Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

Mazan 21:46, 10 sie 2015

jano889

Żółte plamy - Gymnosporangium sabinae, czyli rdza gruszy, a brązowe liście to parch gruszy - Venturia pirina. Chorobom należy zapobiegać od wczesnej wiosny, obecnie próbuj score, kaptan lub syllit.
Rdza bardziej zaszkodzi jałowcowi sabińskiemu, którego trzeba będzie wyrzucić - zniszczy go "pomarańczowa galareta" w ciągu 3 - 4 lat, natomiast parch w późniejszym okresie - druga połowa lata - może być nie do pokonania, szczególnie przy obecnych ograniczeniach, zresztą jest o tym w oddzielnym wątku.

Pozdrawiam
Hana75 15:06, 11 sie 2015

Mazan napisał(a)
Hana75

Pierwszy i najważniejszy to zbyt długi czas ich przygotowania, drugim jest nadmierna ilość substancji azotowych, co w drugiej połowie sezonu jest niewskazane, trzecim powodem jest obawa przed wieloma infekcjami grzybowymi. Drzewa są łatwo atakowane, a zwalczanie utrudnione - owoce są wrażliwe na przebarwienia i uszkodzenia skórki. Stąd pomysł na stosowanie wyciągów i naparów czy odwarów jako łatwiejszych i nieco szybszych w przygotowaniu. Zanim dojrzeje gnojówka, odwarem czy naparem zdążę opryskać nawet trzykrotnie, a przy odpowiednim zestawie roślin do mikstury mogę zapobiec wielu chorobom. Inna rzecz to aromat owoców, często nieznany po opryskach chemią.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź.
Tydzień temu chciałam zrobić wyciąg z wrotyczu. Nastawiłam.
Niestety pilnie musiałam wyjechać. Przy ostatnich upałach, gdy wróciłam ... zrobiła się gnojówka (zapach okropny). Całość skończyła na kompostowniku. Mam nadzieję, że wytruje mi pędraki i zasili kompost.
Pozdrawiam, Hania
aniafree1 13:05, 13 sie 2015

Witam serdecznie
jak widać na poniższych obrazkach coś zaatakowało moją gruszę, ale tylko jedną gałąź. Proszę o pomoc co to za szkodnik, jak się go pozbyć i chronić drzewo na przyszłość.
Dzięki z góry
Ania
Mazan 14:20, 13 sie 2015

aniafree1

To "coś" jest misecznikiem i teraz możesz spróbować zwalczać go mospilanem. Przynajmniej ograniczysz jego ilość, natomiast właściwe zwalczanie należy rozpocząć wczesną wiosną używając promanalu lub innego środka olejowego - to faza pękania pąków, a po wytworzeniu liści ponownie karate i mospilan.

Pozdrawiam
sylwesterk 13:19, 16 sie 2015

Szanowni Forumowicze,
piszę do Was z prośbą o pomoc w zidentyfikowaniu choroby lub mojego błędu w pielęgnacji róży pomarszczonej Hansa.

Więcej zdjęć w wyższej rozdzielczości:
http://imgur.com/a/JbH4V
Mazan 21:29, 16 sie 2015

Sylwesterk

Takie objawy wywołuje poparzenie słoneczne. Z góry smaży, a od dołu piecze. Przecież mata - ciemnego koloru - podwyższa temperaturę. Przy stosowaniu mat o takie efekty starać się już bardziej nie trzeba. Ponadto na zasuszonych liściach może rozwijać się szara pleśń, natomiast można ją przeoczyć gdyż występuje jako saprotrof - grzyb na martwych liściach i kwiatach. Jej obecność ujrzysz jako zamieranie pędów.

Pozdrawiam
Pszczelarnia 12:22, 17 sie 2015

Mazan,
mam grzyba na cisach (a cisy to ważny składnik mojego ogrodu). Co zrobić? Myślałam, że jest to starzenie się i osypywanie starszych igieł w zacienieniu gałązek, potem myślałam nornice buszują (utłukłam dwie) - niestety widzę, że to postępuje. Coś jak zamieranie pędów.

Czytam i czytam ale nadal nie wiem a nie chcę przedobrzyć z opryskami.

HamadaSan 12:46, 17 sie 2015

Witam wszystkich,

W tym roku coś się zaczyna dziać w kącie, gdzie rosną wieloletnie rododendrony i nowo posadzone hortensje. Jak widać na zdjęciach poniżej część liści się wybarwia, zostają ciemnozielone szypułki a reszta liścia blednie. Problem się nasila, gdyż ta hortensja co jest na ostatnim zdjęciu jest aktualnie (zdjęcia były robione tydzień temu) w takim stanie, że raczej jej się już nie odratuje. Natomiast najbardziej zależy mi na rododendronach, bo mają już ponad 1,5 metra wysokości i wolałbym ich nie stracić. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Marcin

Mazan 13:12, 17 sie 2015

HamadaSan

Nie mów, że ich nie uratujesz. Tak wygląda niedobór magnezu - inaczej chloroza magnezowa, a kolor czerwono - fioletowy /amarantowy/ to oznaka niedoboru fosforu. Na różanecznikach jest również widoczny niedobór, a nawet brak, potasu - to brązowe wierzchołki liści. Jednym słowem potrzebne pilnie nawożenie fosforowo - potasowe z mikroskładnikami.

Pozdrawiam
Mazan 13:27, 17 sie 2015

Pszczelarnia

Podaj choć miejsce infekcji. I jeszcze jedno: stosuj octan wapnia, a jeśli rośnie u Ciebie żmijowiec zwyczajny to zrób wyciąg z korzeni i podlewaj. Roślinom nic nie będzie, a gryzonie coś tam trafi. Przecież zanim zastosowano chemię to właśnie wyciągi ze żmijowca służyły do deratyzacji.

Pozdrawiam