Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 11:36, 13 paź 2016

mira napisał(a)
Zaglądam za kolorami jesieni a tu widzę nowe osiedle dla ptaszków. Bogdzia karmisz codziennie? Nie wiesz dlaczego moja jarzębina ptaków nie obchodzi ani korale kaliny.
Przy okazji oglądnęłam katalog- ładny mozna chcieć.liczba 200 powala szacun Bogdzia jak pomysle ile to pierogów nalepiłaś .
Szukam tez bajeczek które pisalas a najlepiej by bylo gdyby byly wydane i pięknie ilustrowane.
No i cieszę się żeś sie nawodniła u mnie dziś lekkie nawadnianie.

Pozdrawiam

Wiem dlaczego : po pierwsze na razie ptakom jedzenia nie brakuje, po drugie wolą jarzębinę i inne jagody po lekkim przemrożeniu bo wiecej w nich cukrów się wytraca, tak więc i na twoje jarzebiny i kaliny przyjdzie czas..
Katalog Związku Szkólkarzy jest fajny , mam wczesniejsze wydanie a z moim ogrodem jest jeszcze fajniejszy.

Ptaszki karmię bardzo sporadycznie za mało bo one by chciały wiecej , stale czekaja na ziarno ale na razie rzadko dostają.
Bajek juz nie piszę wystarczy to co napisałam, ksiazki tez wydawac nie bedę.
Z deszczu i ja ogromnie sie cieszę i bardzo chętnie bym się zgodziła by co rok tak było.Dzis juz nie pada wiec M mi grzadke poszerza , juz poraz ostatni to robięPozdrówka Mirus.
Bogdzia 11:41, 13 paź 2016

Gocha napisał(a)
Bogdziu melduję się. Co do ptaków to się nie wypowiadam bo w większości nie rozróżniam i wydaje mi sie ze nie ma u nas zbt dużego asortymentu. Dzięcioł u nas bywa bo ma niedaleko przeogromne dęby i tam fajnie stuka czasami . A u nas widziałam je na orzechu włoskim . Tylko to taki dzięcioł czarno-biało-czerwony. Budki śliczne i też bym takie chciała mieć i może nawet znalazłabym na nie miejsce. Ale ja nic nie wiem o zwyczajach ptaków. Musiałabym się najpierw podszkolić. Nawet nie wiedziałam że najlepiej je wieszać jesienią. Buziaczki

Małgosiu mnie sie tez tak wydawało dokad nie zaczełam na nie polowac , potem okazało się ze jest ich całkiem sporo. Tak na codzien chyba nie zwracamy na nie uwagi. Jesli masz gdzie powiesic budki to wieszaj, nic nie musisz wiedziec , ptaki same sobie poradzą a dzieki budkom będzie ich więcej.Jesienią tez najlepiej je co rok czyscic ze starych gniazd by wyrzucic pasozyty które tam są i dokuczają ptakom.A i jeszcze jedno budke wieszamy tak by otwór wlotowy był na wschód albo chociaz czesciowo na wschód.Powodzenia.
Bogdzia 11:42, 13 paź 2016

Gosiek33 napisał(a)
Gdy wywieszam zimą jedzonko smalcowo-nasienne to dzięcioły pierwsze w kolejce się najadają. Gdy słonina wisi to też najwięcej na wyżerkę dzięcioły przylatują. Tylko te czarno białe z czerwonymi podogoniami

Tych w Polsce jest najwiecej wiec nie ma sie co dziwic że najczęsciej przylatuja do ogrodów i faktycznie w zimie lubią taki pokarm.
Bogdzia 11:46, 13 paź 2016

asiak napisał(a)
Bogdziu mam pytanko, które było pewnie zadawane 1000 razy, ale nie jestem w stanie tego znaleźć.
Chcę przygotować rabatę pod rododendrony, azalie, które będę sadzić na wiosnę.
Mam obornik koński (czy lepszy bydlęcy?), siarkę, liście, igliwie mączkę bazaltową, hemoglobinę ( nie wiem czy potrzebna?)
Czy to wszystko rozrzucić równomiernie i przekopać na głębokość łopaty?
Obornik koński czy bydlęcy?
Czy sypać hemoglobinę?
Czy dobrze myślę? A i jeszcze mam torf kwaśny i korę

