Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Gabriela 18:57, 17 cze 2017

A ja się pierwszy raz od dawna ucieszyłam z deszczu, bo od kilku dni musiałam podlewać - ja, która ciągle narzekała na wilgoć. Prawda jest taka, że się cieszyłam tym podlewaniem, a podlewałam tylko wsadzone niedawno jednoroczne i byliny.
Piękne różyczki w metalowej misce, takie to lubię najbardziej, te napuchane od płatków.
Widzę że od Sylwii "przywlokłaś" wielosił - trzecie zdjęcie od końca, a na pierwszym to chyba jest bodziszek, albo może ostróżka, bo liście trochę też podobne.
Urszulla 19:45, 17 cze 2017

Gabriela napisał(a)
A ja się pierwszy raz od dawna ucieszyłam z deszczu, bo od kilku dni musiałam podlewać - ja, która ciągle narzekała na wilgoć. Prawda jest taka, że się cieszyłam tym podlewaniem, a podlewałam tylko wsadzone niedawno jednoroczne i byliny.
Piękne różyczki w metalowej misce, takie to lubię najbardziej, te napuchane od płatków.
Widzę że od Sylwii "przywlokłaś" wielosił - trzecie zdjęcie od końca, a na pierwszym to chyba jest bodziszek, albo może ostróżka, bo liście trochę też podobne.

Z deszczu cieszyłam się wczoraj i dziś dopołudnia. A popołudnie to mnie irytuje. Ileż może padać. Osobiście w tym sezonie podlewałam może 4 razy warzywka. zajmuje mi to 5 minut. To wszystko. Mamy tak różne ogrody. I tylko po deszczu mogę plewić i sadzić i kopać w ogrodzie. W innym czasie kiedy nie pada o pracy w ogrodzie trzeba zapomnieć bo robi się betonowa skorupa.

Co do roślin to czekam ma Sylwię bo mam dosłownie zaćmienie. Tyle u niej pięknych roślin było i nie pamiętam wszystkiego co dostałam. Ostróżek nie brałam bo u mnie nie rosną.

Moja letnia hortensjowa Rabata uzupełniana od kilku lat. Doszły nowości własnego chowu

sylwia_slomc... 20:33, 17 cze 2017

Urszulla napisał(a)

My tak tu mamy że trzeba się natrudzić bardzo. Ale rozplenice od Ciebie mają się dobrze. Jeszcze elata marzy mi się bo tu w okolicy nie spotkałam.

Zdążyłam przed ulewą zebrać kwiatki do sypania dzieciom komunijnym. Te największe róże bo i tak by je ulewa załatwiła. Teraz siedzę przy kawie i je wącham

Ale cudne też zbierałam dzisiaj do sypania ze swoich rabat różnego kwiecia
sylwia_slomc... 20:39, 17 cze 2017

Urszulla napisał(a)
Posadziłam po wczorajszym deszczu przechowalnik do rozpoznania przez Sylwię bo to od niej przywlokłam

1- bodziszek ten wysoki fioletowy
2- wiesiołek
3- wielosił - niebieskie kwiatuszki łatwo się sieje, ale śliczny
4,5 - słabo widać , ale przypomina mi dzwonek brzoskwinio listny....bo liliowca byś poznała, i chyba nie dawałam Ci
Mala_Mi 06:13, 18 cze 2017

Gdzie nie zajrzę to róże królują
U mnie jakoś się ociągają z kwitnieniem. Tak sobie pomyślałam... ale przecież te co przetrwały zimę bez mocnego ciecia kwitną, a reszta się odbudowuje.. Pogoda też taka byle jaka
Urszulla 08:19, 18 cze 2017

Mala_Mi napisał(a)
Gdzie nie zajrzę to róże królują
U mnie jakoś się ociągają z kwitnieniem. Tak sobie pomyślałam... ale przecież te co przetrwały zimę bez mocnego ciecia kwitną, a reszta się odbudowuje.. Pogoda też taka byle jaka

Aniu. Właściwie to poza Artemis inne róże mają za sobą połowę kwitnienia. I jak skończą to będą hortensje. U Ciebie inne róże są i chyba też dłużej kwitną. To sprawdzimy to.

Tarasowo-kosmosowo

Czy nasiona koosów zbiera się na bieżąco już teraz czy czeka do jesieni?

sylwia_slomc... 08:24, 18 cze 2017

Ulcia moim zdaniem to wiesiołek, a maka tu na tych fotach nie widzę maki mają takie liście
powcinane i z włoskami
Urszulla 08:46, 18 cze 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ulcia moim zdaniem to wiesiołek, a maka tu na tych fotach nie widzę maki mają takie liście
powcinane i z włoskami

Ok, to już połowę sukcesu. Ale zobacz te 2 fotki obok siebie. Jedno na ciemniejsze liście i mocne łodygi i to razem jak było to posadziłam. A te wcześniej mają delikatniejsze listki. I myślę że coś innego. Mogę czekać aż zakwitną, będzie latwiej

Mak mi chyba zginął. Może zgnił będę znów przy okazji pukać o następnego. Albo jesienią nasionka mi zostawisz.
Milka 11:07, 19 cze 2017

Sadzisz???
Dorosłą szkarłatka osiąga rozmiar 90x120cm, zatem pamietaj o odstępach.
Milka 11:54, 19 cze 2017

wklejam ci szkarłatkę chińską
to jeden krzak