Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Madzenka 08:22, 05 lip 2015

straszliwa susza... Trzymam kciuki za deszcz
MirellaB 12:37, 05 lip 2015

Bogdzia napisał(a)

Podlewaj rh rano lub wieczorem bo jak rosna pędy to potrzebuja duzo wody a juz szczególnie przy takich upałach.Co do azalii japońskiej to ja w pierwszym roku nigdy nawozu nie daje ale jak bedziesz sadzic do ziemii w ogrodzie to musi byc z kwasnym torfem bo nawet najlepsza ziemia z donicy nie wystarczy. Mój trawnik niestety fatalny i dzis uschły hortensje , kiepsko maja sie azalie. Podlewam równiez ale wody w kranie brakuje. Trzeba stac przy krzaku dobre kilka minut by choc troche podlac a na trawe to juz i czasu i wody brakuje. Mam dosc tych upałów i ogrodu równiez.

Bogdziu Pani w szkółce tak właśnie mówiła, żeby jeszcze dać kwaśnej ziemi w dołek
A dlaczego u Ciebie w ogrodzie kiepsko z wodą w kranie?
Bogdzia 17:02, 05 lip 2015

monteverde napisał(a)
Ale dzisiaj kwiaty różktóre rosną w bezpośrednim slońcu były wieczorem po przypalane od tego upału a jutro chyba będę musiała o jakiejś 4.00 trochę podlać ogród, buziolki

Aniu przy takim upale straty jakies muszą byc ale jak ogród do niedawna był podlewany przez deszcz to upały łatwiej przetrzyma.Ja lałam wczoraj przez kilka goodzin i dzis juz od trzeciej ale w kranie wody prawie nie ma to co to za lanie?
Bogdzia 17:09, 05 lip 2015

Kasya napisał(a)

ja podlewałam dzisiaj o 6 rano

Przyszlam zobaczyc jak zyjesz Bozenko w ten upał, jutro podobnie, we Wroclawiu na jutro 37...no maskakra jakas, ja nie pamietam zeby kiedykolwiek bylo u nas tak goraco...

Ja pamiętam takie upały z dzieciństwa. Nad rzeke miałam 3 km to niemożlioscia było dojsc a potem był czas ze jak się komus nad morzem trafił tydzień pogody to był szczęśliwcem. Kiedys przez dwa tygodnie wczasów nad naszym morzem ani raz nie dało sie wyjsc bez parasola , lało ciurkiem przez dwa tygodnie.Teraz znów upały ale te z dzieciństwa były jeden , dwa dni a teraz coraz dłuzej . W tym roku przeciez juz były jedne a juz zapowiadają ochłodzenie i po nim znów upały.
Bogdzia 17:12, 05 lip 2015

Cleo napisał(a)
Coś nieprawdopodobnego co piszesz z tym brakiem wody.
U mnie by wszystko uschlo w takiej sytuacji. U nas mimo suszy wody gtuntowe wysoko, woda do podlewania jest. Nawet nie pkmyslalabym, że może jej zabraknąć.

W życiu bym nie pomyślała że kupujac ta działke trafię na takie miejsce bez opadów. U mnie zimą zawsze mało sniegu albo i wcale i latem zawsze ładna pogoda nawet gdy wszędzie wokół pada.Ręce opadaja . Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 17:13, 05 lip 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
Bożenko, rozumiem Twój wisielczy humor, ale... gdybyś wróciła do bloku to na 100% tęskniłabyś za SWOIMI boskimi rh, chodzeniem po SWOIM (nawet wysuszonym) trawniku, siedzeniem na ławeczce w cieniu SWOICH drzew, za tym wiosennym widokiem z okna na ogród, którym zachwycało się pół Ogrodowiska!!!
Napij się jakieś dobrej wiśnióweczki, usiądź w cieniu, posłuchaj śpiewu ptaków a nawet wskocz do tych żab - zdystansuj się... wiem, że trudno, ale spróbuj! A deszcz przyjdzie.

Siedze w domu , nie chce mi sie wychodzic do ogrodu, okna pozasłaniałam i na ogród nie patrze.
Bogdzia 17:14, 05 lip 2015

Madzenka napisał(a)
straszliwa susza... Trzymam kciuki za deszcz

Mocno trzymaj .
Bogdzia 17:16, 05 lip 2015

MirellaB napisał(a)

Bogdziu Pani w szkółce tak właśnie mówiła, żeby jeszcze dać kwaśnej ziemi w dołek
A dlaczego u Ciebie w ogrodzie kiepsko z wodą w kranie?

Nie wiem dlaczego , pewnie brakuje i w studni głębinowej , we wsi zadna studnia nie ma ani kropli wody od lat a ta głębinowa zrobiona tylko na jedna wies wiec pewnie po najmniejszych kosztach.Dobrze ze wiesz jak posadzic azalię, niech ładnie rosnie.
Bogdzia 18:10, 05 lip 2015

zbigniew_gazda napisał(a)
Pozdrowienia Bozenko i trzymajcie się na tej pustyni. Miejmy nadzieję że i deszcz przyjdzie. Podlewam tylko to co muszę. U nas woda po 14 zł razem ze ściekami. Masakra. Tak władcy narządzili.

U mnie nie ma kanalizacji wiec woda tańsza i pewnie dlatego ludzie duzo zuzywaja. Co do władców...nic nie powiem ale nic dobrego nie myślę.
Madzenka 19:57, 05 lip 2015

Podobno nadchodzą burze z nad Niemiec... Z wichurami... Więc może puszczę....