Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

Tess 13:19, 07 lip 2015

Dobra, dość o tym.

Problem ogrodowy jest.

Wiem, co mi żre żurawki. To nie opuchlaki (bo teraz chyba jeszcze nie ma larw). To jakieś czarne drutowce. Miał ktoś? Czym to cholerstwo zwalczać>
anka_ 13:21, 07 lip 2015

Tess napisał(a)
A widzisz, to nie jest takie proste W regulaminie mają:
8.1. Zgodnie z Ustawą z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz. U. 2014 poz. 827.) przesyłane rośliny zaliczamy do towarów szybko psujących (Art. 38 pkt. 4.), w związku, z czym nie przysługuje na nie 14-to dniowy termin zwrotu.

Idę czytać ustawę. Na wszelki wypadek
Bo to i tak nie ma znaczenia. Zwrot jest wówczas, gdy m.in. przyślą rośliny inne, niż zamówione. A u mnie doniczki były prawidłowo opisane.

Teresko nie te paragrafy czytasz. Tu potrzebny jest art. 286 kodeksu karnego i Art. 415. kc.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Tess 13:26, 07 lip 2015

anka_ napisał(a)

Teresko nie te paragrafy czytasz. Tu potrzebny jest art. 286 kodeksu karnego i Art. 415. kc.

Zaimponiłaś mi Biegła jesteś
A to się ściga z urzędu czy z cywilnego?

Za daleko się posuwamy
Juzia 13:26, 07 lip 2015

anka_ napisał(a)

Pięknie!

Ja bym im tak napisała
Tess 13:28, 07 lip 2015

Dziewczyny: drutowce!
Help.
Juzia 13:29, 07 lip 2015

Tess... nie za daleko!
Ja w tamtym roku miałam problemy z jedną panią z alle...
Też jej pisałam o 286 kk.... i zadziałało
Juzia 13:30, 07 lip 2015

Tess napisał(a)
Dziewczyny: drutowce!
Help.

No też mam.... i się nie chwalę!
anka_ 13:34, 07 lip 2015

Juzia napisał(a)

No też mam.... i się nie chwalę!

A tak na poważnie to na drutowcach się nie znam, bo jedynych szkodników jakich u mnie nie ma to glebowych. Raz widziałam turkucia na żywo i powiedziałam sobie, że już nigdy nie będę narzekać na krety buszujące u mnie.

A na te czarne cosik to nie można takiego samego cholerstwa użyć jak na opuchlaki?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
rzulieta 14:43, 07 lip 2015

Mi zjadło jedną żurawkę. Powiem Wam ze się zdziwiłam.. Wysadziłam stamtąd. Na razie rośnie w przechowalniku. Nic innego mi nie zjadły te robale. Nie wiem czemu. Może w złym miejscu posadziłam...Zupełnie nie pojmuję bo mam tam inne żurawki i ich nie tykają. Zrób gnojówkę z czosnku może pomoże.
ewa004 15:01, 07 lip 2015

Takie cosik wynalazłam

Drutowce, czyli larwy chrząszczy z rodziny sprężykowatych są jednymi z bardziej uciążliwych szkodników glebowych. Gdy żerują, niszczą korzenie lub szyjki korzeniowe roślin, co może powodować ich żółknięcie, zasychanie i zamieranie. Niestety, skutki działalności drutowców pojawiają się na tyle późno w sezonie wegetacyjnym, by na rozpoznać i skutecznie zwalczyć je jeszcze w tym samym roku. Największe szkody wyrządzają starsze larwy, w 3. lub 4. roku rozwoju. Na szczęście dla nas, wszystkie stadia rozwojowe drutowców są wrażliwe na suszę. To dlatego w słoneczne dni wzruszamy powierzchniową warstwę gleby. To powoduje, że przesuszone jaja i drutowce giną. Ważne jest też zapobieganie masowemu rozmnażaniu drutowców, więc warto likwidować w okolicy nieużytki i ugory, a także trzeba niszczyć chwasty. Zwłaszcza perz jest przysmakiem szkodnika. Trzeba też chronić jego naturalnych wrogów: ptaki, krety (tak, krety są naszym sprzymierzeńcem!), ryjówek i chrząszczy biegaczy (zwanych szczypawkami). Innym sposobem zwalczania tych szkodników jest mechaniczne wyłapywanie i niszczenie larw. Warto przesiewać ziemię kompostową przed rozrzuceniem i niszczenie odsianych z niej szkodników. Drutowce dają się też zwabić w prosty sposób: np. między roślinami uprawnymi sadzi się sałatę i często zbiera drutowce z jej korzeni; przyciągają je także przekrojone na pół ziemniaki, ewentualnie marchew lub buraki - zakopuje się je na głębokość około 5 cm. Co kilka dni bulwy trzeba wymieniać, niszcząc drutowce, które się w nie „złapały”. A zwalczanie chemiczne polega na stosowaniu doglebowych preparatów owadobójczych: Basudin 10G lub Diazinon 10G: w dawce 8-12g na m kw (więcej preparatu stosuje się przeciwko starszym larwom). Preparat trzeba wiosną lub jesienią wymieszać z glebą do głębokości 10-20 cm.