Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 22:05, 09 cze 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Bogdziu nadrobiłam zaległości Upały nastały Rymnęłam. Przykro mi że w ogrodzie mało bywasz bo twój ogród cudowny i pewno tęsknisz. Życzę zdrowia, siły i przytulam mocno

Małgoś widzę Cie co trochę na innym spotkaniu , już u Kasi napisałam ze we dwie rekordy spotkań bijecie. Fajnie macie. U mnie nie brak rodzinnych zmartwień zdrowtnych ale co zrobic???Pozdrówka.
Bogdzia 22:06, 09 cze 2014

Kasya napisał(a)
bardzo, bardzo, bardzo podobaja mi sie te biale dzwonki
a powojnik tez niezly...kwiat jak talerz

Dzwonki też lubię bo piękne i bezproblemowe , same sie wysiewaja, to dzwonek brzoskwiniolistny.Pozdrawiam .
Kasya 22:07, 09 cze 2014

Bogdzia napisał(a)

Dzwonki też lubię bo piękne i bezproblemowe , same sie wysiewaja, to dzwonek brzoskwiniolistny.Pozdrawiam .

a takie nasiona mozna kupic ? sieje sie bezposrednio do gruntu ?
Ivvvona 22:12, 09 cze 2014

Bogdziu ja z pytaniem, czy zasilać rh w najbliższym czasie?
Bogdzia 22:15, 09 cze 2014

Kasya napisał(a)

a takie nasiona mozna kupic ? sieje sie bezposrednio do gruntu ?

Nasionka same sie wysiewaja , jutro zobaczę czy sa małe sadzonki to jak by się ochłodziło to mogę Ci wysłac o ile sa ale to jutro sprawdze .
Kindzia 22:16, 09 cze 2014

Przytulić Cię przed snem przybiegłam...
Bogdzia 22:16, 09 cze 2014

Ivvvona napisał(a)
Bogdziu ja z pytaniem, czy zasilać rh w najbliższym czasie?

Można zasilic zaraz po kwitnieniu a teraz juz rosna nowe pędy to bardzo ostroznie zeby ich nie spalic , najlepiej przed deszczem albo podlac ale nie dawaj dużo nawozu, najwiecej wczesna wiosna sie daje.
Bogdzia 22:17, 09 cze 2014

Kindzia napisał(a)
Przytulić Cię przed snem przybiegłam...

Dzięki Kasiu to bardzo miłe.Buziaki.
JulkAd 22:39, 09 cze 2014

Bogdzia napisał(a)

Myślałam ze on teraz posadzony a jeśli ma juz cztery lata to przyczyna musi byc inna . Napiszę Ci co sama czytałam na ten temat: wszędzie piszą że brak wody jest przyczyną więdnięcia rh i braku zawiązywania paków kwiatowych. Wiem że Ty bardzo dbasz o rośliny wiec na pewno i podlewasz ale chcę Ci zwrócic uwage na jeden fakt ze gdy pada deszcz taki mało ulewny to pod rh prawie nie dostaje sie woda i nawet po deszczu trzeba je podlewac, tylko ulewne deszcze powoduja ze rh są nawodnione. Ja miałam też takie rh które wiedły jak były małe , choc codziennie podlewałam to i tak nie wystarczało , trzeba było podlewac i środku dnia , zawsze miałam wode w wiaderku najczęsciej deszczówkę zbierana do beczki i taką ogrzana wodą podlewałam nawet w południe uważajac by nie moczyc liści. Jak podrosły problem się skończył. Niestety rh to rośliny wymagajace sporo podlewania. Jak nawet sa ulewne deszcze to po nich ziemia szybko obsycha i dwa dni po deszczach ja juz podleam . Najlepszym sposobem byłoby jednak przeniesienie go w bardziej ocienione miejsce ale teraz nie przesadzaj , najwczesniej w końcu sierpnia.

I dziękuję Ci Bogdziu za takie porady, muszę o tym pamiętać....zawsze wodę z pojemników na deszczówkę, moje rh dostają, tylko niestety nie zawsze jest ta deszczówka....muszę chyba taką odstałą też przygotować... dobrej nocy, wracam fotki obejrzeć, bo jeszcze nie ogarnęłam zaległości
Robertop 22:57, 09 cze 2014

Bogdzia napisał(a)

Niebieski pełny tez nn, bardzo dawno kupiony i kiepsko rósł dopiero po zmianie miejsca pokazał jak wygląda i od kilku lat nie ma z nim kłopotu, ale nazwy juz nie pamiętam , muszę zobaczyc w karteczkach czy ją znajde.

Mam tych karteczek kilka toreb a znalazłam od razu to powojnik Beauty of Worcester'

Bogdziu, dziekuje za nazwe. Zapisalem O Knauti odpisalem u siebie