Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Basilikum 15:27, 10 lis 2016

Aniu tak dosc popularne sa te ksiezycowe kalendarze tez w roznych dziedzinach zycia.
A jeszcze mi sie przypomnialo, ze M mi kiedys opowiadal, ze jego kolega z pracy budowal dom drewniany z Bali scinanych wlasnie w fazach ksiezyca. I zabraklo mu tych Bali, bo cos zle obliczyli wiec zamowili chyba z 3 szt jeszcze i tez niby mialy byc te fazowe. No i nie byly i ta roznice bylo widac golym okiem w kolorze drewna i chyba jakos sie wyginalo, nie pamietam juz.

I mimo braku pozwolen na wcinke jakos nie zauwazam, by bezsensownie byly wycinane drzewa i kaleczone.
Bogdzia 20:47, 10 lis 2016

rozark napisał(a)
ale by było fajnie jakby można była ścinać drzewa u siebie na własnej ziemi kiedy człowiek chce, może i ja bym coś u siebie wtedy posadziła?

Myśle ze nikt lekkomyślnie drzew nie scina bo przeciez nie po to się sadzi by ścinac ale są sytuacje że cos źle sie posadziło albo rosliny chorują i wtedy dobrze miec możliwosc samemu się porzadzic w swoim ogrodzie.Poczekamy na nowa ustawę.
Bogdzia 20:49, 10 lis 2016

Basilikum napisał(a)
Aniu tak dosc popularne sa te ksiezycowe kalendarze tez w roznych dziedzinach zycia.
A jeszcze mi sie przypomnialo, ze M mi kiedys opowiadal, ze jego kolega z pracy budowal dom drewniany z Bali scinanych wlasnie w fazach ksiezyca. I zabraklo mu tych Bali, bo cos zle obliczyli wiec zamowili chyba z 3 szt jeszcze i tez niby mialy byc te fazowe. No i nie byly i ta roznice bylo widac golym okiem w kolorze drewna i chyba jakos sie wyginalo, nie pamietam juz.

I mimo braku pozwolen na wcinke jakos nie zauwazam, by bezsensownie byly wycinane drzewa i kaleczone.

To bardzo możliwe ze inaczej sie wyginało bo czas schnięcia i warunki w jakich wysycha drewno na pewno maja znaczenie.
Bogdzia 20:50, 10 lis 2016

jolanka napisał(a)
Dziewczyny, znam taką sytuację. Rosła sobie w pewnym ogrodzie wierzba babilońska, taka już może 10-letnia Przeszkadzała trochę bo była obok placyku gdzie parkowały samochody, poza tym wiecznie coś jej bylo a na lekarzy nie bylo.
Właścicielka, chcąc być urzędowo nad wyraz praworządna, wystąpiła o zgodę na wycięcie, takąż dostała i wierzba zostałam w majestacie prawa wycięta. Małżonek owej praworządnej, jako, że byl już natenczas nieobecny w domostwie, wspólnym przecie ale cos separacją juz pachnącym, kiedy zobaczył brak ukochanej wierzby, zrobił awanturę w urzędzie co to jego, współwłaściciela wierzby, nikt o zdanie nie pytał a on takiego na pewno nie da.
Urząd praworządny podał wtedy do sądu praworządną, małżonkę jeszcze, że wycyganiła podstępem zezwolenie wycinkowe a oni muszą się jeszcze przecie mężowi tłumaczyć Sprawa była, wierzby już nie ma, sąd ukarał żonę grzywną w wys. chyba 50 zł.

Tak rzeczywiscie jest , jesli działka jest wspólwłasnoscia muszą sie podpisac wszystkie osoby będące wspólwałascicielem.
Bogdzia 20:55, 10 lis 2016

Adela napisał(a)
Bogdziu, podglądam sobie Twój wątek, bo rozmowy tu prowadzone są bardzo kształcące , bowiem przysłowie mówi: "Cała mądrość nie mieści się w jednej głowie".

Pozdrawiam

Nie ma co pokazywac w ogrodzie to gadamy na rózne tematy i dobrze jeśli choc trochę sa zwiazane z ogrodem. Pozdrówka.
Kasya 01:01, 11 lis 2016

Bogdzia napisał(a)

Nie ma co pokazywac w ogrodzie to gadamy na rózne tematy i dobrze jeśli choc trochę sa zwiazane z ogrodem. Pozdrówka.

wlasnie sobie pomyslalam ze moze juz stolowke otworze..stesknilam sie za moimi ptaszkami juz
chociaz jeszcze nasionek sporo maja...
ale slonecznik luskany pewnie lepszy
Mala_Mi 16:45, 11 lis 2016

Ufff poświętowałam i wszytko nadrobiłam
Nie komentuję, bo dalej walczę z czasem.. ale przypomniał mi się dowcip o wycince drzew.. i w kwestii zawodowej, leśnej i tematu dyskusji... pasuje jak ulał

REFORMA EDUKACJI W POLSCE na przykładzie zadania z matematyki:

1950 r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?

1980 r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty - czyli 80 zł. Ile zarobił drwal?

2000 r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty, czyli 80 zł. Drwal zarobił 20 zł. Zakreśl liczbę 20.

2010 r. (tylko dla zainteresowanych)
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. W tym celu musiał wyciąć kilka starych drzew. Podzielcie się na grupy i odegrajcie krótkie przedstawienie, w którym postarajcie się przedstawić, jak w tej sytuacji czuły się biedne zwierzątka leśne i rośliny. Przekonajcie widza, jak bardzo niekorzystne dla środowiska jest wycinanie starych drzew.

2013 r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Pokoloruj drwala.
pestka56 17:49, 11 lis 2016

Chyba się nie wypowiem, Mi Mam na temat szkoły same kwaśne myśli po tym dowcipie

A słoninkę dla braci mniejszych też już wieszamy
Adela 18:16, 11 lis 2016

Aniu, smutna rzeczywistość z tą reformą.
Basilikum 19:43, 11 lis 2016

a jeszcze smutniejsza, ze prawdziwa a wszyscy sie ciesza, ze teraz takie zdolne dzieci maja
Kiedys mielismy szkolenie z takim panem, ktory prowadzil grupy teatralne dla mlodzierzy i chodzilo o uczenie sie wierszy na pamiec. Ten pan opowiadal, ze w jego czasach szkolnych musial nauczyc sie na pamiec jeden rozdzilam Pana Tadeusza, jego corka musiala sie nauczyc Inwokacji a jego wnuczka musiala wiedziec o co w Panu Tadeuszu chodzi.

U nas w przedszkolu prawie wogole dzieci nie ucza sie nic na pamiec (tylko te z mojej grupy musza )