Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

asiak 20:21, 17 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

Po 1 cm , dwa za duzo.Ja opryskuje wg potrzeby tzn bardziej zółte kilka razy a zielone wogóle.Potem wszystkie dostaja nawóz doglebowy do rh.Oprykuje mniej więcej co 5 dni.

Zapisałam w zeszycie, dziękuję
Kasya 20:21, 17 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

-5 to strasznie dużo , moze przy gruncie i u mnie tyle było bo te -2 to powyzej metra nad ziemia. U mnie tulipany do popołudnia lezały wiec ściełam te kwitnące, w domu sie podniosły.

ja mam czujnik temp na parapecie przy oknie, jakies 1,3m nad ziemia

o 6.30 bylo -4,5 wiec wczesniej bylo co najmniej -5
Bogdzia 20:39, 17 kwi 2017

Kasya napisał(a)

ja mam czujnik temp na parapecie przy oknie, jakies 1,3m nad ziemia

o 6.30 bylo -4,5 wiec wczesniej bylo co najmniej -5

To masz mniej wiecej tak jak u mnie i u Ciebie było zimniej. Wcale mnie to nie pociesza
Kasya 20:42, 17 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

To masz mniej wiecej tak jak u mnie i u Ciebie było zimniej. Wcale mnie to nie pociesza

taka niestabilna ta pogoda, niedobre takie niespodzianki
malgol 21:41, 17 kwi 2017

Bogdziu, nie obraz się, że pierwszy raz do Ciebie wpadam i od razu o radę proszę. Po prostu nie sposób wszystkie wątki śledzić mimo najszczerszych checi
A szukałam fachowca od azalii i natrafilam na Ciebie powiedz mi kochana kiedy najlepiej przesadzać azalie...? Czy mogę teraz gdy są tuż przed kwitnieniem?

Muszę koniecznie znaleźć trochę czasu i poczytać Twój wątek doglebniej

Urszulla 22:32, 17 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

Nie brunera ale bergenia , podobne.

Tak oczywiście o bergeniach pisałam. Ale też myślałam że muszę brunere sobie posadzić i stąd ta pomyłka. Mam tysiąc ogrodowych myśli
Czytam o przymrozkach i stratach. U mnie do dziś był spokój. Pytanie jak front pójdzie dalej. Bo jakieś minusy są w planach. Drzewa próbowały kwitnac i deszcz wszystko załatwi. A przymrozek ukatrupi.
sylwia_slomc... 22:42, 17 kwi 2017

Kurcze u nas mrozu chyba nie było, za to rano był śnieg i połamał płatki magnoliom. Żeby się tylko z tymi prognozami pomylili....bo mi pół ogrodu szla..g trafi
Nikita 23:08, 17 kwi 2017

Bogdziu, u mnie rano też padał śnieg...taki drobniutki i nawet chwilki na trawniku się nie utrzymał. Na termometr nie patrzyłam, ale przymrozek musiał być, bo znajomy opowiadał dzisiaj, że mu wszystkie tulipany klapnęły i podobno jeden rododendron też mu padł. Przecież to chyba nie możliwe żeby od takiego przymrozku rh się zmarnował...myślę, że to jakaś inna przyczyna musiała być. Mówiłam mu, że pewnie jesienią odpowiednio nie podlewał i susza rodka wykończyła.
mirkaka 06:25, 18 kwi 2017

A jednak, magnolia przymrożona Kiedyś też miałam, bardzo szybko rosła ale zawsze kwiaty jej mróz sponiewierał,zamiast cudnych kolorków oglądałam brązowe szmatki, przesadziłam w miejsce mniej spektakularne, niestety nie przeżyła tej operacji, nie żałowałam..
Kindzia 10:01, 18 kwi 2017

Ja azalię wielkokwiatową przesadzałam 3 tygodnie temu, z bryłą ziemi wprawdzie...żyje, rozwija listki. Sama jestem ciekawa czy jeszcze można teraz...

U nas jeszcze nie przymroziło, na czwartkową noc są niekorzystne prognozy. Najbardziej mi będzie szkoda magnolii Satisfaction, kupiłam ją w zeszłym roku już przekwitającą praktycznie, chciałam się nią nacieszyć...
W piątek się okaże, przyjadę, zobaczę.