Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:47, 12 paź 2016

Kasiek napisał(a)
Mam pytanie, otoz: od jakiegos czasu widze ptaka nad naszym osiedlem, najpierw myslalam ze to papuga komus uciekla, ale nie. Mysle ze to moze byc dzieciol...Bozenko jest taki? Zolto zielony z czerwona ( chyba czapka) Z daleka bardzo podobny do papugi Niestety nie mam fotki

Może to byc dzięcioł zielony lub zielonosiwy, on często chodzi po ziemi bo je mrówki a lot ma taki ślizgowy, porusza kilka razy skrzydłami a potem bez ruszania leci. Poobserwuj czy tak się zachowuje.
Kasiek 20:54, 12 paź 2016

Masz racje, to on Widze go jadac autem, jakos nie mam okazji go fotnac, bo w innyc godzinach, kiedy jestem juz w domu i mam czas, nie widze go. Ladniutki jest i taki smieszny
Dziekuje
Bogdzia 20:59, 12 paź 2016

To dosc rzadko spotykany dzięcioł i dlatego szczególnie fajnie go zobaczyc.
21:01, 12 paź 2016
Bogdzia napisał(a)
Moi drodzy , dotąd było u mnie w ogrodzie około 200 osób z Ogrodowiska ( 5 spotkań tych dużych po 40 osób zawsze)wraz z męzami i innymi osobami towarzyszącymi. Nie dawałam specjalnej zgody na robienie zdjec ale i nie zabranialam ich robic, własciwie zgoda była jakby cicha, wiec mozna powiedziec że wszyscy robili zdjecia za moja zgodą , poza tym wszyscy byli moimi przyjaciółmi, nie bede wiec robic żadnych kłótni bo chyba nie wypada mi nawet. Buziaki dla wszystkich.

ciekawe podejście bo to akurat jest miłe co napisałaś

a co do reczników i kapci ...wszstko zalezy jaka bedzie jakość ...bo czasem bez nawiska kupi sie lepszy gatunek szmatki
Kasiek 21:03, 12 paź 2016

Znasz moze jego zwyczaje? Z tego co zdazylam zauwazyc, to nie zawsze jest, ma swoje godziny. Myle sie?
Bogdzia 21:08, 12 paź 2016

eee_taam napisał(a)

ciekawe podejście bo to akurat jest miłe co napisałaś

a co do reczników i kapci ...wszstko zalezy jaka bedzie jakość ...bo czasem bez nawiska kupi sie lepszy gatunek szmatki

Chyba nie bedzie nazwiska i marki sobie psuł, tak myślę.
Bogdzia 21:11, 12 paź 2016

Kasiek napisał(a)
Znasz moze jego zwyczaje? Z tego co zdazylam zauwazyc, to nie zawsze jest, ma swoje godziny. Myle sie?

Jesli nie ma mrówek to musi leciec gdzies indziej bo jedzenie ponad wszystko potrzebne.Do mnie przylatywał jednego roku , rok był deszczowy i mrówki nudowały takie wyniesione nad ziemie gniazda z piasku i on je wygrzebywał i wyjadał ale to raz się zdarzyło , ten rok tez deszczowy a mrówki juz tak nie buduja , nie wiem dlaczego.
Kasiek 21:15, 12 paź 2016

Dziekuje, sprobuje go dokladniej poobserwowac
jankosia 21:48, 12 paź 2016

Te mrówcze wyniesione kopce były powodem dla którego wywaliłam rozchodniki. Mrówki uwielbiały je obkopywać z każdej strony i w tych pozostawionych na zimę słomkach miałam piasek i mrówki czasem do wysokości 20 cm. Cholera mnie brała i wyrzuciłam. Ale nowe kurczę kupiłam w Skierniewicach - beznadziejna jestem A jakby tego było mało to te co wyrzucałam mam w sadzie- znalazłam jak szłam na grzyby ostatnio i tam nie ma mrówek psia kość
Kasiek 22:26, 12 paź 2016

Bogdziu, a moze bys znalazla w swojej ptasiofototece zdjecia tego jegomoscia ?