Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 23:37, 13 maj 2013

agniecha973 napisał(a)
Jakoś tak bardzo szlachetnie przez te liście wyglądają.

Dominik to mój starszy S. Nie ma jeszcze rh o imieniu Damian. Kupiłąbym im po krzaczku, he he.

Niestety chyba nie ma . Dominik -rh jest delikatny (24 stopnie tylko) dlatego u mnie nie zawsze kwitnie i rośnie wepchnięty między drzewa i krzaki. Tym bardziej mnie cieszy jego kwitnienie.
agniecha973 23:38, 13 maj 2013

Bogdzia napisał(a)

Niestety chyba nie ma . Dominik -rh jest delikatny (24 stopnie tylko) dlatego u mnie nie zawsze kwitnie i rośnie wepchnięty między drzewa i krzaki. Tym bardziej mnie cieszy jego kwitnienie.

Ten opis pasuje bardzo do mojego S.
Bogdzia 23:38, 13 maj 2013

dajana napisał(a)
Tak też uczynię Bożenko jak napisałaś u mnie .Fakt bardzo się cieszę, tak jak ty czyli jak małe dziecko.Śpiew ptaszków również umila mi zycie i słonecznika taką ilość że nie nadążam wyciągać go z ziemi hi.Ptaszki nadal go skubią a jest ich naprawdę dużo .przeróżnych .Mnie również cieszy ich towarzystwo .Miłych chwil Bożenko ci zyczę i pozdrawiam serdecznie.

Dajanko dzięki , szybko posadz te serby zeby im korzenie nie wyschły za bardzo.
Bogdzia 23:39, 13 maj 2013

agniecha973 napisał(a)

Ten opis pasuje bardzo do mojego S.

Widocznie te cechy związane z tym imieniem.
Bogdzia 23:44, 13 maj 2013

agniecha973 napisał(a)
Bogdziu, czytam, ze ze zdrowiem lepiej. To dobre wieści.
Kupiłam dziś 5 szt. rh Fantastica. Nieduze, ale po 15 zł są. Mają dwa piętra trzecie im rośnie. Kwitnąć nie będą w tym roku. Mam nadzieję, że są dobrze oznaczone. Jest też sporo azalii jap. w dobrej cenie, ale większość nie ma nazw. Są te, o które ostatnio Cię pytałam (Maruschka i Babuschka) i Red Geisha, a poza tym bez nazwy. Pięknie kwitną na ciemny róż i na biało, ale nie wiadomo co to.
Kuszą mnie jeszcze SIlberwolke, akurat te kwitną, ładne kwiaty mają, ale mało dorodne egzemplarze są i one też z tych niewysokich. Myślałam, żeby posadzić dwa piętra, ale z wysokich jest tylko Roseum Elegans i nijak do Fantastica nie pasuje.

Aga Roseum i Fantastika obydwa gatunki kwitnąna różowo więc czemu do siebie nie pasuja? Fantastika ma wprawdzie inny róż i rozjaśniony białym ale jednak róż. Trzy piętra to całkiem ładne krzaczki nawet jak nie będą kwitły. Ja głównie takie sadziłam choc było kilka wyjątków.Nie umiem Ci doradzic w sprawie azalii japońskich ale chyba Ania coś o nich pisała a ona ma klimat bardziej podobny do Ciebie,u mnie sie nie nadaja.

agniecha973 23:49, 13 maj 2013

Roseum na fioletowy róż mi wygląda, a Fantastica na czerwony róż. ALe to tylko ze zdjęć, nie widziałam w rzeczywistości.

Małe te pięterka Bogdziu, nie to co w zeszłym roku u Ani asc widziałam. Trzecie dopiero się wykluwa, pojawiły się w kącikach małe srebrzyste listki.

U Ani łagodniej niż u mnie. Widzę po roślinach. U mnie w marcu taki mroźny wiatr był w tym roku, że dużo roślin zbrązowiało choć trzymały się całą zimę dobrze.
Yen 23:52, 13 maj 2013

Witaj Bożenko! Pięknie u Ciebie jak zwykle. Kupiłam RH - jutro sprawdzę nazwę bo wyleciała mi z głowy. Wygląda bardzo zdrowo, chociaż nie jest zbyt okazały. Ale bardzo proporcjonalny.
Coś mi się wydaje, że to początek choroby (rododendronowej).

Pozdrawiam cieplutko Jola
Bogdzia 23:56, 13 maj 2013

Yen napisał(a)
Witaj Bożenko! Pięknie u Ciebie jak zwykle. Kupiłam RH - jutro sprawdzę nazwę bo wyleciała mi z głowy. Wygląda bardzo zdrowo, chociaż nie jest zbyt okazały. Ale bardzo proporcjonalny.
Coś mi się wydaje, że to początek choroby (rododendronowej).

Pozdrawiam cieplutko Jola

Jolu wyobraź sobie że juz go rano widziałam u Ciebie ale nie miałam czasu na logowanie sie i miałam zajrzec później ale oczywiście zapomniałam. Pewnie to Cunningham's white jak teraz kwitnie. Spytam Cię czy posadziłaś go do kwaśnej ziemi bo jak nie to marne szanse na jego utrzymanie i szybko to popraw i koniecznie posadz na tym poziomie na jakim rósł w doniczce bo nie lubią głębszego sadzenia. No i powodzenia w dalszej hodowli.
Bogdzia 00:01, 14 maj 2013

agniecha973 napisał(a)
Roseum na fioletowy róż mi wygląda, a Fantastica na czerwony róż. ALe to tylko ze zdjęć, nie widziałam w rzeczywistości.

Małe te pięterka Bogdziu, nie to co w zeszłym roku u Ani asc widziałam. Trzecie dopiero się wykluwa, pojawiły się w kącikach małe srebrzyste listki.

U Ani łagodniej niż u mnie. Widzę po roślinach. U mnie w marcu taki mroźny wiatr był w tym roku, że dużo roślin zbrązowiało choć trzymały się całą zimę dobrze.

To na razie nie kupuj japońskich bo one dosc delikatne są . U mnie dobrze rosna tylko Kermesina i Orlice, ale to dopiero jak drzewa osłoniły ogród bo wcześniej nawet one mi marzły. Z rh faktycznie masz rację tak jest z kolorami choc ja bym Rosseum bardziej majtkowym nazwała niz fioletem.O wielkośc sie nie martw jak bedą miały dobre warunki to szybko urosna.
agniecha973 00:08, 14 maj 2013

Ukradłam Ci zdjęcia do siebie. Nie będziesz krzyczeć?