Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Napia 22:27, 12 paź 2016

A ja chyba przestanę tępić mrówki, szczególnie na trawniku. Ostatnio przyleciał do nas dzięcioł zielony, a on się żywi tylko mrówkami. Niech ma. U mnie ich sporo.
pestka56 23:25, 12 paź 2016

A ten co u mnie pod leszczyną dziobął, to też "mrówkojad" ?
Bogdzia 08:31, 13 paź 2016

Kasiek napisał(a)
Bogdziu, a moze bys znalazla w swojej ptasiofototece zdjecia tego jegomoscia ?

Proszę bardzo

Bogdzia 08:32, 13 paź 2016

Napia napisał(a)
A ja chyba przestanę tępić mrówki, szczególnie na trawniku. Ostatnio przyleciał do nas dzięcioł zielony, a on się żywi tylko mrówkami. Niech ma. U mnie ich sporo.

Nie tylko mrówkami choc nimi najchętniej ale gdy ich brakuje szczególnie zimą potrafi dobrac się do ula i zjadac pszczoły.Fajnie że do Ciebie przylatuje.
Bogdzia 08:35, 13 paź 2016

pestka56 napisał(a)
A ten co u mnie pod leszczyną dziobął, to też "mrówkojad" ?

Ten ma bardzo róznorodne menu, najwięcej zjada owadów i ich larw, lubi tez owoce np czeresnie i jagody, zima chętnie nasiona drzew iglastych , szyszkę zatyka za ochylony kawałek kory i wykuwa dziobem nasina ale ma tez brzydki zwyczaj wyjadania ptakom jaj lub młodych piskląt.
mira 09:08, 13 paź 2016

Zaglądam za kolorami jesieni a tu widzę nowe osiedle dla ptaszków. Bogdzia karmisz codziennie? Nie wiesz dlaczego moja jarzębina ptaków nie obchodzi ani korale kaliny.
Przy okazji oglądnęłam katalog- ładny mozna chcieć.liczba 200 powala szacun Bogdzia jak pomysle ile to pierogów nalepiłaś .
Szukam tez bajeczek które pisalas a najlepiej by bylo gdyby byly wydane i pięknie ilustrowane.
No i cieszę się żeś sie nawodniła u mnie dziś lekkie nawadnianie.

Pozdrawiam
Gocha 09:47, 13 paź 2016

Bogdziu melduję się. Co do ptaków to się nie wypowiadam bo w większości nie rozróżniam i wydaje mi sie ze nie ma u nas zbt dużego asortymentu. Dzięcioł u nas bywa bo ma niedaleko przeogromne dęby i tam fajnie stuka czasami . A u nas widziałam je na orzechu włoskim . Tylko to taki dzięcioł czarno-biało-czerwony. Budki śliczne i też bym takie chciała mieć i może nawet znalazłabym na nie miejsce. Ale ja nic nie wiem o zwyczajach ptaków. Musiałabym się najpierw podszkolić. Nawet nie wiedziałam że najlepiej je wieszać jesienią. Buziaczki
Gosiek33 10:40, 13 paź 2016

Gdy wywieszam zimą jedzonko smalcowo-nasienne to dzięcioły pierwsze w kolejce się najadają. Gdy słonina wisi to też najwięcej na wyżerkę dzięcioły przylatują. Tylko te czarno białe z czerwonymi podogoniami
asiak 10:57, 13 paź 2016

Bogdziu mam pytanko, które było pewnie zadawane 1000 razy, ale nie jestem w stanie tego znaleźć.
Chcę przygotować rabatę pod rododendrony, azalie, które będę sadzić na wiosnę.
Mam obornik koński (czy lepszy bydlęcy?), siarkę, liście, igliwie mączkę bazaltową, hemoglobinę ( nie wiem czy potrzebna?)
Czy to wszystko rozrzucić równomiernie i przekopać na głębokość łopaty?
Obornik koński czy bydlęcy?
Czy sypać hemoglobinę?
Czy dobrze myślę? A i jeszcze mam torf kwaśny i korę
Kindzia 11:17, 13 paź 2016

Bardzo jestem ciekawa Bogdziu Twojej opinii i tej sproszkowanej krwi...