Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kondziowy Ogród :)

Kondziowy Ogród :)

hanka_andrus 14:55, 11 gru 2012

A u nas ,spotykamy się przy Wigilii,a w pozostałe wolne,każdy robi i urządza się jak mu pasuje,a komu pasuje wyjechać przed świętami, to oblatuje wszystkich z życzeniami przed wyjazdem i nikt głowy nikomu nie urywa......
Kondzio 15:03, 11 gru 2012

Martek napisał(a)
Konrad daj spokój pisz co chcesz i nikomu nie zepsujesz nastroju,a już na pewno nie obrzydzisz świąt
Aniu święta były najpiękniejsze jak w mi je mama zrobiła,a ja pomagałam tylko w sprzątaniu .Zapach pasty na parkiecie do dziś kojarzy mi się ze świętami i "sportem" .Lubiłam sprzątać.
Dzięki ja tez uwielbiam sprzątać ja tez uwielbialem jak mama robiła świat zawsze wtedy dużo na nas przeklinala ze mamy zabrać się do roboty pamietam pościel wykrochmalona taka pachnąca ja wtedy nie lubiłem tylko życzeń a teraz jak jej nie ma to rożne mam odczucia ale takie życie nie da się go zatrzymać
Kondzio 15:05, 11 gru 2012

hanka_andrus napisał(a)
A u nas ,spotykamy się przy Wigilii,a w pozostałe wolne,każdy robi i urządza się jak mu pasuje,a komu pasuje wyjechać przed świętami, to oblatuje wszystkich z życzeniami przed wyjazdem i nikt głowy nikomu nie urywa......
hanka_andrus 15:09, 11 gru 2012

To zrób raz tak jak mama robiła......bo może Twoja niechęć właśnie z tego wynika.Niestety starzyki odchodzą, moich też już nie ma ze 20 lat,ja najstarsza w rodzinie,ale widzę jak młodzi to odbierają.
Wygadują duby smalone przed świętami, a potem przychodzą i..... cieszą się,że są razem wszyscy.
A życzenia? Mają być szczere, albo bez słów.....uściski wystarczą.

Mala_Mi 15:11, 11 gru 2012

Słuchaj Hani...... mądrze gada
Martek 15:12, 11 gru 2012

hanka_andrus napisał(a)
To zrób raz tak jak mama robiła......bo może Twoja niechęć właśnie z tego wynika.Niestety starzyki odchodzą, moich też już nie ma ze 20 lat,ja najstarsza w rodzinie,ale widzę jak młodzi to odbierają.
Wygadują duby smalone przed świętami, a potem przychodzą i..... cieszą się,że są razem wszyscy.
A życzenia? Mają być szczere, albo bez słów.....uściski wystarczą.

No właśnie

Hania,a mogę zadać takie osobiste pytanie ? Zadam,a ty odpowiesz jak zechcesz oczywiście .

20 lat jak nie masz mamy czy nadal czasami zakręci się łezka?
Czy czas zagoił rany na tyle,że nie myślisz już jak dawniej ?
Martek 15:17, 11 gru 2012

Pewnie,że Hania zawsze mądrze gada.
U mnie też poza wigilią w sumie wolna amerykanka,ale mamy jeszcze dzieciaki ,w których chcemy wzmacniać więź to sami młodzi chłopcy nie mają siostry ,która by kiedyś trzymała nad tym wszystkim kobiecy puls.
Drugi dzień świąt to totalny odpoczynek po jedzeniu ,pielgrzymkach od stołu do stołu i czas wolny na relaks po swojemu .

Wigilii nie da się ominąć bo zaraz sumienie ,a mama sama zostanie itd...Cała masa problemów,żeby nie wyjechać tego dnia np.w góry
Martek 15:19, 11 gru 2012

Kondzio napisał(a)

Konrad daj spokój pisz co chcesz i nikomu nie zepsujesz nastroju,a już na pewno nie obrzydzisz świąt
Aniu święta były najpiękniejsze jak w mi je mama zrobiła,a ja pomagałam tylko w sprzątaniu .Zapach pasty na parkiecie do dziś kojarzy mi się ze świętami i "sportem" .Lubiłam sprzątać.
Dzięki ja tez uwielbiam sprzątać ja tez uwielbialem jak mama robiła świat zawsze wtedy dużo na nas przeklinala ze mamy zabrać się do roboty pamietam pościel wykrochmalona taka pachnąca ja wtedy nie lubiłem tylko życzeń a teraz jak jej nie ma to rożne mam odczucia ale takie życie nie da się go zatrzymać

Mama może zerka uważaj
hanka_andrus 15:26, 11 gru 2012

W międzyczasie straciłam wiele bliskich osób, dalszych krewnych i przyjaciół.Trzeba z tym się pogodzić,taka kolej rzeczy.Nieśmiertelnymi nie jesteśmy.A żal za rodzicami zawsze będzie........
TYlko teraz muszę przygotować moich na moje odejście.... tu nie ma co lamentować.....nie ma gwarancji na nic.
Jedni wierzą,tym łatwiej,inni nie,.... to też jest wybór,ale potrzebne większe wsparcie bliskich.
Wybacz Konradzie,odpowiedziałam na Marty zapytanie.

A w czasie świąt przodkowie zostawiali na progu jadło,dla swoich z zaświatów.
U mnie w domu po Wigilii nie sprząta się ze stołu.Zabiera się brudne talerze i stawia się nowe,a cała reszta zostaje....... Kto to może wiedzieć ,kto jeszcze pożywia się w tę noc przy naszym stole?I czym?
Wesołych Świąt!

Martek 15:54, 11 gru 2012

Konrad się nie pogniewa Haneczko.Pewnie jedzie do domu ...
Dziękuję ci za obszerną odpowiedź

Ładne zwyczaje panują
Ja jednak ufam,że jadło jest już zbędne raczej jeśli jest możliwym,że bliscy wiedzą co u nas słychać cieszą się kiedy idziemy dobrą drogą .
Czuwają nad nami .Przychodzą w snach bo w snach przyznajcie przychodzą ,ale często jak nie tylko przy poważnych okazjach.

Mojej mamie często śni się jej mama jak coś ma się zdarzyć.I się sprawdza.
Mnie też przyśnił się tato z dobrym przesłaniem,ale nadal nie wiem jak go rozumieć.Nawet zapomniałam o czym był sen wiem,ze niósł dobry podtekst.
Coś jest w tych komunikacjach ...
Może to Anioł Stróż daje nam te sny w imieniu naszych bliskich ...

Haneczko nie da się nikogo przygotować na rozstanie,nie da się ...
Najważniejsze to być,spotykać się ile się da,żeby nie było żalu ,że się z kimś nie widziało rok i więcej czasami .
I nie myśl o tym to co nieuniknione przyjdzie bez naszego rozmyślania.
Jesteś silną Kobietą i jeszcze młodą i nie tak łatwo jest się znaleźć po tamtej stronie