Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 12:28, 18 kwi 2017

asiak napisał(a)
Czy jak zostanie mi mikstura do oprysku rododendronów (florovit, żelazo i pinvit) to mogę coś jeszcze tym opryskać?
Np. róże, tuje, bukszpany?

Ana prawidłowo Ci odpowiedziała.
Bogdzia 12:30, 18 kwi 2017

Gocha napisał(a)
Bogdziu nie chcemy już więcej mrozów. Ale nikt nas o zdanie niestety nie pyta i robi swoje. Podobno jutro ma u nas być spory mróz i tego się znowu boję- przecież nie okryję wszystkiego.

Gosiu no u Was mrozi porzadnie ,szkoda roslin ale nic zrobic nie mozna , pewnie ze wszystkiego sie nie okryje. W długoterminowych prognozach nie ma przymrozków na ogrodników i Zośkę wiec moze lepiej ze sa teraz , byle tylko za duzych szkód nie zrobiły.Bez który mi przywiozłas nawiazał sporo pąków więc czekam na kwiaty
Mala_Mi 13:00, 18 kwi 2017

Nam ogrodnikom zawsze wiatr w oczy... u mnie lepiej, bo pada deszcz ze śniegiem.. z dwojga złego to lepsze niż sam mróz.
Bogdzia 13:14, 18 kwi 2017

Mala_Mi napisał(a)
Nam ogrodnikom zawsze wiatr w oczy... u mnie lepiej, bo pada deszcz ze śniegiem.. z dwojga złego to lepsze niż sam mróz.

Aniu u mnie teraz tez deszcz ze sniegiem pada , do karmnika przyleciały szczygły
Milka 13:29, 18 kwi 2017

Nie lubisz za bardzo bergenii, ale nowy nabytek śliczny zwłaszcza kolor,
Bożenko, jak po tych zawirowannich pogodowych? Jedną magnolie chyba straciłam, a czemu, nie wiem. U siebie dałam fotki rodka, jedyny co paskudny, nie wiem co jeszcze zrobić, ratować, wywalić? tylko on jeden taki, sprawdzałam korzenie, nic nie ma, miejsce ok, bo pozostałe ok, co zatem??
malgol 14:15, 18 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

O obrazaniu sie nie ma mowy , ja tez do wielu watków nie zagladam bo to chyba niemożliwe do zrealizowania. Co do azalii to z moich doswiadczeń wynika ze najlepiej przesadzac jak tylko ziemia rozmarzznie, ale jesli tego nie zrobiłas to przesadz jak najszybciej, dokąd nie ma wysokich temperatur i nie kwitnie , nie rosna nowe przyrosty bo to wszystko wymaga dodatkowego wysiłku od rosliny a po przesadzeniu przeciez musi sie ukorzenic. Pamiętaj przygotowac dobrze ziemię (kwasna musi byc) i posadz na tym samym poziomie na jakim rosła. Ja przez cały pierwszy rok nie daje zadnych nawozów zeby nie spalic młodych korzonków i Tobie tez tak radzę zrobic , no i trzeba pamiętac by w tym roku częsciej ja podlewac bo poobcinane korzenie nie od razu sobie poradzą.

Dzieki Bogdziu za radę, ale powiedz jeszcze czy nie zaszkodzę tym przesadzaniem kwitnieniu?Pąki już są duże,ale jeszcze nie kwitnie
Kindzia 14:26, 18 kwi 2017

Coś mi się kołatało po głowie, że pisałaś kiedyś komuś, że jak najwcześniejszą wiosną przesadzać. U mnie się udało, ale jak przesadzaliśmy nie miała listka nawet kawałeczek, teraz już się zieleni. Myślę, że w maju zakwitnie. Nawozić ją w tym roku?
Mala_Mi 14:59, 18 kwi 2017

Za miesiąc tak będzie.. i tego się trzymamy Natrafiłam szperajac na takie foto
Kasiek 15:14, 18 kwi 2017

U mnie ogrod przysypany sniegiem i dalej pada, ale to dobrze, bo zapowiaaja tutaj spore przymrozki.
Bogdzia 19:27, 18 kwi 2017

Milka napisał(a)
Nie lubisz za bardzo bergenii, ale nowy nabytek śliczny zwłaszcza kolor,
Bożenko, jak po tych zawirowannich pogodowych? Jedną magnolie chyba straciłam, a czemu, nie wiem. U siebie dałam fotki rodka, jedyny co paskudny, nie wiem co jeszcze zrobić, ratować, wywalić? tylko on jeden taki, sprawdzałam korzenie, nic nie ma, miejsce ok, bo pozostałe ok, co zatem??

Jesli magnolię teraz straciłas to pewnie zima ja załatwiła. Zymon kazał młodym magnoliom przez 3 lata na zimę korzenie obsypywac ziemią, ja tak robię , ale moze byc jakas inna przyczyna.