Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 11:23, 26 lip 2017

Dziś przeglądałam się temu Bukowi i stwierdzam że ma dziwną fazę braku wzrostu. Wszystkie pąki jakby zaschnięte. Tyle że ma liście, które niestety żółkną.

Poczytałam że najprawdopodobniej to roztocza są szkodnikiem dającym podobne objawy. Ale z nimi walczy się wiosną. I co teraz?
malgorzata_s... 15:41, 26 lip 2017

Liście opadną i na wiosnę walkę zaczniesz. Oby to tylko liście chore były. Buziaki
Urszulla 16:35, 26 lip 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Liście opadną i na wiosnę walkę zaczniesz. Oby to tylko liście chore były. Buziaki

Oby Gosiu. Zakup Łukasza poszedłby na marne.
danuta_szwajcer 16:45, 26 lip 2017

A co to jest za buk? Jaka nazwa? Może od słońca ma popalone te liście jak był taki upał, cały czas tak ma? Biedny Łukasz, może jednak da się go uratowac
Ewa777 16:59, 26 lip 2017

Ula, masz bardzo liczną kolekcję liliowców Pięknie, tak kolorowo
A co to za buk? Podobny do magnolii.
17:07, 26 lip 2017
Urszulla napisał(a)

Tzn ogórki mam aż ogórków

Takie kikutki na końcach mam gdzie powinny być ogórki

smieszna sprawa z tymi ogórkami ..podejrzewam ze nasiona dziadowskie ...bo u mnie w tym roku cukinia nie plonuje ...znaczy kwitła kwiatki były... i to dośc duzo nawet ...a potem kwiatki opadły a owoców nie zawiązała.

PS. a co do buka ..choc dla mnie tez jakoś buka nie przypomina ...to nie wiem co napisać ...dziwnie wygladaja te zasychajace liscie
Urszulla 19:24, 26 lip 2017

danuta_szwajcer napisał(a)
A co to jest za buk? Jaka nazwa? Może od słońca ma popalone te liście jak był taki upał, cały czas tak ma? Biedny Łukasz, może jednak da się go uratowac

Buk kolumnowy Aurea. Słońce to byłoby widać, ale on wogóle nie rośnie. Liście wiosną wypuścił bo bałam się że zmarzł- ale nie. A ta choroba to się tak ma że w lipcu widać efekty.
zobaczymy co będzie dalej. Dla niego ta półrabata była. Taka czasem złośliwość losu.

http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=21
Urszulla 19:30, 26 lip 2017

Ewa777 napisał(a)
Ula, masz bardzo liczną kolekcję liliowców Pięknie, tak kolorowo
A co to za buk? Podobny do magnolii.

Kolekcja 4 odmian cała istota w ich namnażaniu będzie. Ale chcę w przewadze te jasne bo mi będą pasowały w ogrodzie. Ale to plan dalekosiężny. Nie wiadomo czy wyjdzie.

U Danusi pisałam jak ma ta liliowcowa wyglądać- to może powtórzę: niskie brzozy Youngii, choiny kanadyjskie jeddeloh, hosty chyba Irenkowe Sun &substance olbrzymy z liliowcami. Teren mokry wszystkim roślinom będzie służył.
Nie ogarniam narazie tego glebowo i kompozycyjnie. Ale roślinki można zbierać.
O buku napisałam powyżej
danuta_szwajcer 13:38, 27 lip 2017

Liliowce raczej słonce lubią a tam cień będziesz miąła, hosty jak najbardziej, u siebie tez tak mam Dam zdjecie u siebie.
Urszulla 13:51, 27 lip 2017

danuta_szwajcer napisał(a)
Liliowce raczej słonce lubią a tam cień będziesz miąła, hosty jak najbardziej, u siebie tez tak mam Dam zdjecie u siebie.

Małe brzozy zbyt dużo cienia nie dadzą bo to południowo-Zach strona. Raczej boję sie czy hosty to słońce zniosą.