Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » "Baśniowy" Ogród

"Baśniowy" Ogród

zawitka 08:54, 20 maj 2013

Hej Basiu Twoje bykszpaniki już bym przycięła ha ha żeby równo rosły .Dzięki że byłś Macham łapką do Ciebie
Diana 10:15, 20 maj 2013

Ukorzenianie bukszpanów wychodzi Ci świetnie. Ja jakoś nie mam cierpliwości ...
pozdrawiam
Basia_1987 12:01, 20 maj 2013

zawitka napisał(a)
Hej Basiu Twoje bykszpaniki już bym przycięła ha ha żeby równo rosły .Dzięki że byłś Macham łapką do Ciebie

Też mnie korci, żeby je przyciąć, ale w artykule o bukszpanach pisze, żeby końcem czerwca ciąć ,bo może jeszcze za świeże nowe przyrosty ?

Diana napisał(a)
Ukorzenianie bukszpanów wychodzi Ci świetnie. Ja jakoś nie mam cierpliwości ...
pozdrawiam

Jakbym miała kase, to kupiłabym od razu większe bukszpaniki, ale niestety..... także musiałam się nauczyć cierliwości hehe w tym roku znów ukorzenie kilkanaście sztuk, marzy mi się zawijasek bukszpanowy
zawitka 19:16, 20 maj 2013

Witaj Basiu ja taras robię z naszej polskiej terrakoty a miałam hiszpańską i gdyby nie to że kupiłam taniej bo zimą w promocji to robiłabym z kostki granitowej bo zawsze można przełożyć Reszta u mnie Pozdrawiam Bardziej pilnuj zeby bukszpaniki miały wodę bo jej teraz potrzebują a cięcia nie ma co się bać ale jak poczekasz to też nic się nie stanie .
malwes 16:01, 26 maj 2013

Bukszpaniki cudowne.
Niestety u mnie bukszpany nie chcą rosnąć. Chorowały całe ubiegłe lato i wiosnę na coś "niezidentyfikowanego" co w końcu było chyba jednak niedoborami różnego rodzaju (głównie potas) mimo nawożenia. Sąsiad mnie pocieszył, że u niego latami wypadały wszystkie - zostały dwie trzy sztuki które same przetrwały i urosły do dużych.
Duży stożek mi nie przeżył, kulki jakoś dały radę. Niby odbijają wszystkie, ale część zupełnie od korzenia. Chyba dam sobie spokój z uprawą w dużych ilościach czegoś, co się na tych glebach nie czuje dobrze.

Ja też lubię sadzić malutkie roślinki - zawsze taniej, a ogromna satysfakcja jak potem rośnie jak na drożdżach nasza własna rozstawa.
Basia_1987 12:32, 13 lip 2013

Ciekawa historia z Twoimi bukszpanami, ciekawe co tak na prawdę mi przeszkadzało,że nie chciały rosnąć , bo przecież sadząc do rodzimej gleby na pewno dodawałaś lepszej ziemi z worka. A może coś podgryzało korzenie np. nornica ?
Basia_1987 09:09, 20 lip 2013

Dosadziłam trawki przy zejsciu z tarasu

Rench 11:03, 20 lip 2013

Ale Ci pięknie te wrzośce rosną,moje są jakieś wyliniałe. Podlewasz je czymś?
Co to za trawki posadziłas?
Basia_1987 14:25, 20 lip 2013

Reniu te żółte to są wrzosy Boskop prysnęłam je raz Pinivitem na wiosnę i Topsinem niedawno,bo niektóre zaczęły chorować, tzn. usychać w środku i to chyba była choroba grzybowa,nie mam reki do wrzosów, pozostałe które miałam uśmierciłam,ale te akurat odpukać fajnie rosną A z trawek to turzyce

i Stipa, którą pewnie okryję na zimę, bo tego roku mi wymarzła.

I jeszcze taki widoczek :

Rench 14:39, 20 lip 2013

A ja wszystko pryskałam na grzyba,tylko nie wrzosy i wrzośce Pewno dlatego mam takie sponiewierane, wyrzuciłam juz kilka.
Ładnie Ci hortki kwitną Pozdrawiam