Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 20:35, 29 maj 2026

Jeden z najpóźniejszych pierwiosnków o limonkowo - żółtawych kwiatkach

Na koniec widoczek ogólny z wężem czekającym na użycie i Kichusiem rudzielcem.

hankaandrus_44 21:16, 29 maj 2026

Podziwiam Twoje doniczkowe ogrodnictwo. No i groszek cukrowy. Super wygląda. Jak u mnie dzieci wywędrowały z ogrodu, to groszku nie sieję, ani cukrowego ,ani pachnącego.
Robota lubi tego, kto ją lubi. Nie przejmuj się, zawsze coś znajdzie się do opieki. Nie będzie nudy.
Ewa777 10:53, 30 maj 2026

Joku napisał(a)
Jeden z najpóźniejszych pierwiosnków o limonkowo - żółtawych kwiatkach

To dopiero rarytasik Śliczny ten pierwiosnek.
Basilikum 11:33, 30 maj 2026

Przepięknie u Ciebie a pierwiosnek jest poprostu śliczny.
Serdecznie pozdrawiam
Wafel 13:28, 30 maj 2026

Prześliczny ten pierwiosnek i fajnie, że taki późny Masz tyle pięknych roślin, że dziwię się, gdzie ty jeszcze warzywa upychasz???
Kuklika Mai Tai nie rozumiem, nie współpracuje ze mną, te wyższe pomarańczowe mają więcej wigoru, może go przesadzę dalej od kępy zawilca. Mam pąki kwiatowe na różach i strasznie się cieszę, pierwsza będzie chyba Maria Curie w gruncie. Bardzo lubię twoje zestawienia roślin w ogrodzie , też czekam ma deszcz...
Joku 17:25, 30 maj 2026

Haniu, doniczki u mnie trochę z chęci a trochę z konieczności. Dość lubię taką zabawę. Groszek też lubię dlatego go sieję. Lubię też bób prosto z krzaczka ale nie mam na niego miejsca. Posiałam fasolkę szparagową, nie chce wzejść. Nie wiem czy nasiona były za stare, czy ptaki wydziobały, czy coś innego. Teraz posiałam w doniczkach, zobaczę czy wzejdzie. A jak wzejdzie to wysadzę z doniczki na grządkę.

Ewa, rarytasik ma na imię Green Franciska. Chyba ma coś wspólnego z pierwiosnkiem lekarskim bo podobny typ budowy czyli kwitnie na długich łodyżkach.

Iza, prawda że wdzięczny kwiatek .

Asiu, z tym upychaniem jest problem bo coraz trudniej cokolwiek upchnąć. Jak mała roślinka to łatwiej znaleźć jakąś lukę na rabacie, z większą jest większy problem .
Kuklik może potrzebuje trochę czasu, u mnie na początku też słabo rósł, pewnie ze względu na trudną miejscówkę. Ale przywykł a w międzyczasie warunki glebowe się poprawiły (kompost).
Joku 17:29, 30 maj 2026

Tak się prezentuje aktualnie moja hortensja, denerwują mnie dwa długie odstające pędy ale póki co żal mi je wycinać. Wytnę jak trochę zbrzydną .

I jeszcze świeża zieleń w przedogródku

basia3012 00:06, 01 cze 2026

Jolu, ta Twoja hortensja na tarasie to marzenie. Moje w gruncie nie będą miały kwiatów. A tak je lubię.
Dlatego wzorem Twoim kupiłam kilka hortensji w donicach, które będę tak jak Ty przechowywała w piwnicy. Tylko podpowiesz mi co z nimi zimą się robi. Czy podlewa? itp Mam nadzieję, że wtedy będę miała kwiaty co roku.
Byliny też masz piękne i bujne. Przedogródek perfekcyjny.
Pozdrawiam.
Joku 20:28, 01 cze 2026

Jeżeli masz chłodną piwnicę to masz skarb dla ogrodnika. A jeżeli w piwnicy jest okno to już czysta radość. Ja mam tylko garaż z małym oknem wychodzącym na północ. W dodatku niemal w całości zajęty przez męża (pasjonat motocyklowy). Więc wykombinowałam sobie że na większe mrozy będę wstawiać hortensję do tego garażu (jakiś wolny kącik się znajdzie). Metoda się sprawdzała w zimy z krótkimi okresami mroźnej pogody. Ostatnia zima była inna, długo było zimno więc hortensja się obudziła (temp. ok. 10 st. w garażu) i zaczęła wypuszczać liście. Dlatego tak z nią kursowałam bo w pomieszczeniu było za ciemno. Donica już zrobiła się ciężka ale jeszcze daję radę.
Mieszkam niby w cieplejszym rejonie ale i tutaj hortensjom trudno wyprodukować kwiaty. Wiem, bo obserwuję je chodząc z kijkami na spacery po wsi. Podziwiałam piękny okaz w dodatku rosnący w efektownej donicy, niestety teraz są tylko suche pędy.
Gosialuk 21:52, 01 cze 2026

A mi się podobają nasadzenia przy tej ścieżce, której kot pilnuje. Mnie w sobotę też odwiedził taki rudasek.