Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:31, 06 wrz 2017

luk napisał(a)
Witam,

Przez wiosnę i lato starałem się jako młody (stażem) ogrodnik dbać o moje rododendrony. Wyglądają już lepiej niż wczesną wiosną.

Mam prośbę o opinie bo część liści jest jasnych i chyba coś mi podgryza rododendrony. W sezonie nawoziłem je dedykowanym nawozem. Może za dużo?

z góry dziękuję za opinię

Ogólnie sa w dobrej formie a te jasne liscie mają taki kolor bo jeszcze sie nie zestarzały, byc może za późno dałes nawóz ale i deszcz ciągle padajacy pobudza je do rośnięcia.Jak sie zestarzeja zmienia kolor. Nawoz wystarczy dac dwa razy w roku , na wiosne i po kwitnieniu, nie ma co dawac więcej bo mogą nie zdrewniec przed zimą i zmarzną. Na dwóch ostatnich zdjeciach widac ze nie wyłamałes przekwitłych kwiatostanów, nie jest to przymusowe ale lepiej to robic.Widac tez ze liscie są podgryzione przez opuchlaki , teraz juz nic z tym nie zrobisz ale wiosna warto opryskac rośliny i ziemię np Calipso lub innymi środkami owadobójczymi lub zastosuj nicienie.
Bogdzia 21:36, 06 wrz 2017

Justyna napisał(a)
Bogdziu, czy Laurka zawiązała pąki? Nie mogę się doczekać jej kwitnienia u Ciebie

Justynko juz w tym roku miała 10 pąków ale grad je całkowicie zniszczył, zniszczył też bardzo liscie. Długo była w opłakanym stanie ale w końcu wypusciła nowe duze liscie i zawiazała jednego duzego pąka, byc moze że jest ich więcej ale sie nie przygladałam a jeden wpadł mi w oko jak przechodziłam , musze sie przyjrzec jutro ( jak nie zapomnę).Ten rok nie był dobry dla mojego ogrodu ale przynajmiej podlewanie mam i ładna trawę.

Bogdzia 21:39, 06 wrz 2017

an_tre napisał(a)
Bogdziu wpadam z wizytą i pozdrawiam w deszczowy wieczór.

Aniu równiez pozdrawiam, u mnie tez pada ale cały dzień było fajnie nie za zimno , nie za ciepło , mozna było popracowac.
alinak 21:50, 06 wrz 2017

Bożenka o gradobiciu u ciebie dosłyszałam na spotkaniach,bo forum poszło w odstawkę z braku czasu. Wpadam raz na jakiś czas ,bo tęsknię za wami.
Ja też jakoś w tym roku nie mam werwy do ogrodu.

stagnacja ogólna po majowych przymrozkach róże marne jak nigdy a wymarzło ich chyba z 5 z różanki, pnące popadały w przedogródku. Robię co muszę,ale byliny mają to do siebie ,że nie potrzebują mojej pomocy...i chwała im za to .

Serdeczne uściski zostawiam Bogdziu i głowa do góry.
U ciebie grad a u mnie susza i upały wykończyły parę zakątków ,ale trzeba iśc do przodu.
Gosiek33 05:44, 07 wrz 2017

Macham do Ciebie w te deszczowe dni

ptaszki widać najedzone... takie grubiutkie - słodkie
asiak 07:39, 07 wrz 2017

Pozdrawiam cieplutko
popcorn 07:54, 07 wrz 2017

Bożenko, boskie te ptaszorki
nie martw się, za chwilę nowy sezon

Ja zrobiłam nową rabatę z hostami, które najpierw przypaliło słońce a teraz dziurawią ślimaki. Od wiosny nie popuszczę i będę je bezlitośnie tępic.

pozdrawiam serdecznie
yolka 08:21, 07 wrz 2017

po wakacjach zaglądam, staram się nadrobić zaległości przynajmniej obrazkowo, ale nie mam nastroju na nic. Urlop mnie wykończył, pogoda jak wszędzie, kolor liści nie napawa optymizmem i czas zacząć myśleć o węglu.
Pozdrawiamserdecznie
Bogdzia 08:50, 07 wrz 2017

alinak napisał(a)
Bożenka o gradobiciu u ciebie dosłyszałam na spotkaniach,bo forum poszło w odstawkę z braku czasu. Wpadam raz na jakiś czas ,bo tęsknię za wami.
Ja też jakoś w tym roku nie mam werwy do ogrodu.

stagnacja ogólna po majowych przymrozkach róże marne jak nigdy a wymarzło ich chyba z 5 z różanki, pnące popadały w przedogródku. Robię co muszę,ale byliny mają to do siebie ,że nie potrzebują mojej pomocy...i chwała im za to .

Serdeczne uściski zostawiam Bogdziu i głowa do góry.
U ciebie grad a u mnie susza i upały wykończyły parę zakątków ,ale trzeba iśc do przodu.

Miło Cię widziec Alinko. Zazdrosciłam Karoli że u Ciebie była wiec fajnie ze sie do mnie odezwałas.Szkoda ze tak daleko od siebie mieszkamy i trudno się spotkac. Ogród jak widziałam na zdjeciach masz w dobrej formie, mój tez jako tako wyglada, szczególnie jak patrzę przez okno , z bliska jest gorzej ale może za rok bedzie lepiej. Najbardziej ucierpiały hosty i juz sobie nie poradziły , do dzis wisza poszarpane liscie a tam gdzie obcięłam nowe liscie nie wyrosły, mimo to dobrze ze ten ogród jest. wczoraj mocno się naprzesadzalismy , jak ja lubię takie zmęczenie. Dzis ciąg dalszy ale dopiero po południu bo teraz pada, na popołudnie deszczu juz nie przewiduja.Buziaki ślę pod klasztor.
Bogdzia 09:04, 07 wrz 2017

Gosiek33 napisał(a)
Macham do Ciebie w te deszczowe dni

ptaszki widać najedzone... takie grubiutkie - słodkie

Ptaszki fajne , karmic nie trzeba mam jeszcze wazki , też fajne. Ja deszcz lubię i jak dotąd nie narzekam a że czasem przymusowe siedzenie w domu to odpoczynek też potrzebny. Kto ma gline może w tym roku narzekac.Pozdrówka sle.