Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Kasik 20:07, 21 cze 2016

Cofam się, cofam , bo przecież nie było mnie u Ciebie wieki. Czytam co jakiś czas i to wystarczy jak na razie. Troszkę zabiegana jestem, ale już na prosta wychodzimy.

Róże to temat rzeka i każdy może mieć swoje zdanie i inne odczucia. I rozumiem Cie doskonale, bo 100 róż to powinien być spektakl. A jeśli właścicielka uważa że nie spełniają oczekiwań, to zapewne tak jest. Moich 38 i też szału nie ma. Kwitną ładnie te co nie za bardzo mi pasują(Grześ je lubi), a moje takie jeszcze niedorobione. Poza tym moja miłość to Hortensje a Twoja rododendrony i im wybaczę wszystko

Na spotkaniu nas chyba nie będzie. Musimy być w pogotowiu jakby trzeba było pomóc czy odciążyć. No ale znajdzie się jeszcze jakiś moment, ze uściskam Cię serdecznie.
AGDULA 21:30, 21 cze 2016

Bogdzia napisał(a)

O lawendzie sa rózne teorie niektórzy uwazaja ze wprost przeciwnie bo lawenda zabiera rózom pokarm. U mnie sprawdza sie sadzenie przy kiepsko rosnacych rózach powojników , jak mi nie chcaiały rosnac to sadziłam powojnik żeby rósł zamiast nich i wtedy okazywało sie ze i róza i powojnik dobrze rosły a ja miałam kłopot bo bardzo sie zagłuszały.

O to mnie zmartwiłaś z tą lawendą. Ale o powojnikach to gdzies mi się o uszy obiło, ale totalnie o tym zapomniałam.No tak ale jak róże nie sa pnące to gorzej. Ale muszę przetestować. Na razie nie mam jeszcze żadnego powojnika w ogrodzie.
Bogdzia 21:52, 21 cze 2016

jolanka napisał(a)

O, rany Toz to normalnie wyższa matematyka jest. Jak czytam waszą dyskusje z Madzenką to oczy robia mi sie takie Podobno ogrodnicy powinni sie na tym znać

Jolu jaka wyższa matematyka? Przeciez to proste :jak podaja 1mm to znaczy że na 1m2 spadnie jeden litr wody. Zreszta matematyka wyższa tez nie jest taka trudna trzeba tylko systematycznie sie uczyc a wiem to na pewno bo sama jestem matematykiem.
Bogdzia 21:54, 21 cze 2016

Milka napisał(a)

Myślalam, ze juz lepiej z oczami. Mnie tez juz od kompa oczy zaczynaja się męczyć.
Dziwny ten sezon ogrodowy
A ja doa spokoju ducha juz nie licze, co mam, na luz wrzucam
Tez sie cieszę

Niestety lepiej juz było i nie wróci. Tez uwazam że dziwny ten sezon , niby było ciepł , niby wszystko kwitnie ale w innych latach było lepiej , wiecej kwiatów.No to do soboty.
Bogdzia 21:55, 21 cze 2016

Kasya napisał(a)
Bozenko, czytam ze porządnie popadało w koncu u mnie tez

ze 2-3 dni bez podlewania teraz

i słowko do Jankosi ......roze polarstern ogladalas ? czysto biala

Podlało choc wiem od siostry ze w Warszawie bez porównania więcej.Na razie dwa dni bez podlewania ale zaczynaja sie upały i trzeba bedzie znów podlewac.
jolanka 22:00, 21 cze 2016

Bogdzia napisał(a)

Jolu jaka wyższa matematyka? Przeciez to proste :jak podaja 1mm to znaczy że na 1m2 spadnie jeden litr wody. Zreszta matematyka wyższa tez nie jest taka trudna trzeba tylko systematycznie sie uczyc a wiem to na pewno bo sama jestem matematykiem.

Tak też od razu pomyślałam, ja humanista jestem oświatowy
Bogdzia 22:02, 21 cze 2016

Kasik napisał(a)
Cofam się, cofam , bo przecież nie było mnie u Ciebie wieki. Czytam co jakiś czas i to wystarczy jak na razie. Troszkę zabiegana jestem, ale już na prosta wychodzimy.

Róże to temat rzeka i każdy może mieć swoje zdanie i inne odczucia. I rozumiem Cie doskonale, bo 100 róż to powinien być spektakl. A jeśli właścicielka uważa że nie spełniają oczekiwań, to zapewne tak jest. Moich 38 i też szału nie ma. Kwitną ładnie te co nie za bardzo mi pasują(Grześ je lubi), a moje takie jeszcze niedorobione. Poza tym moja miłość to Hortensje a Twoja rododendrony i im wybaczę wszystko

Na spotkaniu nas chyba nie będzie. Musimy być w pogotowiu jakby trzeba było pomóc czy odciążyć. No ale znajdzie się jeszcze jakiś moment, ze uściskam Cię serdecznie.

Kasiu nie rób sobie wyrzutów ze rzadko bywasz bo i ja nie czesciej a niby mam wiecej czasu . Róze niestety lubią gline a u mnie piach i bardzo zimno, nie dla nich warunki. Dzis zachwycałam sie pączkami Lavender Ice. śliczne ale czy bedą jeszcze wprzyszłym roku? Diszłam tez do wniosku że mój rh Alfred który jest chyba największy rosnie u mnie w jedynym miejscu w ogrodzie gdzie mam gliniaste podłoże, nie gline ale piach z glina i pewnie dlatego jest najwiekszy bo ma ze wszystkich najwiecej wilgoci.Jesli rh lepiej rosnie na gliniastym podłozu to co mówic o rózach?
Szkoda jesli Was nie bedzie u Kasi ale wiem jakie macie teraz obowiązki i nic tu sie nie poradzi. Moze nadarzy się inna okazja spotkania. Na razie buziaczki Wam śle.
Bogdzia 22:03, 21 cze 2016

jolanka napisał(a)

Tak też od razu pomyślałam, ja humanista jestem oświatowy

Tez byłam oswiatowa ale teraz juz jestem tylko ogrodowa.
11stokrotka 22:08, 21 cze 2016

"Jolu jaka wyższa matematyka? Przeciez to proste :jak podaja 1mm to znaczy że na 1m2 spadnie jeden litr wody. Zreszta matematyka wyższa tez nie jest taka trudna trzeba tylko systematycznie sie uczyc a wiem to na pewno bo sama jestem matematykiem."

Bożenko, musiałam policzyć żeby sprawdzić, a to takie oczywiste.

Matematyka wymaga systematyczności, zupełnie jak ogród.

Bużka

Bogdzia 22:09, 21 cze 2016

AGDULA napisał(a)

O to mnie zmartwiłaś z tą lawendą. Ale o powojnikach to gdzies mi się o uszy obiło, ale totalnie o tym zapomniałam.No tak ale jak róże nie sa pnące to gorzej. Ale muszę przetestować. Na razie nie mam jeszcze żadnego powojnika w ogrodzie.

Tak ja sadziłam przy pnacych ale sa przeciez takie które sie nie pną np arabela (jesli nazwy nie pomyliłam) albo Rooguchi i można je puscic po ziemi albo po krzaczkach . U mnie Rooguchi włazi na azalie japońskie i tak wygląda.