Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 22:00, 14 kwi 2017

Wczoraj kupiłam takie bergenie. Nie przepadam za nimi ale te wydały mi sie delikatniejsze i ładniejsze od tych które mam wiec kupiłam, były trzy gatunki , wziełam dwa jedne maja drobne rózowe kwiatki a drugie burgund (cos w tym rodzaju) trzecie były wyblakły róz z białym , pewnie wielu by się podobaly ale mnie nie wiec nie kupiłam. Tylko ten burgund ma nazwe ale teraz nie wiem jaka bo stoi pod wiatą.

Kindzia 07:59, 15 kwi 2017

Nie mam nawet jednej bergenii...jakoś mnie nie biorą

Moje magnolki nie kwitną jeszcze...czyżbym nie zobaczyła kwiatów w tym roku?

Już jest zimno jak w psiarni...

Mimo wszystko : pogodnych Świąt Bogdziu
Bogdzia 08:52, 15 kwi 2017

Kindzia napisał(a)
Nie mam nawet jednej bergenii...jakoś mnie nie biorą

Moje magnolki nie kwitną jeszcze...czyżbym nie zobaczyła kwiatów w tym roku?

Już jest zimno jak w psiarni...

Mimo wszystko : pogodnych Świąt Bogdziu

Ja tez ich nie lubię specjalnie ale te mi się spodobały.Magnolie jeszcze mają czas na kwitnienie , teraz tylko najwczesniejsze rh.Pogodnych Świat pewnie nie będzie ale mnie na tym nie zależy ale zeby przymrozków nie było to bym chciała , niestety pięc najbliższych nocy mają byc, szkoda mi magnolii.
Margerytka40 09:11, 15 kwi 2017

Serdeczne pozdrowienia świąteczne zostawiam

Mala_Mi 20:58, 15 kwi 2017

Może im te prognozy szlag trafi..dziś miało być zimno, a było całkiem ładnie i przyzwoicie.. skończyłam walkę sprzątająco-gotująco i zipię przy kompie... nie lubię takich rzeczy robić, wiec zmęczyłam się jakbym cały ogród przekopała.
Zaglądam z życzeniami świątecznymi, bo w ferworze walki nawet nie zadzwoniłam

A bergenii też niezbyt lubię bo u mnie kiepsko rosną. Lubią je opuchalki... ale te co kupiłaś są śliczne
Madzenka 21:56, 15 kwi 2017

Mam nadzieje, ze przymrozki będą łagodne. Pamietam mocne mrozy pod koniec maja u Ciebie....wiec zapowiadane -3 nie powinno byc takie straszne?
mirkaka 17:32, 16 kwi 2017

Witaj Bożenko, u mnie też zapowiadają przymrozki, na szczęście nie mam magnolii, może u Ciebie wytrzymają kwiaty, może mróz będzie tylko przy gruncie?
Ja u siebie martwię się o pąki powojnika Montana Mayleen, też liczę że nie będzie szkód
Urszulla 19:34, 16 kwi 2017

Fajna ta burgundowa brunera. U mnie brunery polubily wschodnią wystawę.
Margarete 00:33, 17 kwi 2017

Te burgundowe bergenia śliczne. Gdzie kupowałeś?
Ja też boję się o moją Susan, już zaczęła się całkiem poważnie rozwijać, więc będę ją odkrywać co noc, trudno....Póki ma te 160-170 cm wysokości to dam radę , gdyby była wyższa to by się nie dało. Na szczęście Piruette pod lasem jest póżniejsza i jeszcze w łąkach to może ją mróz oszczędzi.
Martwię się tylko o Rubensa, jutro go też okryję...
Mój żywopłot z ligustra znowu przemarzła tej zimy. Ruszy jak zwykle z opróżnienie przez ten fakt.
Pozdrawiam jeszcze świątecznie

asiak 18:45, 17 kwi 2017

Bogdziu, szukałam nie znalazłam, więc pytam
Mikstura do rododendronów to po 2cm w szklance florovitu, żelaza i Pinvitu na 10 l wody, tak?
I tą miksturą podlewamy całego rodka z góry konewką czy tylko pryskamy roślinę opryskiwaczem?
Jak często i co ile wykonujemy taki zabieg?