Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Anity

Ogródek Anity

akanta 20:58, 17 maj 2014

Anita1978 napisał(a)

Tutaj wycięte pędy 3 krzewów zaledwie

Tutaj tylko jedno cięcie pod kolcem z lewej strony najbliżej brzegu i tyle !
To się nazywa lekka korekta i nie potrzebnie tyle zieloności tracić.
popcorn 21:36, 17 maj 2014

Ojej, biedne róże
ja mam coś co zwija listki, muszę je jutro poobrywać.. a mszyce najpierw traktuję wodą pod ciśnieniem - jak dziewczyny pisały. A jak mam dość, to pryskam jakimś karate na mszyce czy jak to się tam zwie.
popcorn 21:36, 17 maj 2014

Anitko, daj znac czy Ci doklikac te roslinki od benexa.
Anita1978 21:57, 17 maj 2014

akanta napisał(a)
No nie Anitko jak na moje oko to niekonieczna była aż taka reakcja .Jak widzę to tylko trzeba było poobcinać tylko te przemrożone ciemne pędy i odciąc te marne z zamarłym czubkiem dalej widzę zielone pędy ,one są o.k.i je powinnaś zostawić .I te ciemne z których wyrastają pędy w całkiem dobrej kondycji też zostawić .Troche podziałała bruzdownica ale innych szkodników poza przemrożeniem nie widzę....Boszszsze takie ładne i zdrowe gałęzie ciachnęłaś.Ja poza oczyszceniem tych czubków i pozimowym cieciem korekcyjnym nic bym nie pryskała.Listki zdrowiutkie a pędy się starzeją i czasem marnie wyglądają ale wybija z nich piękny zdrowy pęd i tak samo kwitnie.

Na zdjęciach może nie wyglada to aż tak źle, ale na żywo gorzej...po zimie były cięte, jeszcze tydzień temu wyglądały naprawdę dobrze, ale teraz masakra....od dołu już wyglądały źle, a te zielone przyrosty tez nie były do końca zdrowe...pąki w środku były ju zaschnięte i to była kwestia dni jak zwiedną, poza tym to jest róza okrywowa i wycinanie pojedyńczych zarażonych pędów (lub skubanie) przy takich rozrosnietych i gęstych krzakach nie było możliwe....technicznie, łamały sie inne, te zielone....
Trudno, wycięłam tyle, ale od ziemi wychodzą nowe czerwone pędy, tyle tylko, że niektóre z nich tez już zaatakowane i więdną. Zobaczymy, może odbiją od korzenia....mam taką nadzieje
Nie wszystkie jeszcze ciachnęłam, zrobię eksperyment i te , które zostały spróbuje oskubać, choć to dla mnie prawie niewykonalne - gęste, rozrosnięte krzaki....i tyle kolców, moje ręce wyglądają jak podrapane przez stado kotów....mimo rękawiczek!
Anita1978 21:58, 17 maj 2014

popcarol napisał(a)
Ojej, biedne róże
ja mam coś co zwija listki, muszę je jutro poobrywać.. a mszyce najpierw traktuję wodą pod ciśnieniem - jak dziewczyny pisały. A jak mam dość, to pryskam jakimś karate na mszyce czy jak to się tam zwie.

Zobacz na stronie rosarium, tam widziałam takie cos, pisze co to!
Anita1978 22:05, 17 maj 2014

agniecha973 napisał(a)
Ojej! Ale wtopy z tymi różami w tym roku. Naprawdę trzeba wyciąć krzaki. Nie pomoże oprysk? Na wszystkich to masz?

Na okrywowych tylko. No tak czasem bywa....Akanta pisze, że za duzo wycięłam, ale te zielone pędy tez były zaschnięte w środku- kwiatów by nie było, a myśle, ze to kwestia dni jakby zwiędłe i opadły. Poza tym nie wiedzy tylko czubki , ale tez w środku krzewu, przy ziemi, no na całym krzewie....
No, ale ty tez miałaś przecież przygodę z różami? Tez miałaś, takie bąble na korzeniach chyba....?
Kasya 22:23, 17 maj 2014

roze sa okropne pod wzgledem chorob
wszystko je lubi

jak sie chce miec ladne i kwitnace to trzeba pryskac od wiosny nawet jak jeszcze nic nie widac
inaczej to loteria....
agniecha973 22:24, 17 maj 2014

Anita, ale Ty nie masz tego co ja? U mnie guzowatość korzeni, a u Ciebie jakiś szkodnik, tak? Moje nieuleczalne.
Anita1978 22:28, 17 maj 2014

Kasya napisał(a)
roze sa okropne pod wzgledem chorob
wszystko je lubi

jak sie chce miec ladne i kwitnace to trzeba pryskac od wiosny nawet jak jeszcze nic nie widac
inaczej to loteria....

Ja starałam się zawsze robić oprysk jak najpóźniej, jak było widać , że trzeba! A teraz cały tydzień lało i nie patrzyłam w ogrodzie, tylko przez szybę! Tym bardziej na TE ROZE , bo jescze tydzień temu wyglądały super zdrowo! Patrzyłam na inne, co niby wyglądały źle, a teraz maja sie dobrze! Nie wiem czy cos zrozumiałas z mojej enigmatycznej wypowiedzi.....
Nie ma co, najwyżej na jesień posadzę nowe! I tyle!!!
Anita1978 22:30, 17 maj 2014

agniecha973 napisał(a)
Anita, ale Ty nie masz tego co ja? U mnie guzowatość korzeni, a u Ciebie jakiś szkodnik, tak? Moje nieuleczalne.

U mnie bruzdownica różana albo zwiot różany, stawiam na zwiot, bo od dołu tez poraziło..... Spoko, już mi przeszło, a byłam wściekła, najwyżej jesienią posadzę inne....