Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Agania 23:23, 06 wrz 2014

Ja też wolę wątki tu u Ciebie czytać i oglądać
Nikita 00:29, 07 wrz 2014

Bogdziu, dzięki za super spędzony dzień. Było rewelacyjnie !!!!
Do zobaczenia wkrótce.
EdytaB 09:39, 07 wrz 2014

Bogdziu dziękuję za odpowiedz,
jeśli mogę swoje 3 grosze wsadzić to widział bym tam żurawki w zielono-limonkowym odcieniu albo pomarańczy, ładnie rozjaśnią kont do tego berberysy.
Pozdrawiam
Poziomka 10:43, 07 wrz 2014

Bogdzia napisał(a)

A które bodziszki kwitną długo? , bo u mnie jeśli dłuzej to tylko pojedynczymi kwiatkami , troche to mało.Moze nie mam i nie znam takich dłużej kwitnących?

Jeżeli masz ochotę to zaglądnij na forum Tabaza do bazy roślin.
Pozdrawiam Jasia
popcorn 12:39, 07 wrz 2014

Bożenko, dziękuję za przemiłe towarzystwo! I za miskanta, i sadzoneczki - idę sadzić
pozdrawiam!!
Urszulla 12:42, 07 wrz 2014

Wdziałam relację z zakupów, ciekawa jestem co nabyłaś nowego i czy coś na nową rabatkę? Miłej i słonecznej niedzieli.
Iwk4 18:21, 07 wrz 2014

A gdzie ta relacja z zakupów? Bogdziu, co kupiłaś ?
agniecha973 18:45, 07 wrz 2014

No właśnie, niech ktoś rzuci linka, bo ja też nie mam czasu szukać.
Co do dyskusji o różach, skoro tam słońce brzozy zabierają, to różom łatwo nie będzie. Mała Mi dobrze radzi, kolorowe liście mogą dać więcej niż kwiaty. Po drugie, w takich ogrodach i zakątkach jak Twój wcale nie musi być dużo krzykliwych kolorów. To dla mnie zakątek leśny i widzę tu różne odcienie zieleni i wystarczy. Wiosną pierwiosnki, póżniej rh. A po ich kwitnieniu wystarczą hosty, trawy, żurawki. A może tawułki jakieś niewysokie?
Ostatnio doceniam co raz bardziej zieleń. Piękny kolor w ogrodzie! A ile ma odcieni!
Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 20:38, 07 wrz 2014

Najpierw kilka słów do wszystkich którzy życzyli mi miłego wczorajszego dnia. Było super miło . Piekna pogoda , sporo roślinek i świetny nastrój oczywiście dzieki wspaniałemu towarzystwu. Nie zrobiłam ani jednego zdjecia wiec niektórzy bedą moze rozczarowani ale relacja jest u Nikity , zdjecia również.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4041-szmaragdowy-zakatek?page=180

Kupic , niewiele kupiłam , dwie trawki chyba Carex amazon mist, dwie zielone hakone, dwie róze nostalgia z gołym korzeniem , trzy jednoroczne ostróżki i chyba nic więcej. Miałam ochotę na biała różę pnacą ale dziewczyny dzielnie mnie pilnowały bym nie kupiła i od razu mi pokazała Kasia ze ma troszke czarnej plamistości więc dla mnie sie nie nadaje, ale prawde mówiac za różami już nie patrzyłam bo wcześniej zapadła decyzja że jednak na tą nowa grządke róz nie będe kupowac.O grządce w następnym poscie.
Bogdzia 20:55, 07 wrz 2014

No więc głównie dzieki Małej Mi która wie kiedy człowiekowi w glowie namieszac zmieniłam plany co do grządki przy rh. Zadzwoniła do mnie gdy już niemal byłysmy w Kutnie i tak obrazowo przedstawiła mi jak ma wyglądac ta grządka że od razu się zgodziłam, potem pewnie bym się juz nie wahała dosłała kilka inspiracji i sprawa była przesądzona. Ma racje ze róze nie dla mnie (nie tylko ona to mówiła) więc bedą hosty i nie tylko. Udało jej sie mnie przekonac równiez dlatego ze niewiele wcześniej dostalam prezent od Kasi piękna i wielką hostę i od razu zobaczyłam ja na tej grzadce . To ona, moim zdaniem cudna.

No i dziś było sadzenie na nowej grządce. Mam jakieś zdjecia ale niewiele na niej widac. Są posadzone 4 hosty wszystkie z dużych gatunków , jedna jak juz pisałam od Kasi , druga którą już dawno dostałam od Karoliny i dwie kupione wiec małe , jedna to jasna Great Expeditons a gruga z niebieskimi liścmi , nazwy nie znam bo sie gdzies zapodziała.Do tego dosadziłam dwa rodzaje trawek jedne od Kasi , drugia od Mariolki. Przez dzielenie straciły na wygladzie ale w przyszłym roku na pewno nadrobia i bedą piękne.Do tego trzy ostróżki jednoroczne i trzy dzwonkiPrichard'sVariety kupione wiosna no i zostało miejsce na brunery . Miedzy tym wszystkim posadzę chyba jeszcze lilie martagony i to będzie chyba koniec. Teraz grzadka wygląda jeszcze nieciekawie bo brakuje bruner i rośliny w jesiennej szacie też niezbyt piękne ale od wiosny jestem pewna ze bedzie dobrze. Buziaki dla wszystkich którzy dzielnie mi doradzali i nawet godzili się na róze na które sie uparłam . Moze gdybym nie dostała hosty od Kasi to dalej bym sie upierala a ta hosta tak mi sie spodobala że przy bardzo przekonywujacym i nie znoszacym sprzeciwu wywodzie Ani sprawa była przesądzona.