Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:48, 09 lip 2017

Urszulla napisał(a)
Tylko 3 wiadra chwastów!!!! To zdrowiejesz

Pomału zdrowieję , sama jestem dumna z tych trzech wiader.
pestka56 22:10, 09 lip 2017

Dziękuję Bogdziu. Oczywiście będzie miał kwaśno. Dzięki za podpowiedż w kwestii głębokości sadzenia
barbara_kraj... 01:55, 10 lip 2017

Bożenko, na str. 1564 wstawiłam fotkę ptasiego gniazdka. Spojrzyj, może podpowiesz czyje?
Pszczelarnia 08:52, 10 lip 2017

Bogdziu, co to za oprysk rozcieńczonym mlekiem na choroby grzybowe? Gdzie jest receptura?
Basilikum 09:52, 10 lip 2017

Ewo 9:1 to mleko
abiko 14:25, 10 lip 2017

A ja właśnie ratuje rh, którego chyba ukatrupiłam w donicy. Za nic nie wiem dlaczego, może miał za mokro? Niby ph ma ok.. dać nu teraz jeszcze jakis nawóz Bogdzia może?
Urszulla 17:34, 10 lip 2017

Bogdzia napisał(a)

Pomału zdrowieję , sama jestem dumna z tych trzech wiader.

To dał Ciebie kwiatek w moim wątku
Kindzia 19:41, 10 lip 2017

Bogdzia napisał(a)

Kasiu z przesadzaniem nie ma problemu. Ja uważam że najlepiej przesadzic albo na przełomie sierpnia i wrzesnia w zależnosci od pogody, gdyby było ciepło to do połowy wrzesnia, albo bardzo wczesna wiosna zaraz po rozmarznieciu ziemii, gdyby jeszcze zdarzył się przymrozek to juz im nie zaszkodzi.Oczywiscie sadzimy do kwasnej ziemii i nie zapominamy o podlewaniu a i jeszcze uwazamy by rosły na tym samym poziomie co wczesniej absoltnie nie niżej.

Dla azalii japońskiej to też dobry czas? Bo muszę podmienić z ostróżkami i krwawnikiem...i nie wiem kiedy najlepiej...

Jutro powinnaś w domku siedzieć...i zobacz czy te ptaki u mnie to makolągwy. Acha, jeszcze jedno...moje kosy 3 raz jajka zniosły, tym razem w moim gęściutkim klonie Pewnie, jak przyjedziemy teraz, to już będzie gardziołka widać
Bogdzia 20:40, 11 lip 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Bogdziu, co to za oprysk rozcieńczonym mlekiem na choroby grzybowe? Gdzie jest receptura?

To oprysk na mączniaka rozcieńczasz mleko najlepiej chude 1:9 lub 1: 10 i opryskujesz . Rosliny nie wygladaja najlepiej ale jest skuteczny.
Bogdzia 20:46, 11 lip 2017

abiko napisał(a)
A ja właśnie ratuje rh, którego chyba ukatrupiłam w donicy. Za nic nie wiem dlaczego, może miał za mokro? Niby ph ma ok.. dać nu teraz jeszcze jakis nawóz Bogdzia może?

Agnieszko nie powinno się trzymac rh w donicy , on lubi umiarkowana wilgotnosc podłoza a w donicy szybko przesycha a jak podlejesz to częto ma za mokro. Nawozu absolutnie nie dawaj bo go całkiem załatwisz. Przesadz w pólcieniste miejsce do kwasnej gleby i na tym samym poziomie jak rósł w doniczce , moze byc nieznacznie wyzej ale nie nizej . Podlewaj by młode korzonki miały jak sie rozwinąc i w tym roku nic wiecej nie rób , no ostatecznie mozesz dolistnie opryskac lekkim nawozem.