma spore przyrosty roczne, na oko do 30 cm.

Kotka pogłaszczę jak się obudzi .
mirkaka 19:41, 09 gru 2025

Buźkę ma śliczną, łagodną, nie widzę żadnej wściekłości na jaj pyszczku