Asiu widzę ze byłas na szkoleniu u Toszki. Ona daje inne rady niz ja i raczej nie da sie jej rad z moimi pogodzic. Nie wiem które sa lepsze bo gdy prosiłam Toszke o pokazanie swoich rh to przestala pisac w watku w którym to zrobiłam. Musisz sie zdecydowac czy chcesz wg jej zasad czy moich. Ja daje tylko kwasny torf, mieszam go z ziemią z ogrodu i to wszystko. Tak wiec sama wybierz który sposób wolisz.
Bogdzia 11:47, 13 paź 2016

Kindzia napisał(a)
Bardzo jestem ciekawa Bogdziu Twojej opinii i tej sproszkowanej krwi...

Kasiu nigdy nie stosowalam. Zajrzałam do internetu po informacje i poza radami Toszki żadnych innych nie znalazłam a tą suszoną krew piszą ze stosuje sie w przemyśle spożywczym.
asiak 11:54, 13 paź 2016

Bogdzia napisał(a)

Asiu widzę ze byłas na szkoleniu u Toszki. Ona daje inne rady niz ja i raczej nie da sie jej rad z moimi pogodzic. Nie wiem które sa lepsze bo gdy prosiłam Toszke o pokazanie swoich rh to przestala pisac w watku w którym to zrobiłam. Musisz sie zdecydowac czy chcesz wg jej zasad czy moich. Ja daje tylko kwasny torf, mieszam go z ziemią z ogrodu i to wszystko. Tak wiec sama wybierz który sposób wolisz.

Tylko tyle? I tak Ci rosną? Muszą Cię strasznie lubić A czym, jak i kiedy je dokarmiasz?
13:22, 13 paź 2016
byłam asortyment łazienkowy zweryfikować ..nie myślałam kupować ...i dobrze ....jakość jakby to ująć.... lepszy dyskontowy gatunek ....ale jednak odniosłam wrażenie ze to seria do taniego hotelu...jest ładne nowe i czyste ..tyle w temacie

PS. ludzi niby w sklepie dużo ale mało kto zainteresowany był tym asortymentem....chyba na mojej wsi mało kto pana zna i lubi
Milka 13:44, 13 paź 2016

Świetne te budki, pora i u mnie jakies powiesić
Uzycie fota bez twojej zgody, to nietakt, ale z drugiej strony to pochwała ogrodu
U nas leje i leje, cały październik taki, po trawie jak po grzęzawisku się chodzi, mam nadzieję choc na słoneczny listopad, bo ogrodowe prace zastopowane. Co będzie zmieniane, bo poszerzasz rabatę?
anka_ 14:00, 13 paź 2016

Bogdzia napisał(a)
Kasiu nigdy nie stosowalam. Zajrzałam do internetu po informacje i poza radami Toszki żadnych innych nie znalazłam a tą suszoną krew piszą ze stosuje sie w przemyśle spożywczym.

Suszona krew to taka wersja LUX dla ogrodników. Na szerszą skalę stosuje się mączki mięsno-kostne. A co do ich stosowania jako nawozów/polepszaczy gleby jest szereg opracowań i badań naukowych. Choć przyznaję, że nawożenie takie nie jest w naszym kraju popularne w dużej mierze przez specyficzne procedury wiążące się z obrotem mączką.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Bogdzia 14:47, 13 paź 2016

asiak napisał(a)

Tylko tyle? I tak Ci rosną? Muszą Cię strasznie lubić A czym, jak i kiedy je dokarmiasz?

Chyba mnie lubią bo rosna dobrze.Dokarmiam nawozami przeznaczonymi dla rh.