Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Urszulla 21:50, 21 sty 2018

Jak Twój ogród? Nawodniony?
iwonadm 15:28, 22 sty 2018

Bodziu mam pytanie do Ciebie jak do ekspertki. Po kwitnieniu jednego z rh nie wyłamałam kwiatostanow efekt jest taki że nie związał pąków kwiatowych. Może kilka. Czy jest szansa że z takich małych zalążków wyrosnie kwiat? Sezon temu widziałam jak sąsiadka zostawiła kwiatostany i mimo to zakwitł.
Leida 19:35, 22 sty 2018

Bogdzia czy znasz może nazwę odmiany Cleome takiej bardzo jasno różowej którą dostałam od Ciebie w ubiegłym roku. Miała cudny niepowtarzalny kolor a nie udało mi się zebrać z niej nasion przez te ciągłe deszcze.
Bogdzia 21:15, 22 sty 2018

yolka napisał(a)
Mam nadzieję, że śnieżną kołderke w ogrodzie masz, niech się wyśnieży, wymrozi, a potem już tylko wiosna - bez niespodzianek. Pozdrowienia zostawiam

Jest śnieg ale mocno zmrozony, nie wygląda ładnie.Byle do wiosny.
Bogdzia 21:15, 22 sty 2018

Leida napisał(a)
Bogdzia czy znasz może nazwę odmiany Cleome takiej bardzo jasno różowej którą dostałam od Ciebie w ubiegłym roku. Miała cudny niepowtarzalny kolor a nie udało mi się zebrać z niej nasion przez te ciągłe deszcze.

Haniu napisałam na pw.
Bogdzia 21:17, 22 sty 2018

Urszulla napisał(a)

Jak Twój ogród? Nawodniony?

Poprzedni rok porządnie nawodnił ogród ale pokazał jak strasznie przepuszczalny jest mój piach bo mimo dużych opadów nigdy u mnie mokro nie było.
AgataM 21:20, 22 sty 2018

Witaj Bogdziu, właścicielko sławnego ogrodu...Pozdrawiam serdecznie
anna_t 21:21, 22 sty 2018

Bogdzia napisał(a)

Widok może i nie jest zły ale mam inne zmartwienie które psuje mi humor, na razie trudne do rozwiazania. Buziaczki Aniu.

co takiego?
Bogdzia 21:24, 22 sty 2018

iwonadm napisał(a)
Bodziu mam pytanie do Ciebie jak do ekspertki. Po kwitnieniu jednego z rh nie wyłamałam kwiatostanow efekt jest taki że nie związał pąków kwiatowych. Może kilka. Czy jest szansa że z takich małych zalążków wyrosnie kwiat? Sezon temu widziałam jak sąsiadka zostawiła kwiatostany i mimo to zakwitł.

Warto wyłamywac kwiaty po przekwitnięciu bo roslina wszystkie siły poświeca na wytworzenie nowych pędów i pąków a nie na produkcję nasion co dla rośliny jest najważniejsze. Jednak z czasem rh rosna tak duze że nie da sie juz wyłamywac i np u mnie w wielu rh częsc nie jest obrywana bo nie da sie wejsc w środek wielkiego krzaka albo siegnąc do bardzo wysokich pędów. Najwazniejsze jednak przy tworzeniu pąków jest by roślina była odżywiona(nawozy) i by miała pod dostatkiem wody.Niektóre rh maja tendencje do bardziej obfitego kwitnienia co drugi rok . Nie przejmuj sie tym wyłamywaniem bo to jest polecane ale nie jest konieczne, faktycznie kwiatów moze byc mniej ale za rok będzie pewnie wiecej jesli dostaną nawóz ( po kwitnieniu) i wodę w lipcu .
sylwia_slomc... 21:25, 22 sty 2018

Bogdzia napisał(a)

Widok może i nie jest zły ale mam inne zmartwienie które psuje mi humor, na razie trudne do rozwiazania. Buziaczki Aniu.
Oby tych zmartwień jak najmniej było, z serca życzę.