Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:03, 09 cze 2014

danuta_szwajcer napisał(a)
Poczytałam u Ciebie o wiednięciu przyrostow na mlodych rh i znalazłm przyzyne czemu u mnie tez sie tak dzieje chociaz w zacisznym zacienionym mam miejscu. Podlałam i zaraz im lepiej A mi sie wydawalo, ze to nie jest mozliwe po takich deszczach a jednak Pozdrawiam serdecznie i życze jak najmniej zmartwień

Danusiu wielu osobom mówiłam po deszczach ze podlej rh , nie wierzyły , a jak podlały pomagało. Liście rh tworza parasol . Przy małym deszczu nic nie wpada pod krzak , dopiero przy duzym dostaje sie tam woda. Jest tez takie zjawisko ktore ludzie nazywaja zasklepianiem sie gleby. Jak jest dużo deszczu to ziemia jest miękka i ja to nazywam ,,otwarta" tzn nie zasklepia sie i woda moze łatwo zarówno parowac jak i przenikac w głąb. W czasie suszy ziemia zasklepia sie i chroni wode przed wyparowaniem. Jeśli pada dużo deszczu to ta ,,otwarta " ziemia pozwala wodzie odparowac i zanim się zasklepi to już sporo wody wyparuje a rh w czasie kwitnienia i rośnięcia przyrostów potrzebuja duzo wody , tak wiec bardzo szybko nawet po dużych deszczach trzeba je podlewac a po małych to tylko na podlewaniu można polegac.Kto ma ziemię gliniasta moze troche dluzej korzystac z zatrzymanej wody a u mnie dwa dni po ulewach i juz podlewanie.Serdeczne dzięki za zyczenia.
Bogdzia 21:06, 09 cze 2014

Kindzia napisał(a)
Właśnie to samo napisać miałam...mówisz, że róże u Ciebie nie teges...ja co innego widzę
Żaby nie dość, że poustawiane do zdjęcia to jeszcze połyskliwe jakieś, piękne zdjęcie się udało. Nie często takie zrobić można.
Pozdrawiam Bogdziu

Kasiu jedna jaskólka wiosny nie czyni i jedna róża a nawet dwie nie swiadcza o tym że można założyc różankę. Niestety mam za lekka ziemię do róz ale troche ich u mnie rosnie i niektóre nawet ładnie kwitną. Żaby lubię bardzo własnie te zielone najbardziej.Pozdrówka.
Bogdzia 21:08, 09 cze 2014

Obiecałam Joli zdjecia wiec kilka wkleję.

Bogdzia 21:10, 09 cze 2014

Bogdzia 21:11, 09 cze 2014

Bogdzia 21:16, 09 cze 2014

Tego powojnika juz pokazywałam ma wielkie kwiaty , nowo rozwiniety kwiat ma 25 cm a stare 28.

liczby do góry nogami bo żle mi było trzymac miarkę i robic zdjecie.

Jutro c.d.
Robertop 21:37, 09 cze 2014

Bogdziu, powojniki super. Jak nazywa sie ten niebieski pelny? U mnie tylko jeden NN.
malgorzata_s... 21:39, 09 cze 2014

Bogdziu nadrobiłam zaległości Upały nastały Rymnęłam. Przykro mi że w ogrodzie mało bywasz bo twój ogród cudowny i pewno tęsknisz. Życzę zdrowia, siły i przytulam mocno
Kasya 21:42, 09 cze 2014

bardzo, bardzo, bardzo podobaja mi sie te biale dzwonki
a powojnik tez niezly...kwiat jak talerz
Bogdzia 22:02, 09 cze 2014

Robertop napisał(a)
Bogdziu, powojniki super. Jak nazywa sie ten niebieski pelny? U mnie tylko jeden NN.

Niebieski pełny tez nn, bardzo dawno kupiony i kiepsko rósł dopiero po zmianie miejsca pokazał jak wygląda i od kilku lat nie ma z nim kłopotu, ale nazwy juz nie pamiętam , muszę zobaczyc w karteczkach czy ją znajde.

Mam tych karteczek kilka toreb a znalazłam od razu to powojnik Beauty of Worcester'