Dzięki Anitko za informacje o szkółce Sąsiadka tam właśnie kupuje sadzonki na balkon, ale nie wspominała, że mają też "normalne" rośliny. Małpa Muszę tam koniecznie podjechać. Albo może niekoniecznie, bo jeszcze przytargam coś nadprogramowego.
No proszę Ja muszę proste robić
Bo przeważnie chcemy to czego nie mamy.....
O! Testuj tą nową serię, bo jednej z nich się przyglądam
I to jest nasz odwieczny problem
Dzisiaj kupowałam sezonowe do doniczek, w tym roku białe pelargonie i purpurowoczerwone werbeny . Poza tym oczywiście skusiłam sie na ....różę pnącą. Taka była ładna....zdrowiutka....piękna, wielka sadzonka A poza tym nie mam takiej odmiany jescze i koloru- jasnoczerwony...dostanie do towarzystwa granatawego powojnika. Ta róża to Balbo, Poulsena, z serii courtyard. Pierwszy raz spotykam taką nazwę i kolekcję, mało informacji o niej jest w necie.... Jedyne co znalazłam to : "Kolekcja COURTYARD ® Róże pnące, pną się przy pomocy kolców lub wymagają prowadzenia przy podporze. Kwiaty pełne lub półpełne. Kilka odmian ma kwiaty o antycznym wyglądzie. Są to róże pachnące. To, czym różnią się róże z kolekcji Courtyard® Collection od bardziej tradycyjnych róż pnących to sposób w jaki ich kwiaty okrywają całą roślinę, od samego dołu. W ten sposób uzyskać można „kwieciste kolumny”, spod których nie widać gołych łodyg. W kolekcji Courtyard® znaleźć można dwa rodzaje róż: Courtyard® Climbers, osiągające wysokość 150-200 cm oraz Courtyard® Ramblers, które rosną do wysokości 200-300 cm." Balbo jest climbers, czyli niższa... Oto mój zakup I jednoroczne I jescze berberysy orange rocket w poczekalni Z tymi berberysami czekam bo w końcu nie wiem jaką maja docelową wysokość na metce jest do 60 cm, a w opisie ZSP 1,5 M. Nie wiecie jak to jest z nim?
Albo marzenia
Cześć w sprawie róży to róża duńskiego hodowcy Poulsena, pnąca , czerwonaod 1,5-200 m z 2010 r. tu masz linka do niej http://poulsenroser.dk/sortiment/rosenkollektioner/courtyard/balbo.aspx a co do berberysa to rośnie do 1,5 m, pozdrówka