Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Nallar 23:30, 07 cze 2014

Bogdzia napisał(a)

Faktycznie kiepsko wygląda i zanosi sie na kłopoty. A nie ma za sucho? Moze tak byc że rośnie na ziemi gdzie budowlańcy pozostawili np gruz po budowie i z wapnem wtedy może nawet uschnąc całkiem. Ja bym go przesadziła gdzieś do cienia ale nie takiego całkowitego bo jeśli rośnie pod budynkiem to za trudne warunki na regeneracje. Te liście mi sie bardzo nie podobaja , takie opuszczone jak przy najgroźniejszej chorobie rh , ciekawe jaki ma system korzeniowy, przy przesadzaniu mozna by to obejrzec. A jaki torf dałas nie z marketu?, bo on słabo chłonie wode.Liście ma za jasne , jest niedożywiony , wyglada na to ze nie pobiera z ziemi pożywienia a tak sie dzieje gdy ma złe podłoze. Wklej jeszcze te zdjecia do wątku Magji ciekawe co ona na to powie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/868-rozaneczniki-choroby-i-szkodniki?page=90

O tym rodku pisałam u Ciebie na stronie 2420 To właśnie wtedy go przesadziłam.(pierwsze dni maja) Cała rabata ma 0.90 x 1.80 ziemia z rabaty była wybrana na gł ok 60 cm, jako podłoże oba rodki dostały torf kwaśny 1:1 z ziemią ogrodową, jednakowo są podlewane bo są oba na tej samej rabacie. Przy przesadzaniu przepłukałam bryłę korzeniową bo była bardzo zbita. Mam wrażenie że on tak jakby zamarł, zatrzymał się w miejscu już na jesień ubiegłego roku.Zdjęcie z kwietnia przed przesadzeniem.

Już sama nie wiem.
Aneczka 23:59, 07 cze 2014

Haha jak te żabki się do zdjęcia ustawiły w rządku
barbara_kraj... 00:11, 08 cze 2014

Wstawiłam dzisiejsze fotki jednak dość późno
Nic to, obejrzysz jutro

U Ciebie żaby, u mnie jaszczurki, czasami ropuszka się trafi. Tak to jest, jak stawu się nie ma

paniprzyroda 08:47, 08 cze 2014

A u mnie "koliberek" Pozdrawiam i zmykam, kolejnych gości dziś mam
Bogdzia 09:46, 08 cze 2014

kasiek napisał(a)
No żaby obłędne a RH... brakuje słów... cudowne miejsce!

Też uważam że zaby fajne są. Miłej niedzieli Kasiu.
Bogdzia 09:52, 08 cze 2014

agatanowa napisał(a)

wiesz, tym postem uświadomiłaś mi, Bożenko, że to, co wczoraj zauważyłam na moim OP to pewnie mączlik (małe, białe przecinki)a nie skoczek, bo nie skakało; niestety dodatkowo ja dziś mączlika na różach tez dostrzegłam (możliwe to?), załamka, jak nie jedno - to drugie, ech

na szczęście kupiłąm Target agricolle i nim bziuknę wszystko, może trochę zastopuję inwazję, na szczęście to preparat w pełni ekologiczny, bezpieczny i na bazie cukrów

czy mączlik jest bardzo groźny dla RH?

Bogdziu, spokojnej nocki i wspaniałej niedzieli życzę, ja już nie mogę się doczekać jutra i porannej herbatki na schodach tarasu (jakoś tak mi lepiej niż na krześle )

Nie znam tego środka o którym piszesz ale jeśli pisze na nim ze jest na mączliki to pryskaj. One wysysaja soki z roślin , rosliny żólkną i mają zniekształcone liscie .To dośc groźny przeciwnik i myśle że własnie go masz a nie skoczki które przypominaja maleńkie pasikoniki.
Kiedyś jak miałam dzialkę pracowniczą tez jedynym ulubionym moim miejscem było miejsce na schodach do domku , teraz jakoś schody mi nie pasują, nie są takie fajne jak tamte. Miłego dnia.
Bogdzia 10:02, 08 cze 2014

Nallar napisał(a)

O tym rodku pisałam u Ciebie na stronie 2420 To właśnie wtedy go przesadziłam.(pierwsze dni maja) Cała rabata ma 0.90 x 1.80 ziemia z rabaty była wybrana na gł ok 60 cm, jako podłoże oba rodki dostały torf kwaśny 1:1 z ziemią ogrodową, jednakowo są podlewane bo są oba na tej samej rabacie. Przy przesadzaniu przepłukałam bryłę korzeniową bo była bardzo zbita. Mam wrażenie że on tak jakby zamarł, zatrzymał się w miejscu już na jesień ubiegłego roku.Zdjęcie z kwietnia przed przesadzeniem.

Już sama nie wiem.

Szczerze powiem ze mam mieszane uczucia co do płukania korzeni roslin w dużych roślinach. Rh zawsze mają zbite korzenie , taka ich uroda. Po takim płukaniu muszą chyba od nowa budowac system korzeniowy co nie jest łatwe bo kazdy korzeń od nowa musi umiejscowic sie w ziemi a przesadzone z bryłą korzeniową i ziemia mają jednak w duzej mierze korzenie które od razu podejmuja odżywianie rośliny. Może nie mam racji , nigdy tego nie robilam wiec i doświadczenia w tej mierze nie mam.Powiekszyłam zdjęcia i wydaje mi się ze są czyms podsypane. Po takim przesadzaniu powinny byc stale podlewane, ale to wszystko i tak nie tłumaczy o tej porze opuszczonych liści.Jesli są wysciólokwane to koniecznie sciólke wyrzuc i podlewaj go.
Bogdzia 10:03, 08 cze 2014

Aneczka napisał(a)
Haha jak te żabki się do zdjęcia ustawiły w rządku

Rzadko się zdarza wiec zdjęcie koniecznie trzeba było zrobic.Pozdrawiam.
Bogdzia 10:05, 08 cze 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Wstawiłam dzisiejsze fotki jednak dość późno
Nic to, obejrzysz jutro

U Ciebie żaby, u mnie jaszczurki, czasami ropuszka się trafi. Tak to jest, jak stawu się nie ma

Basiu byłam u Ciebie , widziałam piękne zdjecia ale jeszcze zajrze wieczorem tak samo jak do innych bo teraz mam mnóastwo roboty , wnuczki bedą i nie tylko, obiad na 19 osób i inne dodatki. Miłego dnia.
Margarete 12:27, 08 cze 2014

Bogdzia napisał(a)
Jakieś zdjecia wczorajsze.

i na koniec żaby.

Miłego dnia wszystkim życzę.

A mówiłas że u ciebie róże nie daja rady......a tu takie sliczności pokazuesz...
W tej fazie rozwoju róże sa sliczne, taka zapowiedż czekajacego nas boskiego widoku i zapachu po otwarciu płatków...to twojw edenka tak ?

A mój powojnik, od ciebie tez już kwitnąc zaczyna.....

A żaby super ujecie.....!
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę, w ogrodzie rzecz jasna !