Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:18, 13 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Bogdziu, problem u nas polega na tym, że generalnie to mało krwi się wylewa bezużytecznie z procesów uboju, więc nie ma tej "hemoglobiny" aż tak dużo.

Dzisiejszy przemysł mięsny bardzo bardzo optymalizuje wykorzystanie tzw. elementów mniej wartościowych.

I nigdy nie wiesz, co tak naprawdę jest w danym produkcie? A jak zrobisz sobie kompost, to wiesz. I jak Ci zwierzę zrobi qupę a masz zaufanie do rolnika, czym on je spasa, to też jest to bezpieczne.

My w naszych ogrodach nie musimy wprowadzać rozwiązań niewiadomego pochodzenia.

Chodzi o tzw. identyfikowalność produktu.

Tyle mojego zdania.

Anka ma rację u nas są obostrzenia/ominięcia w obrocie krwią. Ale to nie na ten wpis rozmowa.

No cóz kazdy niech stosuje to co uwaza za stosowne, nie bedziemy sobie narzucac sposobów uprawy swoich ogrodów.
Bogdzia 19:18, 13 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Ja hemoglobiny używać nie będę, bo nie uważam tego za konieczne.

Ja tez nie.
Pszczelarnia 19:21, 13 paź 2016

Bogdzia napisał(a)

No cóz kazdy niech stosuje to co uwaza za stosowne, nie bedziemy sobie narzucac sposobów uprawy swoich ogrodów.

Gdzież bym śmiała .... narzucać. To jest właśnie wolność.
Bogdzia 19:23, 13 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Gdzież bym śmiała .... narzucać. To jest właśnie wolność.

To nie było do Ciebie , to było tak ogólnie bo dyskusja na ten temat wciągnęła kilka osób.
20:46, 13 paź 2016
Bogdzia napisał(a)

To nie było do Ciebie , to było tak ogólnie bo dyskusja na ten temat wciągnęła kilka osób.

trochę mnie to przeraża ...bo na pewno nikt w dawnych czasach po uboju świń czy jałówek albo cielaków ...krwi na pola nie rozwoził ..prędzej na kaszankę przerobił

coś mi się wydaje ze to nawet nie jest ekologiczny styl uprawy roślin ...weź powiedz weganom ze ziemniaki czy marchew..czy iine frukty na hemoglobinie pędzone....toż by głodowali ...bo o samej wodzie nijak nie wyżyją

pestka56 21:38, 13 paź 2016

A o jakie trawy chodzi?
Odezwałam się jak rasowy aportujący zwierz. Powiedz "trawa", a pestka u płota

Wczoraj dostałam piękny trawiasty prezent od Magnolii, którą mam może nie po sądziedzku, ale w tym samym powiecie
Gosiek33 21:46, 13 paź 2016

Bogdzia napisał(a)

Wersja lux a dlaczego żadnej informacji o niej nie ma?Znasz takie opracowanie naukowe? ,podaj.Poniewaz jest biologicznego pochodzenia to pewnie jako nawóz może byc stosowana ale ja na ten temat zadnej informacji nie znalazłam. Mączkę kostną kiedys stosowałam (ale nie do rh) , przestałam bo pies bez przerwy grzebał w ziemi.Nie było ani lepiej ani gorzej niz przy stosowaniu innych nawozów.
Czy rh dotarł juz do Ciebie? bo zaraz zima , nie powinien stac w doniczce.

Dokładnie takie mam obawy do stosowania naturalnych nawozów, moje psy od razu tam grzebią, upachniają się i robią dziury w ziemi
Gosiek33 21:58, 13 paź 2016

Jak tak czytam o tych krwawych przepisach to przypomniało mi się, że przed laty w jakimś ogrodowym wydawnictwie były porady by wodę z płukania mięsa pod rośliny wylewać, wylałam ale pamiętam, że jakieś problemy potem były, tylko absolutnie nie mogę sobie przypomnieć co się stało?
jolanka 22:06, 13 paź 2016

Brrr, nigdy bym roslinie nie polała papusiu krwistego To przypomina mi takich z dłuższymi ząbkami
jankosia 22:12, 13 paź 2016

A propos dziwnych rzeczy w nawożeniu... Zrobiłam kiedyś gnojówkę z ptasich piór- taka papka do ściółkowania. Działała. Spaliłam kilka roślin Odżyły ale wygląda na to że wszystko co ptasie jest "mocne"
Jutro jadę po klasyczny obornik, ale taki (uwaga) siedmioletni. Wujek mówi że "to już nie g.... , to masełko" Zobaczymy ile tego złota mi naszykował i jak długo auto będzie się wietrzyć. Przy końskim po tygodniu zapach był już niemal niewyczuwalny Tak więc zostaję przy klasyce