Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Anity

Ogródek Anity

akanta 18:48, 17 maj 2014

To Anitko u mnie inaczej czubek oklapnięty z dziurką do pewnej głębokości wzdłuż i gąsienniczka w środku/bruzdownica/.Ale liście niżej dobrze sterczą nie omdlałe tz.że chyba tam nie dotarły.Z doświadczenia sobie przypominam choć rzadko się z tym spotykam,że one tylko w tych niezdrewniałych cz. u mnie występowały.I taki zabieg wystarczał.A skoro u ciebie idzie od dołu ku górze to jest zwiot różany

poczytaj http://www.rozarium.org/ogrod/zwiot-r-any-i-nimu-ka-r-ana-szkodniki-r/
Anita1978 19:07, 17 maj 2014

Wygląda to tak

To jest pęd dolny, obcięty przy ziemi, widać, ze już przyrosty zaatakowane, a na górze niby zielone...
Anita1978 19:10, 17 maj 2014

Tutaj wycięte pędy 3 krzewów zaledwie
Anita1978 19:20, 17 maj 2014

akanta napisał(a)
To Anitko u mnie inaczej czubek oklapnięty z dziurką do pewnej głębokości wzdłuż i gąsienniczka w środku/bruzdownica/.Ale liście niżej dobrze sterczą nie omdlałe tz.że chyba tam nie dotarły.Z doświadczenia sobie przypominam choć rzadko się z tym spotykam,że one tylko w tych niezdrewniałych cz. u mnie występowały.I taki zabieg wystarczał.A skoro u ciebie idzie od dołu ku górze to jest zwiot różany

poczytaj http://www.rozarium.org/ogrod/zwiot-r-any-i-nimu-ka-r-ana-szkodniki-r/

Masz racje to bardziej zwiot chyba....
Przycinam do ziemi, dobrze? I jak przestanie padać pryskam jakimś systemicznym....
JulkAd 19:51, 17 maj 2014

Anita1978 napisał(a)
A ja dzisiaj zrobiłam obchód, bo wkońcu przestało lać i .....mam bruzdownicę pedowkę- cholera jasna, jak nie urok to sraczka
Pierwszego kwitnienia na the fairy nie będzie!!!

Bruzdownica?...idę wygooglać, bo mnie przestraszyłaś
JulkAd 19:55, 17 maj 2014

Anita1978 napisał(a)

U mnie CAŁE PĘDY zaatakowane, trzeba ściąć do samej ziemi
Zaczyna się od dołu i idzie do góry, niby górne zielone, ale co z tego, jak cała gałąź porażona

Nikita 20:14, 17 maj 2014

O rany Anitko, co za paskudy niszczą twoje róże...A jest na nie jakiś środek...może wystarczy opryskać..i nie trzeba ciąć róży....
Człowiek dba jak umie najlepiej, podlewa, nawozi, a przyjdzie taka cholera i zeżre wszystko !!!!

Trzymam kciuki za wygraną walkę z tą paskudą przebrzydłą !!!!
agniecha973 20:22, 17 maj 2014

Ojej! Ale wtopy z tymi różami w tym roku. Naprawdę trzeba wyciąć krzaki. Nie pomoże oprysk? Na wszystkich to masz?
akanta 20:42, 17 maj 2014

No nie Anitko jak na moje oko to niekonieczna była aż taka reakcja .Jak widzę to tylko trzeba było poobcinać tylko te przemrożone ciemne pędy i odciąc te marne z zamarłym czubkiem dalej widzę zielone pędy ,one są o.k.i je powinnaś zostawić .I te ciemne z których wyrastają pędy w całkiem dobrej kondycji też zostawić .Troche podziałała bruzdownica ale innych szkodników poza przemrożeniem nie widzę....Boszszsze takie ładne i zdrowe gałęzie ciachnęłaś.Ja poza oczyszceniem tych czubków i pozimowym cieciem korekcyjnym nic bym nie pryskała.Listki zdrowiutkie a pędy się starzeją i czasem marnie wyglądają ale wybija z nich piękny zdrowy pęd i tak samo kwitnie.
akanta 20:55, 17 maj 2014

Anita1978 napisał(a)
Wygląda to tak

To jest pęd dolny, obcięty przy ziemi, widać, ze już przyrosty zaatakowane, a na górze niby zielone...

Anitko nie umiem rysunkowo pokazać ci jak to ciąć ale może opisowo?
1.Tak bym ciachnęła aby zostały te dwa zdrowe odrosty skierowane w dół
2.Martwą ,słabą i te trzy od góry do zielonego pędu ciach !