Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 08:47, 11 cze 2013

yolka napisał(a)

Prawie motyl

ten robal nazywa się wojsiłka pospolita Na zdjeciu jest samiec który ma na odwłoku chwytne przydatki podobne do kolca skorupiona.Żywi sie spadzią mszyc i martwymi owadami które podkrada nawet z pajęczych sieci, nie jest więc szkodnikiem w ogrodzie.
Bogdzia 08:52, 11 cze 2013

agniecha973 napisał(a)
Sójka cwaniaczka. Fajnie się takie sytuacje obserwuje. O gąsiorku nie doczytałam o spiżarkach, więc zaraz coś wygooglam.
Ale piękne maki, bardzo je lubię, tylko strasznie krótko kwitną. U Ciebie Bogdziu są wieloletnie? U mnie kiedyś kilka lat były i zniknęły, nawet się nie nasiały. Nie wiem czemu.

U nas dziś gołąb zaparkował po południu na parapecie i został na noc. Czy to normalne? Taki samotny o tej porze roku???

Gołęie po przelocie wielu km potrzebuja dłuższego odpoczynku. Tak samo po ataku jastrzębia czy innego drapieżcy więc nawet trzy dni może byc u Ciebie zanim odpocznie. Maki faktycznie krótko kwitną ale są ładne wiec niech rosna. U mnie sie chyba wysiał bo jeden rośnie dośc daleko od innych, ale tylko jeden.Dobrze sie wysiewaja te jednoroczne a te sa wieloletnie to chyba z podziału roślinki robi się nowe. Chcesz maka???
Bogdzia 08:55, 11 cze 2013

GorAna napisał(a)

Ktos kto wymyślił powiedzenie o ptasim móżdżku chyba nie obserwował ptaków. One wiele potrafia wymyślec żeby sie dostac do jedzenia, odgonic kogoś kto zagraża młodym i ja uwazam ze sie porozumiewaja.miłego dnia Aniu.
Bogdzia 08:57, 11 cze 2013

ewalm napisał(a)
Bożenko, miałam gościa : ) i pomyslałam o d razu o Tobie.

Bardzo mi sie podoba ze jak zobaczycie ptaszka to myślicie o mnie , lepiej byc nie mogło.Dzieki za zdjęcie kosa, niełatwo go było zrobic w tej gęstwinie.Miłego dnia.
Bogdzia 09:00, 11 cze 2013

jotka napisał(a)
Robal, przez określenie pejoratywne nie budzi mojej sympatii, ale pokazany przez Ciebie ...
miłego dnia a ja zmykam do siebie wstawić trochę zdjęć z wczoraj ...

A ja lubię to określenie choc tak wiele różnych stworzeń sie pod nim kryje i tych które lubimy i tych których nie lubimy.Wejdę zobaczyc Twoje zdjecia ale później bo teraz musze wybyc z domu.Pozdrawiam.
agniecha973 09:01, 11 cze 2013

Bogdzia napisał(a)

Gołęie po przelocie wielu km potrzebuja dłuższego odpoczynku. Tak samo po ataku jastrzębia czy innego drapieżcy więc nawet trzy dni może byc u Ciebie zanim odpocznie. Maki faktycznie krótko kwitną ale są ładne wiec niech rosna. U mnie sie chyba wysiał bo jeden rośnie dośc daleko od innych, ale tylko jeden.Dobrze sie wysiewaja te jednoroczne a te sa wieloletnie to chyba z podziału roślinki robi się nowe. Chcesz maka???

Odleciał rano, ale sporą porcję niespodzianki na parapecie po sobie zostawił

Bogdziu, chcę maka, ale nie teraz. Jak zwykle proszę - rozmnażaj, kiedyś Cię napadnę i zagrabię pół ogrodu
Milka 11:42, 11 cze 2013

Obejrzałam serial sójkowy, piękny ptaszek
robaczek też niczego sobie i do tego pożyteczny
u mnie, jak były dziewczyny, straszył szerszeń i nietoperze, fruwały zawzięcie
w donicy tez mam jakieś lilie, zaraz zakwitną, a te w ziemi prawie już, ale brak im słońca, zbyt dużo deszczów; dziś ciut lepiej, nie leje, pooli schnie, ale niektórych potężnie zalało, nam póki co, upiekło się
pozdrawiam
dziewczyny kochane oskubały u mnie przekwitłe rh
Milka 13:21, 11 cze 2013

Bożenko, sprawdzałam piwonię, umknęło ci, pisałam już
ma lekko różowe płatki na samym początku, potem jak kwiaty się rozchylają jest już tylko biała, więc na pewno masz właściwą piwonię
danuta_szwajcer 14:05, 11 cze 2013

Bożenko tak fajnie się ogląda i czyta to co piszesz o ptakach: Piękne te Twoje zdjecia tym bardziej, ze tak trudno jest im zrobic zdjęcia.U mnie masakra gradowa tak bardzo mi zniszczyła moj ukochany ogrod i przerazenie ogarnia to co sie teraz dzieje.Pozdrawiam i słóneczka życze
Bogdzia 19:48, 11 cze 2013

danuta_szwajcer napisał(a)
Bożenko tak fajnie się ogląda i czyta to co piszesz o ptakach: Piękne te Twoje zdjecia tym bardziej, ze tak trudno jest im zrobic zdjęcia.U mnie masakra gradowa tak bardzo mi zniszczyła moj ukochany ogrod i przerazenie ogarnia to co sie teraz dzieje.Pozdrawiam i słóneczka życze

Dzięki Danusiu za miłe słowa.Byłam i widziałam u Ciebie ten grad. Co sie stało to juz sie nie zmieni, teraz musi byc tylko lepiej.Buziaczki.