Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

jankosia 22:15, 11 paź 2016

To jak nikt cię nie zapytał to nieładnie Jak fotograf sprzedaje zdjęcie z ogrodu to musi mieć zgodę autora projektu- tutaj ciebie. Nie musi pytać przy każdej publikacji bo nad tym się nie zapanuje, ale zgoda na komercyjne wykorzystanie jak najbardziej. Wystarczy ustna, ale to fotograf na wszelki wypadek zwykle prosi o pisemną. Dziwne to...
Bogdzia 22:23, 11 paź 2016

pestka56 napisał(a)
Powinnaś zapytać wydawcę, chociażby po to, żeby sprostowano błędy w następnym wydaniu.

Ktos im musial dac to zdjecie , może ktos kto był u mnie.
Bogdzia 22:24, 11 paź 2016

jankosia napisał(a)
To jak nikt cię nie zapytał to nieładnie Jak fotograf sprzedaje zdjęcie z ogrodu to musi mieć zgodę autora projektu- tutaj ciebie. Nie musi pytać przy każdej publikacji bo nad tym się nie zapanuje, ale zgoda na komercyjne wykorzystanie jak najbardziej. Wystarczy ustna, ale to fotograf na wszelki wypadek zwykle prosi o pisemną. Dziwne to...

Nie znam się na tym.
pestka56 22:37, 11 paź 2016

Oczywiście pokazanie Twojego ogrodu bez Twojej zgody może nie być dla Ciebie problemem, ale...
Masz prawo nie wyrazić zgody na wykorzystywanie wizerunku swojego, swojej rodziny, domu i jego otoczenia. To podlega specjalnej umowie, która powinien zawrzeć z Tobą wykonujący zdjęcie, bądż wykorzystujący je. Inaczej to jest naruszenie prywatności.
Wiem, bo wielokrotnie byłam uprzedzana przez prawnika wydawnictwa, by nie posługiwać się w layoutach zdjęciami wykonanymi przypadkowo.
Jeśli nie mają Twojej zgody na wykorzystanie tego zdjęcia, to możesz porozmawiać z prawnikiem jakie kroki podjąć.
Bogdzia 22:39, 11 paź 2016

pestka56 napisał(a)
Oczywiście pokazanie Twojego ogrodu bez Twojej zgody może nie być dla Ciebie problemem, ale...
Masz prawo nie wyrazić zgody na wykorzystywanie wizerunku swojego, swojej rodziny, domu i jego otoczenia. To podlega specjalnej umowie, która powinien zawrzeć z Tobą wykonujący zdjęcie, bądż wykorzystujący je. Inaczej to jest naruszenie prywatności.
Wiem, bo wielokrotnie byłam uprzedzana przez prawnika wydawnictwa, by nie posługiwać się w layoutach zdjęciami wykonanymi przypadkowo.
Jeśli nie mają Twojej zgody na wykorzystanie tego zdjęcia, to możesz porozmawiać z prawnikiem jakie kroki podjąć.

Napiszę do Ciebie na maila.
pestka56 22:42, 11 paź 2016

Bogdzia napisał(a)

Ktos im musial dac to zdjecie , może ktos kto był u mnie.

odpisałam
Kindzia 10:26, 12 paź 2016

To ciekawe...myślałam, że wiesz o tym...
10:46, 12 paź 2016
Bogdzia napisał(a)

Pewnie nie masz firanek.

no nie mam
10:47, 12 paź 2016
Bogdzia napisał(a)
Nie mam pojęcia skąd maja to zdjecie bo ja nikomu nie dałam ani nie pozwoliłam zrobic a niewątpliwie jest z mojego ogrodu.Na dodatek niektóre rośliny sa źle podpisane.

a to jest dopiero ciekawe ...Bogdziu będziesz się upominać o swoje

szybko należy zrobić reklame zeby tych katalogów nie kupowac
AnnaCh 11:19, 12 paź 2016

Bogdziu, nawet jeżeli to nie Twoje zdjęcie i zrobił je ktos kto u Ciebie był, to przykre, że nie spytał Cię o pozwolenie
A poza tym pozdrawiam i buziaczki zostawiam.