Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 18:28, 04 sie 2014

agatanowa napisał(a)

Bogdziu, pozwolisz, ze zacytuję to Kasi, katiaxxx, bo ona szuka dobrej białej odmianę RH

Pozdarwiam Kopalnię Wiedzy!

Agatko oczywiście cytuj ile chcesz i gdzie chcesz ale muszę Ci powiedziec ze CW tworzy najbardziej ładny gęsty krzak. Zastrzezenia dotyczą tylko kwitnienia. Te pozostałe sa wyższe i nie tworza takiej kulki jak CW więc Cw ma wielu zwolenników bo osoby którym zależy na zwartości krzewu wybieraja własnie jego.
Bogdzia 18:31, 04 sie 2014

Milka napisał(a)

No ja też za nim nie przepadam, ale ma ładny pokrój i liście, ale kwitnienie słabe za to wszystkie inne lubię
jak tam u ciebie, susza, czy dość deszczu?
pw wysłałam,pozdróka Bożenko

Na pw odpisałam. U mnie susza mimo ze w piątek lało okropnie ale wszystko natychmiast w ziemię wsiąkło. Trzymaj się dzielnie Irenko , ale wiem ze Ty dzielna jestes.
agatanowa 18:52, 04 sie 2014

Bogdzia napisał(a)

Agatko oczywiście cytuj ile chcesz i gdzie chcesz ale muszę Ci powiedziec ze CW tworzy najbardziej ładny gęsty krzak. Zastrzezenia dotyczą tylko kwitnienia. Te pozostałe sa wyższe i nie tworza takiej kulki jak CW więc Cw ma wielu zwolenników bo osoby którym zależy na zwartości krzewu wybieraja własnie jego.

tak też mi się wydawało na podstawie krzewów, które widziałam obok siebie w LM, najpiekniejsze zwarte rośliny, wręcz półkule, to własnie były CW
Mariusz 21:00, 04 sie 2014

Bogdzia napisał(a)

To prawda ze Cunninghams jest wytrzymały ale ja za nim nie przepadam głownie przez to ze częściowo kwitnie jesienią a na wiosnę w tych miejscach ma sane liście i druga jego wada jest to że nigdy nie zakwita wszystkimi pączkami, częsc z nich nie rozwija się w kwiaty, Wole inne odmiany biale np Perer Tigerstedt lub Album Novum czy Eskimo. Nowej Zembli listki są pofalowane to cecha odmianowa. Miłego dnia Mariusz.

Miał być Eskimo, nie wszystko niestety było dostępne, ale te trzy sztuki jakoś zniosę, jak na początek, to nawet się cieszę, że mam tyle rodków i wtopiłem z pasją w ich uprawę. Dodam, że najbardziej jednak nie podoba mi się końcówka kwitnienia Cunninghams - zwiędnięte, brudne niektóre kwiaty, a szkoda obrywać bo wiele jeszcze zdrowych.

U mnie kilka kropel deszczu, czekam cierpliwie.
paniprzyroda 11:26, 05 sie 2014

katiaxx 11:32, 05 sie 2014

agatanowa napisał(a)

tak też mi się wydawało na podstawie krzewów, które widziałam obok siebie w LM, najpiekniejsze zwarte rośliny, wręcz półkule, to własnie były CW

To akurat dla mnie np. bardzo ważne, przez większość czasu rośliny cieszą tylko liśćmi, ja mam narazie 1 CW i 1 Progres - bo to był akurat jedyny w szkółce zbliżony do bieli no i ma piękne błyszczące liście i na tym mi zależało. Bogdziu, czy są jeszcze jakieś odmiany które polecasz właśnie ze względu na wyjątkowo ładne liście i pokrój ?
bogumila 11:56, 05 sie 2014

Przesyłam serdeczne pozdrowienia znad gorącego morza...u nas deszczu brak...szkoda.
Bogdzia 12:45, 05 sie 2014

agatanowa napisał(a)

Dokładnie takie są.Pozdrówka.
Bogdzia 12:47, 05 sie 2014

bogumila_bienko napisał(a)
Przesyłam serdeczne pozdrowienia znad gorącego morza...u nas deszczu brak...szkoda.

Bogusiu dzięki za pozdrowienia. u mnie też deszczu brak mimo że pod wieczór każdego dnia wydaje się ze lada moment lunie i nic z tego nie wynika niestety, Dobra pogoda tylko dla wczasowiczów ale chyba nawet oni mają za dużo ciepełka. Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 12:53, 05 sie 2014

Mariusz napisał(a)

Miał być Eskimo, nie wszystko niestety było dostępne, ale te trzy sztuki jakoś zniosę, jak na początek, to nawet się cieszę, że mam tyle rodków i wtopiłem z pasją w ich uprawę. Dodam, że najbardziej jednak nie podoba mi się końcówka kwitnienia Cunninghams - zwiędnięte, brudne niektóre kwiaty, a szkoda obrywać bo wiele jeszcze zdrowych.

U mnie kilka kropel deszczu, czekam cierpliwie.

Ja mam dwa CW i mimo ich ładnego pokroju to kwitnienie mnie denerwuje. Prawde mówiąc chętnie bym je zamieniła na coś innego ale jeden jest wielki a drugiego zarasta pomału inny rh rosnacy na górce nad nim wiec ten mnie tak nie denerwuje. Krzaki sa piekne i wytrzymale bo ja nawet często go nie podlewam specjalnie by nie rósł duży a na nim nie widac zeby coś odczuwał, nawozów tez dostaje mniej i nic sobie z tego nie robi , jest zielony i zdrowy i szybko odrósl nawet po przemrozeniu w tą bardzo ostra zimę. A ja i tak go nie lubie.Pozdrówka Mariusz.