Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:48, 15 gru 2013

Kasik napisał(a)
Bogdziu.
W naszym starym mieszkaniu na balkonie mieliśmy położone deski na takich grubych kantówkach. I któregoś popołudnia usłyszeliśmy jakieś popiskiwania wydobywające się z pod tych desek. Odchyliliśmy jedną, a tam gniazdo modraszki i siedem piskląt, ale tak już pięknie wybarwionych. Nie wiem jak ona tam wlazła, pewnie znalazła sobie jakąś szczelinkę. Mówię Ci takie piękne były te cudaczki, te kolorki tak intensywne.
Oczywiście zakryliśmy im domek deską i poczekaliśmy aż mama je wyprowadzi. Żałuję, że nie zrobiłam zdjęć.

Pozdrawiam

No to miałaś cudny widok. Sikorkom i innym ptakom brakuje miejsc na lęgi wiec wykorzystuja każdą nadarzającą sie okazję. U mojej koleżanki zrobiły gniazdo w pojemniku na zaluzje i nie mozna było okien zasłaniac zeby im krzywdy nie zrobic. Potrzeba jak najwięcej budek lęgowych.Siedem piskląt , niezła gromadka a bywa i więcej. Pozdrawiam.
elzbieta_g 21:49, 15 gru 2013

u mnie też gości brak w stołówce muszę chyba bilbord rozstawić,, tu jedzonko za darmo"
pozdrawiam wieczorową prawie nocną porą
Bogdzia 21:54, 15 gru 2013

elzbieta_g napisał(a)
u mnie też gości brak w stołówce muszę chyba bilbord rozstawić,, tu jedzonko za darmo"
pozdrawiam wieczorową prawie nocną porą

Pomysł dobry ale one i tak teraz wybiora jedzenie na polach , łakach itp chociaż jakieś pojedyncze powinny się trafic.Miłego tygodnia.
gierczusia 21:59, 15 gru 2013

Bogdzia napisał(a)

Najlepiej jeśli w pobliżu będą jakies krzaki czy drzewko żeby miały sie gdzie schowac . Sikorki Łapią ziarenko i odfruwaja na krzak ale i przed drapieżnikami musza sie chowac i cenia sobie takie otoczenie. A że ich na razie nie ma , musza sie dowiedziec ze tu jest stołówka , ale w tej chwili jest ciepło i ptaki mają sporo jedzenia poza karmnikami tak ze w karmnikach nie ma ich dużo.Pozdrawiam.

Aaaaaa... .. To już wszystko wiem ..

Czyli dobrze ,ze ją przewiesiłam pomiędzy gałązki brzozowe ... Bo przedtem dyndała na widoku , centralnie

A w kwestii tego że " muszą się dowiedzieć "....... Noo chyba dam ogłoszenie do gazety ...,

Buziam
Bogdzia 22:08, 15 gru 2013

gierczusia napisał(a)

Aaaaaa... .. To już wszystko wiem ..

Czyli dobrze ,ze ją przewiesiłam pomiędzy gałązki brzozowe ... Bo przedtem dyndała na widoku , centralnie

A w kwestii tego że " muszą się dowiedzieć "....... Noo chyba dam ogłoszenie do gazety ...,

Buziam

Bedą przelatywac ,zobacza i się zainteresuja , a jak byłby śnieg to dośc szybko goście będa.
malgorzata_s... 22:16, 15 gru 2013

U mnie gości w stołówkach sporo. Sikory tylko jakoś nie przylatują, one to dopiero jak śnieg spada to się pojawiają. Myślę że mają jakieś lepsze dania na razie Pozdrowienia na nowy pracowity tydzień zostawiam.
Bogdzia 22:20, 15 gru 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
U mnie gości w stołówkach sporo. Sikory tylko jakoś nie przylatują, one to dopiero jak śnieg spada to się pojawiają. Myślę że mają jakieś lepsze dania na razie Pozdrowienia na nowy pracowity tydzień zostawiam.

Oj będzie pracowity ale to miła robota. Pozdrówka.
Mala_Mi 22:31, 15 gru 2013

Jechałam po ozdoby do wiankowania.. a M kazał koniecznie na giełdzie kupić orzechy.. tam taniej niż w sklepie.. ale dalej drogo, wiec rozumiem, że sikorki lubią orzeszki bo wiedzą co jest dobre Liczę, że po świętach cena spadnie... na razie kg..... ale to idzie powoli Od przyszłego roku nie psioczę na orzecha sąsiadów, tylko skrupulatnie zbieram co spanie na moja stronę
Bogdzia 22:36, 15 gru 2013

Mala_Mi napisał(a)
Jechałam po ozdoby do wiankowania.. a M kazał koniecznie na giełdzie kupić orzechy.. tam taniej niż w sklepie.. ale dalej drogo, wiec rozumiem, że sikorki lubią orzeszki bo wiedzą co jest dobre Liczę, że po świętach cena spadnie... na razie kg..... ale to idzie powoli Od przyszłego roku nie psioczę na orzecha sąsiadów, tylko skrupulatnie zbieram co spanie na moja stronę

Bardzo słusznie ,niech jemu miejsce zabiera a orzechy Twoje , niestety liście również . U mnie ładnych orzechów ( nie zapleśniałych) wogóle nie mogę spotkac.U nas w tym roku maleńko było i zostały dla wiewiór i chciałam im dokupic ale są okropne.Myslałam ze z zagranicy sprowadza ale jest beznadziejnie , moze tylko tam gdzie ja bywam???????
Milka 07:48, 16 gru 2013

Ujecie modraszki przy jablku, cudo,
Ciekawa jestem tych klusek z makiem, nigdy nie jadlam
Pozdrawiam w nowym tygodniu, o rany, zaraz swieta,